IFI logo

Terrassebeis, olje eller annen behandling. − Hvorfor beskytte treverket?

Vil du ha en vakker terrasse som holder seg fin lenge? Løsningen er å behandle den. Nå viser IFI vei i jungelen av produkter som gir nytt liv til uteplassen.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

I dag selges mest trykkimpregnert treverk som brukes som terrassebord. Det er treverk som er satt inn med en behandling som skal motvirke råte og gjøre plankene mer holdbare. Men for mange er ikke dette nok. Vi vil jo også at uteplassen skal se pen ut over tid, og vi vil ikke ha fliser i føttene. Så spørsmålet blir da:− Hva skal vi behandle terrassen med, og hvilke produkter finnes?

Se flere bilder
Terrasse

Foto: Flügger

VARER LENGER: Det fleste legger impregnert treverk på terrassen. Impregneringen sørger økt holdbarhet for treverket. Uten behandling vil treverket sprekke over tid. Denne uteplassen er behandlet med silisium. Det gir en fin og grå patina over tid.  

Olje, beis eller silisium

Ubehandlet treverk vil flise seg opp og sprekke over tid. Og selv om du har behandlet den tidligere, trenger den jevnlig påfyll av kjærlighet. I butikkhyllene finner du tradisjonelle terrasseoljer og terrassebeis i mange ulike farger, og i den senere tid har også silisiumbehandling  kommet til Norge. Det er en væske som trekker inn i treverket og som utvider seg når den tørker. Det er ofte fargeløse behandlinger som vil gi en jevn og grå patina over tid.

Se flere bilder
Produkter

Foto: Robert Walmann/ifi.no

STORT UTVALG: I butikkhyllene finner du et stort utvalg av terrassebehandlinger. Her er olje, beis og silisiumbehandlinger. Velg det systemet som passer til dine forventinger til vedlikeholdsintervall.

Gjennomsiktig olje eller farge i beisen

De tradisjonelle terrasseoljene er ofte transparente produkter uten fargepigmenter som fremhever treverkets egen farge og gir det mer lød. Det typiske for disse produktene er at de krever hyppigst vedlikehold. Når det gjelder beis og enkelte terrasseoljer, så får du disse i mange ulike farger. Når det tilføreres fargepigmenter i beis eller olje, så skapes mer motstand mot UV-stråler. Det reduserer blant annet faren for fliser i bordene. Overflatebehandlingen forhindrer også fukt i å trekke inn i treverket slik at det ikke sveller og krymper, eller slår sprekker.

Se flere bilder
Terrasse

Foto: Beckers

VAKKER TERRASSE: Det er få ting som slår følelsen av å gå ut på en vakker terrasse om sommeren. Med en behagelig, ren og glatt overflate med treverk som gir en lun følelse – kan sommeren bare komme.

Behandling gir deilig overflate

Felles for alle behandlingene som finnes på markedet er at du får en glattere og mer behagelig overflate. Fargen holder seg jevnt over tid, og behandlingene begrenser muligheten for å få flis i foten. De pigmenterte behandlingene kan imidlertid slites der du står og går mye, og du kan få gangstier i overflatebehandlingen.

Rent, tørt og bart treverk

Før du begynner selve behandlingen med olje, beis eller silisium, må du gjøre et godt forarbeid. Det betyr blant annet en skikkelig vask. Har du en gammel terrasse, eller en som har stått lenge med en tidligere behandling, så finnes det flere metoder for å fjerne den gamle behandlingen. En løsning kan være å legge på en rensegele som fjerner toppsjiktet. Et annet alternativ er å leie en gulvslipemaskin eller en terrassesliper som har påmonterte børster som fjerner det øverste sjiktet, slik at du kommer ned til rent og bart treverk. For det er på rent, tørt og bart treverk olje, beis og silisiumbehandlinger gir deg det beste resultatet.

Se flere bilder
Børster

Foto: Chera Westman/ifi.no

BØRSTER BORT: For å fjerne tidligere behandling kan du bruke en rensegele, eller andre renseprodukter. Du kan også leie en terrassesliper som børster bort toppsjiktet. For når du skal behandle bør overflaten være ren og kun vise bart treverk.

Mål fukten

At treverket er tørt nok kan du sjekke med en fuktmåler, som bør vise maksimalt 16 % RF. Er bordene impregnerte vil målingen kun gi en indikasjon, fordi imprengeringssaltene kan forstyrre instrumentet. Nytt trykkimpregnert treverk kan normalt overflatebehandles etter er par måneder med godt tørkevær.

Se flere bilder
Produkter

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RENT OG PENT: En ny eller gammel terrasse må alltid vaskes godt før den behandles. Utvalget er stort. Du trenger blant annet en god skrubb på forlengerskaft og bruk vaskemiddel som hører til det systemet du velger.

Enkel påføring

Påføringen kan gjøres enten med en pensel, en rulle eller med en «easypad». Sistnevnte er et relativt nytt verktøy på markedet som gjør at det spruter lite, og den hjelper deg å påføre riktig mengde. Husk at når du påfører behandlinger på bart treverk gjelder det å påføre slik at oljen, beisen eller silisiumvæsken trekker ned i treverket. Det skal ikke danne film på toppen av bordet. Overskytende tørker du eventuelt enkelt bort. Når treverket er mettet med behandling, er jobben gjort.

Se flere bilder
Verktøy

Foto: Jordan

ENKEL PÅFØRING: Du kan bruke pensel, rulle eller en «easypad» til påføring av olje, beis eller silisium. En pad spruter lite og sørger for at du påfører riktig mengde.

Hva finnes på markedet

IFI har sammen med sine medlemmer laget en tabell over hva slags produkter som finnes og hvilke forventinger du kan ha til disse.

Se flere bilder
Kristian Owren

Foto: Robert Walmann/ifi.no

IFI VISER VEI: IFI har sammen med sine medlemmer laget en tabell som viser hvilke produkter som finnes på markedet og hva du kan forvente av disse. – Det finnes et produkt for alle, sier administrerende direktør i IFI, Kristian Owren.

Se flere bilder
tabell, komplett, sortert

Foto: ifi.no

TILGJENGELIGE PRODUKTER: terrassebeis, terrasseolje og silisiumbehandling. (Klikk for stort bilde.)


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.