IFI logo

Slik renser du terrassen effektivt

Skal du olje eller beise terrassen i år? Da er det viktig med en skikkelig terrasserens først. I denne videoen viser Roger Fridheim hos Flügger hvordan du gjør det.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er to viktige grunner til at du må rense terrassen før du har på ny olje eller beis.

– Den første grunnen er at vi må få bort skitt, smuss og døde trefibre som ligger på overflaten. Og nummer to: Det kan være rester av salter fra trykkimpregneringen som kan gjøre det vanskelig for ny olje eller beis å feste seg, sier Roger Fridheim hos Flügger.

1. Planlegg og dekk til

– Terrasserensen vi bruker har en pH-verdi på rundt 14, det vil si at andre flater som er overflatebehandlet kanskje ikke tåler den. Dekk derfor til utsatte områder rundt terrassen. Vi vil ikke at det skal komme rensemiddel på fasaden, grunnmuren eller andre flater som er behandlet med maling, beis eller olje, sier Fridheim.

– Du bør også se på værmeldingen. Det skal ikke være høy temperatur og sterkt sollys når du renser terrassen. Da vil rensemiddelet tørke alt for raskt, og det mister effekten. Det går helt fint å rense terrassen om det er småregn og litt kjøligere i luften, da får rensen ligge og virke lengre og du vil få det beste resultatet, forklarer han.

Om du renser treverket på en balkong, må du være forsiktig så at det ikke renner rensemiddel på de som er under. Da kan det være lurt å bruke en lavtrykksprøyte, slik du får en kontrollert påføring.  

Se flere bilder
Plastfolie

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

DEKK TIL: En folieplast fungerer utmerket til å beskytte utsatte flater for terrasserensen. Med en pH-verdi på 14 vil de fleste malte flater ikke tåle rensen, det samme gjelder prydbusker. Dekk gjerne også planter som står i tilknytning til terrassen. 

2. Fukt underlaget

Før du kan påføre rensemiddelet må terrassen fuktes. Det er fordi at terrasserensen ikke skal trekke dypt inn i treverket.

– Vi vil at rensemiddelet skal ligge og jobbe på overflaten. Om det får trekke inn i treverket, kan det komme ut senere og skade overflatebehandlingen. Når du har fuktet terrassen med hageslangen kan det være lurt å vente noen minutter, vi ønsker ikke at det skal være for store vanndammer på overflaten. Ser du et område som har tørket i det du skal påføre rensen, så fukter du det på nytt, sier Fridheim.

Se flere bilder
Fukting av terrasse med hageslange

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

FUKT UNDERLAGET: Når du fukter underlaget hindrer du terrasserensen å trekke for dypt ned i treverket.

3. Påfør rensemiddel

Roger Fridheim bruker en ufortynnet rens, «Terrace Cleaner». Denne skal ikke vannes ut.

– Når rensemiddelet begynner å virke vil du se en rødlig farge på overflaten. Pass på at rensemiddelet ikke tørker. Påfør mer terrasserens underveis på områder som trenger det. Bruk en børste med forlengerskaft for å fordele terrasserensen utover. La rensen virke i 10-15 minutter før du spyler av, sier Fridheim.

Se flere bilder
Lavtrykksprøyte

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

LAVTRYKKSPRØYTE: Det kan være smart å bruke en lavtrykksprøyte for å få en kontrollert påføring av rensemiddelet. 

4. Spyl av og fjern plasten

Når terrasserensen har virket i 10-15 minutter er det tid for å spyle bort rensen sammen med døde trefibre og rester av gammel behandling.

– En børste med vanngjennomføring er anbefalt. Den kan du koble til hageslangen og du får ikke så mye sprut opp fra terrassen når du spyler av. Når du har fått spylt og børstet bort terrasserensen kan du ta bort plasten som ble brukt til å dekke til. Spyl gjerne over området som har vært dekket med plast for å forsikre om at alle rester av rensen er borte.

Se flere bilder
urenset terrasse

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

FØR OG ETTER: Slik så terrassen ut før vi renset den.


Se flere bilder
Renset terrasse

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

FØR OG ETTER: Og slik ble resultatet etter rensen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.