IFI logo
Se flere bilder
Vær rask hvis du søler på teppet

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no og Musum Interiør

Vær rask hvis du søler på teppet

Om du er uheldig og søler rødvin eller kaffe på gulvteppet, er det to ting som gjelder: Reager med én gang og bruk tørkepapir som suger til seg fukten.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Følger du denne oppskriften, går det som regel bra, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim. Han forteller at spørsmålet om rødvin er det han oftest får når det gjelder renhold og vedlikehold av tepper.

Se flere bilder
Rødvin på teppet

Foto:

RØDVIN: Det er fort gjort å søle rødvin på teppet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Sjekk garntypen

Musum presiserer at rådet gjelder for alt søl på tepper. Smuss skal fjernes så raskt som mulig, slik at det ikke fester seg i teppefibrene. Jo raskere du tar flekkene, jo enklere er det å få fjernet dem. Når det gjelder tepper generelt, er garntypen avgjørende for hva slags behandling teppet tåler og hvordan det skal behandles. De mest robuste er syntetiske tepper med gjennomfarget garn.

– Det er med tepper som med klær; noen produkter tåler mer enn andre. Derfor lønner det seg å sjekke merkingen på teppet, sier Musum.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha teppe i stua

Se flere bilder
Merking på teppe

Foto:

MERKING: Sjekk merkingen på teppet. Det er med tepper som med klær, noen produkter tåler mer enn andre. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Bruk vann

Per Ottar Knutson i Danfloor er helt enig, og mener vi kommer langt med vann når flekker må fjernes.

– Det aller meste vi søler er vannløselig. Hvis du ikke får fjernet hele flekken med tørkepapir, så dusj på rent vann og legg over tørkepapir eller håndkle og press lett slik at fukten absorberes. Gjenta til vannet har løst opp hele flekken og det som sitter igjen på papiret bare er rent vann, råder han.

Se flere bilder
Fjern flekker fra teppet

Foto:

RASK: Vær rask og ta flekken med én gang, enten du søler kaffe eller rødvin. Legg tørkepapir over den våte flekken og la den trekke til seg fukten. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Unngå kjemikalier

Begge teppe-ekspertene advarer mot å gni på flekker. Det kan ødelegge fibrene i teppet og/eller gjøre flekken større. Dersom du må ty til kjemikalier på problemflekker, er det viktig å velge riktig middel, følge anvisningen nøye, og for all del ikke la rester av rensemiddel bli liggende igjen i teppet.

– Det er som en magnet. Restene blir som et klebrig middel og trekker til seg smuss. Så etter en tid ser det ut som flekken du fjernet er tilbake igjen, sier Per Ottar Knutson.

Er det behov for å rense hele teppet, finnes det rensemaskiner du kan leie. Også her må du være nøye med at det ikke blir liggende igjen såperester i teppet.

Se flere bilder
Vann fjerner flekker fra teppet

Foto:

SPRAY: Spray på vann for å løse opp det som har trukket inn i teppefibrene, og fortsett med tørkepapir og vann til flekken er tynnet ut og fjernet. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Teppe på gulvet

Foto:

RENT OG PENT: Tepper er varme og behagelige, og flekkfrie er et flott teppe en fryd for øyet. (Foto: Musum Interiør)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.