IFI logo
Se flere bilder
Naturlig på gulvet

Foto:

Naturlig på gulvet

Stockholm Furniture Fair har blitt et viktig møtepunkt for gulvleverandører, arkitekter og oppdragsgivere.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fuglekvitter på høyttalerne, små trær og slingrende eføy hadde teppeflisleverandøren Interface, laget en flott stand viet lanseringen av kolleksjonen Urban Retreat. Selskapet som har som mål å være klimanøytrale innen 2020, har tatt frem sin første globale kolleksjon, som altså produseres i flere fabrikker over hele kloden. Kortreiste teppefliser, laget av 100 prosent resirkulert garn, er det nyeste bidraget til markedet.

Urban Retreat er produsert i samarbeid med den amerikanske designeren David Okey, som spesialiserer seg på naturinspirert design, og kolleksjonen er ment å bringe naturen med til urbane strøk. Flisene kommer i tre ulike tema – inspirert av henholdsvis stein, trestammer og gress – med totalt syv strukturer. Fargene er avstemte naturfarger og til dels felles for de tre stilene, noe som gjør at de ulike flisene fint kan kombineres med hverandre.

– Teppeflisene er 50 cm x 50 cm store, med resirkulerbar bitumenbakside og gjenbruksgarn. Naturen er en tydelig trend i Norge og globalt, og vi ligger i forkant innenfor miljøhensyn, sier daglig leder Dag Svendsen.

Et teppe kan være et lite kunstverk.

 

Se flere bilder
Naturlig på gulvet

Foto:

Fiskegarn blir tepper

I dag finnes ingen fullgode alternativer til polyamidfibre, som lages fra fossil olje. Da er gjenbruk et godt alternativ. Det har også teppeprodusenten Danfloor tatt hensyn til, selskapet har lansert flere nye kolleksjoner med redusert miljøbelastning – blant dem teppefliser som lages av gjenvunnet polyamidgarn fra uttjente fiskegarn og gamle tepper.

– Bitumenbaksiden består også av ti prosent gjenbruksmateriale, og vi tar tilbake rester fra kapping og produksjonsavfall for gjenvinning. Våre ulltepper lages av ren ny ull fra Ny Zealand, som solution-farges i naturfarger. Det gjør garnet gjennomfarget og smussavvisende, forteller salgssjef John Junk-Eriksen.

Vakre tepper av kasserte fiskegarn.

 

Nært på dyrene

Belgiske Modulyss, som inngår i Balta Group, vil markere seg som et eget varemerke. I Norge forhandles teppeflisene blant annet av INTAG J. Sveen.

– De er gode på design, miljø og økologi, forteller Jannicke Sveen. Toppsjiktet lages av Econyl 100, et helt gjennom gjenbruksgarn. Bitumenbaksidene gir stabilitet, og gjenvinnes delvis.

Naturtemaet var fremtredende også hos Egetepper, der standen var kledd med store digitaltrykkede tepper med intense nærbilder av ulv, ugler og elg – med innskutte trendy zig-zag-striper. Teppet på bakveggen og en gavl var laget i ett stykke, i fire meters bredde.

– Med digitaltrykk er mulighetene uendelige. Du kan ta et bilde med ditt mobilkamera eller velge blant 3.500 design i vår database på nettet, og få et prøvetrykk for godkjenning i løpet av tre dager, forteller Erik Utne.

Med på standen hadde de også Epoca Structure WT, som er et teppe med ny struktur, og som kompletterer de fire eksisterende strukturene i samme kvalitet: Compact, Pro, Globe, og Plait. Kvaliteten er normalt lagervare med kort leveringstid. Den lages som banevare i fire meters bredde og finnes i 48 standardfarger. Sammen gir de fem strukturene fine muligheter for kombinasjoner og arkitektonisk utfoldelse på gulvnivå.

Dyriske vegger.

Se flere bilder
Nært på dyrene

Foto:

Egetepper hadde digitaltrykkede tepper med intense nærbilder av ulv, ugler og elg.

Oppdatert 1950-tall

Når det gjelder miljøvennlige gulvmaterialer, er det nok få produkter som kan måle seg med linoleum, som lages av 97 prosent naturlige råvarer. Den ledende produsenten Forbo Flooring fokuserte på den nye generasjonen Marmoleum linoleumsgulv, der farger og mønstre kombineres på ulike måter i de forskjellige kolleksjonene.

Gjør det selv med linoleum.

Danske Kurage lager håndtuftede, avpassede gulvtepper og lekre akustikkplater som kombinerer kunst med funksjon, men er kanskje mest kjent for de håndtrykte tekstilene. Også hos dem er naturen et hett tema. Årets nye kolleksjon inneholder mønstre hentet fra sjø og land, med motiver som siv, bølgesprut, «pebble-stones» og skjell. 

Markedet bugner av gulv.

Stjernehimmelstoff

Flere flotte tekstiler i Trevira cs finnes hos Création Baumann, som viste frem det store fargeutvalget i mørkleggingsstoffer.

– Det er brukt et spesielt garn som gir enkelvevet tekstil som tar ut 97-98 prosent av lyset. Ved hjelp av laser brennes hull eller mønstre inn i stoffet, forteller Annette Bolmehos INTAG, som fører Baumann i Norge.

– Hullmønsteret er laget for å minne om at natten ikke er helt sort. De små, små hullene slipper inn litt lys, og kan minne om stjerner på nattehimmelen, sier hun.

Drømmen om stjerner.

Se flere bilder
Stjernehimmelstoff

Foto:

For mer informasjon:

www.interface.com

www.intag.no

www.ege.dk

www.danfloor.dk

www.stockholmfurniturefair.se

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.