IFI logo
Se flere bilder
Nå vil

Foto: egetepper norge as og Harald Sola Berentsen/ifi.no

Nå vil "alle" ha tepper på kontoret

I de senere år har mange spådd at tepper var på vei ut av kontormiljøer, institusjoner og barnehager. Denne utviklingen har nå snudd totalt.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbyggingstakten av næringsbygg, institusjoner og privatboliger gir teppeleverandører og teppeprodusenter lange arbeidsdager – tepper er mer populært en noensinne.

Utviklingen har mange årsaker. For det første har det vært betydelige nyvinninger innen teppeteknologien. Tepper gir stadig større rom for kreativitet, både når det gjelder struktur, farger og design. Dessuten benyttes det veveteknikker og endeløse polyamid-fibre som gir oss teppekvaliteter der vedlikehold og renhold er vesentlig enklere og mer effektivt. 

- Det er nok å henge fingrene i, forteller Erik Utne, salgsansvarlig hos egetepper norge as, og fortsetter, - for tiden står oppdragene i kø og tidsfristene er ofte korte. Eksempelvis leverte vi nylig tepper til en ny restaurant i Oslo. Der skulle vi prosjektere, designe og spesialprodusere tepper på tre uker, og kom i mål til åpningen. Markedet er hektisk nå om dagen, men tidsfristene er selvfølgelig annerledes i de store prosjektene.

Store prosjekter

- Det er stor aktivitet innen så vel offentlige som private prosjekter, forteller Utne. Norsk næringsliv går så det suser hevdes det, og når vi ser på utbyggingen av nye næringsbygg så stemmer nok det. Tenk bare på det såkalte BarCode området i Oslo, der samtlige bygg så langt har gått for teppeløsninger.

Der vil det nok gå med minst 150.000 kvadratmeter med tepper, om ikke mer. Og til det nye Aker Solutions bygget på Fornebu og på Hinna i Stavanger skal det leveres mer enn 50.000 kvadratmeter. I tillegg til disse private satsningene, er det betydelig vekst i teppebruken innen institusjoner og utdanningsbygg, hevder Utne.

Hvorfor tepper?

Dagens teppeløsninger kan ikke sammenlignes med den etter hvert utskjelte nålefilten som dominerte markedet for noen tiår tilbake. Den var ikke særlig dekorativ og var dessuten umulig å holde ren. Dagens tepper er av en helt annen kvalitet og bruk av tepper gir en rekke åpenbare fordeler. Gulvet er jo den innvendige del av bygningen som får mest juling, og som krever mest vedlikehold.

Moderne tepper til kontorbruk er syntetiske, flatvevde kvaliteter av polyamid som har en rekke gode egenskaper. De er utrolig solide og holdbare, de tilfredsstiller kravene til brannsikring og de er meget enkle å holde rene. Men det viktigste argumentet er nok teppets innvirkning på akustikken. Teppebelagte gulv reduserer lydnivået i lokalet betydelig. Det er også en sannhet at teppebelagte gulv faktisk gir en reell energibesparelse, i og med at de har en isolerende effekt. I tillegg vil nok de fleste, rent psykologisk, føle at innemiljøet blir lunere med tekstil på gulvet.

Støy og effektivitet

Støy på arbeidsplassen fører ofte med seg stress, tretthet og irritasjon, noe som går utover produktiviteten i bedriften. Dette gjelder først og fremst der de ansatte sitter i landskap. Derfor er det viktig å ta høyde for problemet under prosjekteringen. Å utbedre problemet i ettertid kan by på store utfordringer og kostnader.

Et av de viktigste elementene er, som vi har sagt, at lokalet inneholder materialer som absorberer og demper lyd. Etterklangstiden, det vil si den tid det tar før en lyd dør ut, bør være fra 0.3 og 0.7 sekunder. Poenget med kontorlandskap er blant annet at kolleger lettere skal kunne kommunisere og samarbeide.

Ulempen er at ikke alle har behov for å ta del i den samme informasjonsflyten. Dessuten oppstår det alltid lyder under arbeid, om det så bare er klapringen fra tastaturet. Alle lyder oppleves som et jevnt sus hele dagen. Bevisst eller ubevisst påvirker det vår sinnstilstand og effektivitet. Med lydabsorberende innredningselementer som teppegulv, reduseres problemet betydelig

Bevisste leietakere

I Asker finner vi et større kontorkompleks som er under bygging. Her blir det både kontorlandskap og småkontorer. Bedriften som skal inn her, et stort oljeserviceselskap, har i samråd med interiørarkitekten vært svært nøye med valg av løsninger med tanke på å oppnå et maksimalt gunstig arbeidsmiljø.

Store kontorbygg domineres av glass og betong, som i utgangspunktet ikke gir de beste akustiske forholdene. Leietaker satte spesifikke verdier for krav til støyreduksjon og etterklang. Valget deres falt på nettopp heldekkende, flatvevde polyamid-tepper, levert i bredder på fire meter.

-Det første byggetrinnet er snart klart for innflytting og det har vært foretatt målinger av lydforholdene i lokalene etter at teppene kom på plass, forteller Lars Holm som er prosjektleder for byggherren.

- Resultatene dokumenterer at vi tilfresstiller de definerte kravene og vel så det, fortsetter Holm, - dette er krav som er satt av leietaker og som er strengere enn normalkravene som er fastsatt i byggforskriftene. På rommene for kopimaskiner har vi imidlertid valgt gummibelegg, Og i områdene der det er tekjøkken, har vi også lagt gummibelegg, som er mer motstandsdyktig mot søl.

- For øvrig går det kun i tepper i kontorfløyene, kan Holm fortelle, - for å gjøre renholdet enklere har vi fordelt gulvuttak for sentralstøvsuger jevnt rundt i alle arealer. Det er for øvrig også et annet viktig motiv for å velge tepper i akkurat disse lokalene; byggene er nemlig uten terskler i kontordørene. Det betyr at vi ved å benytte et hardt gulvbelegg ville fått betydelig større lydlekkasje mellom rommene.

Mer informasjon

egecarpet.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.