IFI logo
Se flere bilder
Slik lykkes du med Barbierosa i hjemmet

Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike.no

Slik lykkes du med Barbierosa i hjemmet

Barbiefeberen herjer. Drømmer du om å male et helt rom rosa? Den lekne fargen kan gi assosiasjoner til både barndom, drømmer og glede, men kan også fort bli for mye for enkelte. I likhet med andre sterke kulører kan du også møte på noen utfordringer. Vi deler tipsene som sikrer at du bruker Barbierosa på en vellykket måte i interiøret ditt.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Farger har stor innvirkning på stemningen i et rom. Selv om vi de siste årene har sett mest duse, lyse farger i de norske hjem, er det nå en økende tendens til mer farger. Trenden går helt klart i retning rosa og varmere toner, Ikke nødvendigvis sjokkrosa med andre ord, men noen av oss vil jo gjerne ha knallfargede vegger. Og det er mange som elsker rosa!

I disse Barbiefilm-tider, er dét dessuten en farge som har preget både klær og interiørartikler denne sommeren. For mange vekker den minner fra barndommen, og den er både dristig, morsom og livlig. Å integrere den i et hjem, er dog ikke bare enkelt. 

Å møblere med Barbierosa krever mot, men når det gjøres riktig kan du få et friskt, lekent og energisk rom. Så, hvorfor ikke ta sjansen og la rosa få sette preg på litt av interiøret? Blir du lei etter en stund, kan du jo uansett bare male over eller tapetsere.

Se flere bilder
rosa gang

Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike.no

KNALLROSA: Har du blitt bitt av Barbiebasillen? 

Se flere bilder
rosa dempet med andre farger

Foto: Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike

STUE: En rosa stue med mye liv, men som allikevel dempes litt av andre farger, tekstiler og mønster.    

Utfordringene

Maling med en sterk kulør, byr på utfordringer som du ikke nødvendigvis møter på med duse farger. Så før du går i gang med å male et helt rom er det greit å være klar over dette:

 

  • Sjokkrosa er en farge med lav dekningsevne. Det betyr at det er nødvendig med flere strøk maling for å få et jevnt resultat. Bruker du lavkvalitetsmaling, vil det kreve enda flere strøk for å dekke godt. Sterke farger bleker også raskere.

 

  • Å oppnå en jevn fargekonsistens med intense farger som sjokkrosa kan være en utfordring. Malingen må blandes grundig for å unngå flekker og skjolder.    

 

  • Sterke farger påvirker oss mer, enn mer rolige og duse farger. En skarp rosa kan være spennende i begynnelsen, men noen kan også oppleve at de føler seg slitne av sterke farger over tid. Det er derfor lurt å tenke langsiktig.
Se flere bilder
gulrosa dør rosa gulv

Foto: Fargerike

LEKENT: Du går ikke inn i dette rommet uten å bli preget.    

Løsningene

  • Grunningen er alltid viktig hvis du maler veggen for første gang, og med kraftige farger er det enda viktigere. Skal du male med en skarp rosa farge, eller andre kulørsterke farger, kan det være lurt å bruke en pigmentert grunning som hjelper den intense fargen med å oppnå full dekk, et skjoldfritt resultat og god fargegjengivelse. Uten riktig grunning, kan fargen se blek eller ujevn ut, så sørg for å velge rett grunningsfarge. Snakk med en ekspert i en malingsbutikk eller en profesjonell maler for å få råd om den beste grunningen for ditt spesifikke prosjekt.
  • Begrens mengden. Med en sterk farge, som Barbierosa, kan uttrykket bli voldsomt. I stedet for å male hele rommet, kan du vurdere en vegg, eller kanskje et møbel eller døren i rommet.
  • Kombiner med nøytrale farger. Rosa er fint med farger som grått, hvitt, beige og blått. Ved å kombinere med mer nøytrale farger, får du en balanse som gjør at rommet ikke blir for overveldende. Samtidig som du tiltrekker oppmerksomhet til noe i rommet. Moderasjon kan være nøkkelen.
Se flere bilder
rosa tapet og sofa

Foto: Storeys

TAPET: Deler av rommet kan også dekoreres med rosa tapet. Det gir litt den samme effekten uten at hele rommet blir rosa.

Barbieeffekt

Synes du det blir for mye med et helt rom i rosa, kan du oppnå noe av den samme effekten ved å male et møbel, eller bare én vegg. Gardiner, puter eller tepper kan også være effektfullt. 

Lene Kristine Åm hos Happy Homes opplever ikke økning i etterspørsel etter Barbierosa maling, men bekrefter at det går i rødtoner:

– Det selges mye varme farger, så det kan tenkes at rødnyansene steppes opp litt nå utover. Og pastellrosa er hot! 

Det er viktig å se på rommets størrelse når et rom skal males knallrosa. På grunn av mye kulørstyrke, kan fargen oppleves veldig voldsom i et lite rom.

Tilfør rene flater med hvitt for å roe ned, som tak og møbler. Bruk gjerne andre farger også og søte elementer. Så lenge den kraftige rosa dominerer i rommet, oppnår du Barbieeffekten.

Se flere bilder
sirkusstriper i tak lysekrone rosa

Foto: Beckers

SIRKUS: Ikke helt standard i norske hjem kanskje, men veldig gøy! 

Se flere bilder
rosa detaljer

Foto: Chera Westman/ifi.no

DETALJER: Bruk detaljer og få frem Barbien i deg.

Se flere bilder
svarthvit vegg rosa teppe

Foto: InHouse

TEPPE: Tepper, puter og tekstiler kan gi deg litt rosa om du synes det er for mye med hele veger.

Se flere bilder
rosa vegg hvit sofa

Foto: Nordsjö

ROSA OG HVITT: Kombinerer du rosafargen med hvitt eller andre farger, demper du inntrykket litt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.