IFI logo
Se flere bilder
Vask og stell – slik blir terrassen sommerklar

Foto: Chera Westman/ifi.no

Vask og stell – slik blir terrassen sommerklar

Gi terrassegulvet en real vask før du flytter ut sommermøblene. Du trenger lite utstyr, og jobben er fort gjort.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vask vekk vinterens skitt og møkk før du steller i stand uterommet før sesongen. En god vask er det beste vedlikeholdet du kan utføre, og gjør at det kan gå lenger tid før du må rense og beise på ny.

– Terrassen kan se ren og pen ut, men når du vasker den, ser du hvor møkkete den egentlig er blitt over vinteren, sier Morten Fehn, malermester hos Jordan.

Se flere bilder
Feie terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

FEIENDE RENT: Begynn med å feie vekk løst skitt og smuss.

Riktig rengjøringsmiddel

Bruk et mildt rengjøringsmiddel beregnet for vedlikeholdsvask. Det fjerner skitt og møkk, men sliter ikke på overflatebehandlingen og er lett å skylle av. Bruk malingprodusentenes midler som er beregnet på oppgaven, og doser i henhold til anvisningen. Selve vaskingen er fort gjort og krever lite utstyr.

– Start med å feie terrassen, slik at du fjerner bøss og løst smuss, sier Fehn.

Se flere bilder
Rengjøre terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

LAVTRYKK: Lett regn eller skygge er de beste forholdene for terrassevask. Velg et rengjøringsmiddel som er beregnet for vedlikeholdsvask. Det skummer lite og er enkelt å skylle vekk. Doser etter anbefalinger på emballasjen.

Skal ikke tørke inn

Deretter blandes rengjøringsmiddel i en pumpekanne eller lavtrykksprøyte og dusjes ut på terrassen. Er det en varm og solfylt dag, kan smussfjerningen gå lettere hvis du forfukter treverket litt. Ellers er lett regnvær det beste vaskeværet.

– La midlet virke litt før du går på med mekanisk fjerning. Bruk en vaskekost og skrubb overflaten. Det er viktig å ikke la kjemien tørke inn, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Arbeid gjerne over mindre områder av gangen. Skyll så med godt med vann fra hageslangen. Det er lett å tro at høytrykksmaskinen er det enkleste verktøyet, men faktum er at jobben er lettere og fortere gjort med vaskebørste og hageslange.

– Du trenger mye vann for å få skylt flaten godt nok, og hageslangen gir mer vann enn høytrykksvaskeren. Derfor er den et bedre valg, med mindre du har en industrivasker, sier Thomas Sundmoen, Teknisk Service Sjef hos Flügger.

Se flere bilder
Vaske terrassegulv

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKYGGEARBEID: Velg en dag med lite sol eller lett regn. Det gir kjemikaliene i vaskemidlet optimale forhold til å løse opp skitten. Er det en varm dag og terrassen bader i solskinn, bør treverket forfuktes.

Se flere bilder
Vaskekost til terrassevask

Foto: Chera Westman/ifi.no

VASKEKOST: En gulvskrubb eller vaskekost brukes for å bearbeide overflaten etter at rensemidlet er påført. Terrasseskrubb med stiv bust vil være for tøff for denne behandlingen.

Sjekk tilstanden

Etter at du har vasket terrassen og bordene har fått tid til å tørke, ser du lett om overflatebehandlingen holder ett år til, eller om du bør beise i år igjen.

– Ser terrassebordene tørre ut, eller du ser at de har begynt å sprekke opp, er det på tide med ny overflatebehandling. Du kan også se om regnvann perler seg på overflaten eller trekker inn. Trekker fukten inn, bør plattingen behandles, sier Morten Fehn.

Terrassebeis har normalt et vedlikeholdsintervall på opptil 3-4 år. Hvor raskt og mye behandlingen slites kommer an på både været og hvordan terrassen er plassert. En tommelfingerregel kan være å vaske terrassen hvert år og beise den annethvert år. Før du beiser for andre gang, kan plattingen med fordel nullstilles ved at den renses fri for gammel beis, ned til bart treverk før ny beis påføres.

Husk: Et godt vaskemiddel løser opp skitt og smuss. Bruk mye vann til å skylle.

Se flere bilder
Spyl terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

SPYL GODT: Etter at rengjøringsmidlet har fått virke og terrassegulvet har fått en lett skrubb, skylles treverket rent med rikelig med vann.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.