IFI logo
Se flere bilder
Lag din egen gulvkunst

Foto: Guri Haram/ifi.no

Lag din egen gulvkunst

En vannstråle kan skjære ut din egen gulvkunst! Resultatet kan bli et bilde i gulvet, basert på både fotografier og tegninger. Eller kunst laget av gulvmaterialer til innramming på veggen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Waterjet» heter den spennende måten å lage gulv på. Hva med å få et gulv som ingen andre har?

Det kan være en rosa Hollywood Walk of Fame stjerne, eller tegning av idolet ditt i soveromsgulvet. Det kan være et søtt bilde av en katt eller papegøye i barneromsgulvet, eller du kan gi en original gave til en venn - et fotografi som blir forvandlet til gulvkunst i oppheng på veggen.

Waterjet kan også gi deg et stilfullt designgulv med border.

Sylskarp vannstråle

Til nå er det mest bedriftskunder som har fått øynene opp for hva waterjet kan tilføre gulvet og miljøet i profileringsøyemed. Polyflor har god erfaring med å lage denne type utskjæringer til gulv, men har ikke markedsført det mot privatmarkedet.

I rundt 20 år har de benyttet teknologien som skjærer ut alt fra barnemotiver, og logoer, til den fineste kunst i gulvmaterialer, som vinyl - og det med den ytterste presisjon.

– Fabrikken vår i Manchester skjærer ut motiver fra bilder eller tegninger som vi skanner og sender over til dem. Gulvmotivet skjæres ut med en veldig tynn vannstråle som skytes ut av en dyse under høyt trykk. Vannsøylen er som en nål. Den kan skjære gjennom stein om du vil, forteller Jan-Erik Jørgensen, daglig leder i Polyflor.

Strålen på 0.1 mm er så knivskarp at fabrikken har beskyttelse rundt hele maskinen med infrarøde detektorer for å unngå ulykker. Avdelingen som utfører dette arbeidet er Polyflor Design Service.

Kreativt gulv

Kunden som ønsker seg et eget, personlig motiv nedfelt i gulvet på veggen, kan komme til Polyflor med en tegning, eller en skisse og få hjelp til videre bearbeidelse av illustrasjonen om de ønsker det.

– Når vi er blitt enige med kunden om det endelige motivet, inngår vi en skriftlig avtale med kunden om produksjon. Alle waterjet skal godkjennes ved signatur av kunden, forteller Jørgensen.

Som kunst har Polyflor blant annet laget karikaturer av Beatles og Einstein. Men for det meste produseres slike motiver til bruk på gulvet. Illustrasjonene tilpasses gulv i samme materialer.

– Materialet er noe mer kostbart enn annet gulv. Det er i første rekke arbeidet man betaler for. Men det er som regel ikke mange kvadratmeterne som skal til for å få denne type motiv. Jo flere farger, jo dyrere blir det, sier han.

Mange bedriftskunder

Typiske kunder er selskap som vil ha et spennende inngangsparti til resepsjonsområdet. Og mange ønsker firmalogoer i gulvet, som for eksempel Krogh Optikk. Restaurantkjeder bruker gjerne ulike symboler i gulvene.

– Vi selger masse waterjet, blant annet til båter. Det finnes de som ønsker kompass til skipsgulvet. Navn på båten som for eksempel M/S Frida, sånt er populært å ha innprentet i dørken, forteller daglig leder av Polyflor Norge.

Design og farge bidrar positivt til komfort og velvære for pasienter ved å skape lys og soner. Derfor har også sykehusene tatt i bruk gulvbilder. Motivene kan også fungere som informasjonsskilt og gi sikkerhetsinformasjon. De synes godt fra gulvnivået.

– Sykehus kan ønske barnemotiver, som bilde av en løve, til sykehusets barneavdeling. En barneavdeling har for eksempel fått lagt et paradis som gulv.

Man kan også få lagt striper som viser vei til røntgenavdelingen eller hva det måtte være.

– Skoler bruker også gulvbilder som veivisere. Vi kan lage border og ornamenter, opplyser han.

Dette kan du få fra waterjet:
  • Barnemotiver. Særlig skoler og sykehus har vist interesse for barnemotiver i gulvet. Det kan være morsomme tegninger av for eksempel dyr eller en iskrem.
  • Designgulv. Her kan du få flotte border på gulvet ditt.
  • Informasjonsskilt. Gulvet kan fungere som veiviser eller gi konkret informasjon ved symbol eller bokstaver.
  • Logoer. Dette er populært hos firmakunder.
  • Din egen kreative design. Fotografi eller tegninger kan brukes!
For mer informasjon:

www.polyflor.no

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.