IFI logo
Se flere bilder
Raskt grå terrasse, uten fliser

Foto:

Raskt grå terrasse, uten fliser

Minimalt med vedlikehold og en pen, grå farge. Det var grunnen til at eierne av rekkehuset behandlet terrassen med et middel der grunnstoffet silisium beskytter treverket i dybden.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrassen i morgensolen utenfor rekkehuset var i behov for behandling. Eieren ønsket seg enkelt vedlikehold, og å slippe å mest mulig arbeid med plattingen. Valget falt på en behandling med silisium som beskytter treverket i mange år og gjør det grått, flisefritt og behagelig å gå på.

Etter en god rengjøring og grundig opptørking, ble treverket satt inn med Sioo:x, en behandling i tre trinn som utføres over to sesonger. Riktig brukt, vil terrassen ikke kreve mer vedlikehold enn enkel rengjøring de nærmeste 10-12 årene. 

LES OGSÅ: Ren nytelse på terrassen

Se flere bilder
Terrasse med behov for behandling

Foto:

FØR: Noe måtte gjøres. Terrassen trengte overflatebehandling. Hverken farge eller holdbarheten var optimal. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Grunnstoff beskytter

– Middelet består blant annet av silisium som med Sioo Wood Protections patenterte teknologi trenger dypt inn i treet. Når det tørker starter dannelsen av små silisiumkrystaller inne i trecellene. Denne forsteiningsprosessen styrker treverket, og danner den fysisk svært holdbare barrieren mot fukt, sopp og andre organismer som prøver å trenge inn i materialet, sier Odd Einar Reseland, produkt- og salgssjef for det svenskproduserte Sioo:x i Norge.

Huseieren er meget fornøyd med resultatet, og ser frem til mange sesonger i komfortable rottingmøbler på den tilnærmet vedlikeholdsfrie terrassen.

Se flere bilder
Terrassebehandling som holder lenge

Foto:

LANGTIDSHOLDBART: Sioo:x silisiumbehandling er utviklet i Sverige, der det har vist gode resultater over lang tid. Odd Einar Reseland er salgs- og produktsjef for produktet i Norge. (Foto: Chera Westman/ifi.no)


Se flere bilder
Grå terrasse

Foto:

FARGEENDRING: Behandlingen beskytter treverket i mange år og gjør det grått, flisefritt og behagelig å gå på. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Slik gjør du det:

Forberedelse: Sioo:x Trebeskyttelse skal påføres rent og tørt underlag. Plattingen må først renses godt, slik at alle rester fra eventuelle tidligere overflatebehandlinger fjernes, sammen med skitt og smuss, alger og begroing. En eldre terrasse må eventuelt slipes for å få fjernet oppfliset treverk og inngrodd behandling og smuss. Nytt trykkimpregnert treverk må tørke før det behandles.

Behandling trinn 1: Sioo:x Premium Trebeskyttelse påføres i to strøk med pensel eller rull. Unngå sterk sol som gir høy overflatetemperatur i underlaget. Det kan føre til at behandlingen tørker før den har rukket å trekke inn skikkelig. Etter første påføring skal terrassen tørke minst to timer, før treverket får en ny runde med den samme behandlingen.

Det er viktig at det ikke regner på nylig påført trebeskyttelse. Temperaturen skal heller ikke være under + 6 grader C før midlet har tørket.

Se flere bilder
PÅFØRING MED PENSEL

Foto:

PENSELPÅFØRING: Produktet påføres med pensel eller rull i tre trinn. Siste del av behandlingen utføres sesongen etter. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Behandling trinn 2: Når strøk 2 har tørket minst 4 timer, gjerne over natten, påføres Premium Overflatebeskyttelse. Denne legges rikelig på overflaten, og bearbeides etter noen minutter inn i underlaget med bruk av penselen. Allerede etter en time eller kortere tid, når terrassen er tørr, kan den møbleres og brukes som normalt. Det skal ikke regne under påføring og til en time etter siste strøk.

Behandlingen gir terrassen til å begynne med en gylden, gulbrun farge som kan se skjoldete ut. Etter hvert som herdingen pågår vil treverket gradvis blekne og bli mer grå, og etter 2-4 uker har plattingen fått en jevn, sølvgrå farge som holder seg i mange år.

– For at herdingen skal gå som den skal, trengs kontakt med luft og vann. Hvis det ikke regner på deler av terrassen, for eksempel under takutstikk, kan man hjelpe gråningsprosessen ved å vanne terrassen med myk stråle fra hageslangen, sier Odd Einar Reseland.

Se flere bilder
PÅFØRING MED RULL

Foto:

RULL UT: Rask og jevn påføring får man med rull på forlengerskaft. (Foto: Chera Westman/ifi.no)


Se flere bilder
BESKYTTER OVERFLATEN

Foto:

BESKYTTELSE: Når to strøk trebeskyttelse er påført og har fått tørke, påføres ett strøk overflatebeskyttelse.

Behandling trinn 3 – neste sesong: Etter 10-14 måneder påføres nok et sjikt Premium Overflatebeskyttelse for å forsterke slitestyrken. Treverket må først rengjøres. Det holder med mildt vaskemiddel og en kjapp og forsiktig børsting med myk børste. Spyl deretter rent. Ikke skrubb med stiv børste! Produsenten anbefaler egen vedlikeholdsvask spesielt tilpasset trebehandlingen.

Deretter er det bare å holde terrassen ren. Da unngår man nemlig å fore alger og svertesopp med andre ernæringsmidler, og derved kan man fjerne betingelsene for begroing.

Se flere bilder
GRUNNSTOFFET SILISIUM

Foto:

GRUNNSTOFF: Silisiumkrystaller penetrerer treverket, og danner en fysisk barriere slik at fukt, sopp og andre organismer ikke kan trenge inn i materialet på mange år. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)


Se flere bilder
SOLFYLLT TERRASSE

Foto:

EN PLASS I SOLEN:Huseieren er meget fornøyd med resultatet, og ser frem til mange sesonger i komfortable rottingmøbler på den tilnærmet vedlikeholdsfrie terrassen. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Sioo:x Trebeskyttelse og Overflatebeskyttelse

Sioo:x Premium Terrasse brukes til trykkimpregnert furu, lerketre, eik og annen edeltre, malmfuru, varmebehandlet tre, sedertre med flere materialer.

Sioo:x-impregneringen danner et beskyttende og smussavvisende overflatesjikt, som også trenger noen millimeter ned i treverket. På den måten styrkes trefibrene og bindes sammen fra innsiden, slik at smuss og påvirkning fra overflaten ikke kan trenge inn i porene.

Mer informasjon:

Sioo:x

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.