IFI logo
Se flere bilder
Myter om tepper og allergi

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Myter om tepper og allergi

Av redsel for støvallergi og dårlig inneklima har gulv etter gulv med teppebelegg blitt erstattet med andre materialer. Forskning viser imidlertid at teppegulv på enkelte områder er bedre enn harde gulv.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Tepper kan fungere som samlingsplass for allergifremkallende stoffer, såkalte allergener. Dette er imidlertid ikke ensbetydende med at tepper gir allergi. Allergi er ofte et resultat av direkte kontakt med stoffer eller støv. Tepper binder støvet og hindrer direkte kontakt, sier Jens Mark hos Ege-tepper Norge.

Langt fra virkeligheten

Mange tror at tepper er vanskeligere å holde rene enn harde gulv, og at teppegulvene etter noen års bruk fungerer som kolonier for alskens ulumskheter. Jens Mark mener dette stemmer dårlig med virkeligheten.

- Med riktig utstyr er det lettere å rengjøre et teppegulv enn harde gulv. Støvsuging tar for eksempel langt kortere tid enn gulvvask. I tillegg til regelmessig støvsuging bør teppene våtrenses et par ganger årlig, sier han.

Ull eller syntetisk?

Naturmaterialer som ull har tradisjonelt blitt oppfattet som bedre enn tepper av syntetisk materiale. De sistnevnte er imidlertid best i forhold til inneklimaet.

- Ullteppene avgir mer fiber til omgivelsene. Dette stiller større krav til støvsuging. I tillegg er det en del mennesker som er allergiske mot ull, sier Mark.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.