IFI logo
Se flere bilder
Fei foran egen dør på 1-2-3

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Fei foran egen dør på 1-2-3

En tretrapp, grønn av alger og sort av møkk, ble nesten som ny etter bare en vask. Skurekost, terrasserens og mye vann var alt som måtte til.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trappa opp til inngangsdøren har ikke mange år på nakken, men ser ut som om den stått i hundre år. Møkkete og grønn av alger er den ikke særlig innbydende, og farlig glatt en regnværsdag er den blitt.

Etter en enkel men real vask ble den frisk og fin i fargen, og trygg å gå i igjen. På med terrasserens, skrubb og skyll, lyder den oversiktlige oppskriften.

 

SLIK GJØR DU DET:

Se flere bilder
MØKKETE

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MØKKETE: Slik så trappa ut etter flere år av manglende rengjøring.

1. Vekk med rusk og rask:

Fjern løst bøss, gamle blader, barnåler, søle og grus. Bruk en kost, eller spyl godt med hageslangen. Bruker du vann, får du samtidig forfuktet treverket slik at inngrodd smuss og begroing sitter litt løsere når du begynner å vaske.

Se flere bilder
FORVASK

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FORVASK: Start med å fjerne alt løst smuss. Bruk kost eller vann.

2. Skrubb:

Se flere bilder
KJEMI:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KJEMI: Skrubb treverket med en stiv kost og vann iblandet rengjøringskjemikalier beregnet for treverk ute.

Bland terrasserens i en bøtte med vann. Følg anbefalt blandingsforhold og bytt vann når det blir møkkete. Bruk en stiv kost til å skrubbe treverket med. La gjerne rensemidlet stå på overflaten mens du tar en liten pause med en kopp kaffe, så blir begroingen lettere å skrubbe vekk.

– Rengjøringskjemikaliene gjør ikke jobben alene. Du trenger å fjerne inngrodd skitt mekanisk med vaskebørste, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

3. Skyll godt:

Se flere bilder
SKYLL

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SKYLL: Spyl treverket rent med mye vann. Børstingen og rensemidler løser opp også gjenstridig begroing og skitt.

Etter en god børsting og litt virketid for kjemikaliene, kan treverket skylles rent. Bruk mye, mye vann, og hjelp gjerne til litt med skurekosten.

– Det er faktisk enklere å skylle godt med vaskebørste og hageslange enn med høytrykkspyler. Vask gjerne en dag når det er fuktig i luften, da er smusset og begroingen lettere å få av, sier Roger Fridheim, malermester ved teknisk produktsupport hos Flügger.

Se flere bilder
SOM NY

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SOM NY: Etter en god vask fremstår trapp nesten som ny.

Husk!

Rengjøringskjemikaliene er etsende. Derfor er det viktig å bruke godt verneutstyr. Slagstøvler, gummihansker og vernebriller beskytter deg fra skader dersom det spruter.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.