IFI logo
Se flere bilder
Vi velger varme og naturnære gulv

Foto: Tarkett

Vi velger varme og naturnære gulv

Våre gulvkjøp i 2024 vil preges av naturnære, lune gulv, som skaper en atmosfære av komfort og er vakre å se på. Dette er trendene som gulvleverandøren Tarkett ser komme i 2024.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvilke er gulvtrendene for 2024?

  • Lune, varme farger
  • Naturlige materialer
  • Naturtro etterligninger etter naturmaterialer
  • Komfort og estetikk i samspill
  • Lett å holde rent
  • Lett å vedlikeholde
  • Robust og slitesterkt
Annonse

Vi er i en tid der vi trenger lune, varme farger som skaper et omsluttende, trygt hjem. Det gjelder ikke bare vegger og tekstiler – gulvene spiller også en viktig rolle i å skape en atmosfære som inviterer til komfort og estetisk nytelse.

Gulvleverandøren Tarkett, som har produsert gulv i Norden siden 1886 og daglig selger 1,2 millioner kvadratmeter gulv i over 100 land, ser tre tydelige trender når det kommer til hvilken type gulv vi vil ha.

–  Varme, autentisitet og naturnærhet er sentrale begreper for hvordan vi ønsker å ha det hjemme i det kommende året. Dette har en direkte innvirkning på hvilke gulv vi ønsker å leve på og med, sier Hege Moland hos Tarkett.

Omsluttende og innbydende gulv

Se flere bilder
eksempler på gulv som gir lune gulv

Foto: Tarkett

VARM TREND: Lune nyanser av rødt, rosa og terracotta sammen med gylne og mørke trefarger kan gi alle om i huset en varm og omsluttende følelse. Velg fritt blant våtromsvinyl, linoleum, vinylbelegg, tepper og parkett for å få den søkte opplevelsen. 

Varme farger gir en lun og inviterende følelse. Innenfor denne trendretningen dominerer toner av rosa, rødt, terrakotta og varme trefarger. Trendene peker på at vi gjenoppdager effekten som fargene og materialene vi omgir oss med har.

– Svaret på søken etter det varme kan gjerne være et tekstilt gulv. Det gir den taktilitet vi ønsker. Tekstile gulv brukes ofte i offentlige miljøer, men kan fungere like godt i private hjem som krever ekstra lunhet.

Andre gulv som gir varme og lunhet er vinyl, som oppleves som varmt å gå og stå på, og linoleum som består av naturlige ingredienser og også er mykt og behagelig å bevege seg på. Parkett, ikke å forglemme, kommer i mange varme, lune  tretoner.

– Et tregulv slår sjelden feil som base i husets oppholdsrom. Det gir dessuten en naturlig varmeisolasjon, sier Moland. 

Se flere bilder
parkettgulv mot en rosa vegg

Foto: Tarkett

MATERIAL FOR GJENBRUK: Årlig legges millioner kvadratmeter parkettgulv i Norge, og statistikken viser at nordmenn i snitt bytter gulv hvert niende år. Etter endt bruk kan parketten samles inn og brukes til å lage nye gulv, som dette eksemplet på en tidløs mønsterparkett av resirkulerte parkett- og tregulv.


Naturtro stein- og flisdesign

Se flere bilder
eksempler på naturtro etterligninger i vinylgulv

Foto: Tarkett

NATURTRO TREND: Vinylgulv kommer som klikkbare bord og fliser og banebelegg for alle rom i huset. Utseendemessig er gulvene ofte svært naturtro etterligninger av ekte materialer. 

– Stein- og flisgulv har en tidløs appell, men vi ser en økende interesse for autentiske stein-, betong- og flisdesign på mer praktiske og rimeligere materialer. Denne stilretningen handler om å kombinere det beste fra begge verdener – estetikken til ekte stein, med de praktiske fordelene og tilpasningsmulighetene til moderne gulvbelegg, sier hun.

Vinyl har mange gode bruksegenskaper, som gjør det mulig å prioritere design, uten at det går på bekostning av vedlikeholds- og rengjøringsegenskapene.

Vinylgulv kommer i svært naturtro mønstre, der steinens organiske variasjoner, betongens bestandighet og flisens mulighetsspenn gjenskapes. Du finner blant annet terrazzo-design med gylne fragmenter, delikat marmorlook og design hentet fra lokale og mer eksklusive mineraler.


Se flere bilder
vinylgulv som ser ut som slipt betong

Foto: Tarkett

SER GENUINT UT: Det ser ut som betong , marmor, terrazzo eller fliser, men er har vinylmaterialets gode bruksegenskaper: komfort, renhold og slitestyrke, samtidig som ektheten er til å ta feil av. 

Nærhet til naturen

Se flere bilder
eksempler på gulv av naturlige materialer

Foto: Tarkett

NATURNÆR TREND: Lys som sanden på en strand, eller grønn som gress og skog. Den naturnære gulvtrenden favner mange av naturens egne farger og materialer som tre og parkett. Men med tekstile gulv får du også taktilitet, og med vinyl får du en rekke gode bruksegenskaper som komfort og slitestyrke. 

Naturen har alltid vært en utømmelig kilde til inspirasjon – særlig for norske hjem og interiører, og det kommende året er intet unntak. Gulvene vil i økende grad trekke inspirasjon fra naturens mangfoldige farger og mønstre. Fra jordtoner, til havets nyanser og skogens grønne sjatteringer.

Design med tydelige referanser til naturen er ikke avgrenset til én spesifikk gulvtype, men sortimentet byr på muligheter innen alle gulvkategorier.

– Skogens skyggespill er det mulig å gjenskape med tekstilgulv, fjellets mange variasjoner er å gjenkjenne i modulære vinylgulv, og hvitpigmenterte parkettgulv kan føre tankene til hvite, langstrakte strender. Mulighetene er svært mange, avslutter Hege Moland.


Se flere bilder
materialkollasje på et marmorbord

Foto: Tarkett

NATURLIGVIS: Med er parkettgulv merket med Svanen, som Tarkett Grace Oak Soft Beige, får du inn både naturens mønster og taktilitet, samtidig som du er trygg på at gulvets miljøegenskaper er blant de beste som går å få. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.