IFI logo
Se flere bilder
Beising er ingen dugnadsjobb

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no og Nordsjö

Beising er ingen dugnadsjobb

Når du bruker beis, er det håndlaget til den som fører verktøyet som bestemmer hvordan resultatet blir. Uansett om du beiser panel inne eller terrassebord ute, bør arbeidsoppgavene deles på en smart måte.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrassebeis, interiørbeis, panellakk og andre transparente behandlinger gir farge og beskyttelse til nytt og gammelt treverk. Samtidig får underlaget fortsatt være synlig under overflatebehandlingen, slik at treverket beholder sin naturlige karakter med kvister og årringer. Beisen legges som et slør på overflaten – og siden det ikke er dekkende, er håndlaget til den som maler viktig for resultatet.

– Beising er derfor ingen dugnadsjobb. Vi legger alle på ulik mengde beis og fører verktøyet på vår egen måte. Forskjellene vil bli synlig i sluttresultatet, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Tyrilin og Butinox.

Se flere bilder
Beise panel

Foto: Kristian Owren/ifi.no

METODISK: Påfør transparente behandlinger på 1-2 bord av gangen i hele bordets lengde, og arbeid systematisk og raskt, så blir resultatet fint. Ikke bytt midt på veggen, da vil det synes.

Godt å være sammen

Det er hyggeligere å arbeide sammen enn alene. Dessuten går det raskere. Men vil du dele det med noen, er det lurt å la én og samme person påføre beis med rulle eller pensel, mens medhjelperen bearbeider den nybeisede flaten ved å stryke ut rullemønster og jevne til dekken til fin finish.

– Vil dere bytte på oppgavene når dere behandler panel inne, er det en fordel å skifte først i neste rom, eller i det minste først på neste vegg. Det viktige er at to personer ikke stryker på én og samme vegg. På terrassen er det best å holde seg til samme oppgave hele veien, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Arbeid metodisk

Med beis er det lett å få skjolder der man overlapper med påføringen, og der du starter og stopper.

– Vanntynnede, transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister eller dekk godt til med maskeringstape. Sett så ikke ned penselen helt inntil listene eller enden på bordene, men start et par desimeter fra enden og mal inn mot den, før du snur og maler andre veien. Da får du flyttet på overskytende behandling, sier Myhre.

Se flere bilder
Beising på panel

Foto: Kristian Owren/ifi.no

LOFRI KLUT: På panelveggen inne kan ett strøk være nok til å gi den fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

Unngå skjolder

Terrassebeis skal kun påføres i ett sjikt, og ikke danne film på overflaten. Når beisen har trukket litt, må overskytende beis tørkes vekk. På panelveggen inne kan også ett strøk være nok til å gi fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk vil gi et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

– Siden beisen tørker raskt, er det viktig å jobbe hurtig og metodisk for å unngå synlige skjolder og overlappinger i den ferdige flaten. Påfør derfor beis på 1-2 panelbord av gangen og arbeid til fin finish i hele bordets lengde før du går videre med neste bord, sier Thor Ingar Røneid.

Se flere bilder
Påføre terrassebeis

Foto: Chera Westman/ifi.no

TØRK AV: Terrassebeis skal kun påføres i ett sjikt, og ikke danne film på overflaten. Når beisen har trukket litt, må overskytende beis tørkes vekk. Bruk en låsbar rulle eller en flat pensel til det.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.