IFI logo
Se flere bilder
Trygt med tepper

Foto: Jon Halvorsen

Trygt med tepper

Heldekkende teppe på barnerom er mykt, varmt og trygt. Kjøper du god kvalitet og sørger for riktig renhold er teppe helt topp!

Kari Osvold

Kari Osvold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teppe på barnerommet.

Barn oppholder seg mye på gulvet og naturlig nok er det behagelig å leke på mykt underlag. Tepper demper støy, og ting knuses ikke så lett. La derfor teppet være mykt og godt, men ikke for langlugger, da blir det vanskelig med en del leker. Det er en fordel med tepper som ikke må limes, så utsettes ikke barna for gass/ lukt fra lim. Alternative festemetoder er borrelås eller tape. Det kan også være en idé å legge ullfilt under. Da kjennes teppet ekstra tykt og mykt ut. Teppet bør være luktfritt, lett å støvsuge og fjerne flekker på. Gulvet i et barnerom brukes mye og bør ha en slitesterk kvalitet.

Ull og polyamid er best

Teppeekspertene anbefaler ull og polyamid (kunstfiber) fremfor nylon. De aller fleste teppeprodusentene har god beskrivelse bak på teppeprøvene. Her står det hvilket rom teppet er egnet for, om det er kontrollert av seriøse kontrollorganer, og hvor lettstelt det er.

Ull

Fordeler: Ullens naturlige spenst gjør at teppet reiser seg igjen etter å ha vært tråkket ned. Lanolinen gir naturlig smussavstøtning. Er du ute etter god kvalitet, se etter garnvekt og knute- tetthet, Jo tyngre og tettere - jo bedre kvalitet. For et teppe av god ullkvalitet kan du regne med å betale 4- 5000 kroner pr. kvm.

Ulemper: Et teppe av ull vil slippe noe lo den første tiden. Er du ute etter en rimelig handel, mener teppeekspertene at du får et bedre teppe av polyamid for de samme pengene.

Kunstfiber

Fordeler: Polyamidfiberen er endeløs, det betyr at den ikke avgir støv. Det er en fordel, ikke minst for barn som oppholder seg mye på gulvet. Daglig renhold og lekkfjerning er enkelt. Noen tepper av god kvalitet har også bunn av tekstil. Det betyr at det ikke er lim eller andre skumle produkter på undersiden. Det er helt luktfritt og hele teppet kan resirkuleres. Det er ikke lenger slik at man kan få støt av kunstfibertepper. Polyamid har bedre egenskaper enn nylon. Beste kvalitet polyamid faller rimeligere i pris enn beste ullkvalitet. En god kvalitet koster 3- 350 kroner pr. kvm.

Ulemper: Mangler den naturlige spensten som ull har.

Vedlikehold av tepper

  • En god støvsuger er en nødvendighet om heldekkende tepper skal holdes skikkelig rene. La deg ikke lure av en sterk motor, det er utformingen av munnstykket som er avgjørende. Helst skal man ha et elektrisk drevet, roterende munnstykke. Vær klar over at det finnes teppemunnstykker som ekstrautsyr til gode støvsugere.
  • Tepper Bør støvsuges godt en gang i uken, oftere hvis det er utsatt for mye trafikk og søl.
  • Flekker fjernes med det samme. Husk at det dreier seg om tekstiler, og at skyllingen er like viktig, ellers vil såperester raskt danne en ny og større flekk. Bruk gjerne tekstilvaskemidler, om det ikke er spesielt vanskelige flekker. Flekkfjernere finnes det mange av, men her er også skylling viktig.
  • Et heldekkende teppe bør renses jevnlig. Hvert annet år skulle passe de fleste steder. Tepperenser får du leid der du kjøper tepper. Ikke glem skylleprosessen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.