IFI logo
Se flere bilder
Gi tregulvet en fet vask

Foto: Chera Westman/ifi.no og Gysinge Centrum för Byggnadsvård/Miljømal

Gi tregulvet en fet vask

Med kaldt vann og ekstra fet såpe holder tregulvet seg vakkert i generasjoner. Såpevasken sprer dessuten godlukt i hele huset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du så heldig å ha et ekte tregulv i huset, bør du ta godt vare på det. Gulv av furu eller gran kan vare i flere hundre år, og bli vakrere med tiden og riktig behandling. Såpeskurte gulv får en hard og vakker overflate, preget av naturlig slitasje og vask med en fet såpe et par, tre ganger i året.

Beskyttende behandling

Såpeskuring kan brukes på både nye og eksisterende gulv istedenfor annen overflatebehandling. Er gulvet allerede lakkert, må lakken fjernes først. Tidligere oljebehandlede gulv kan såpeskures med en svak oppløsning.

Behandlingen gjør grangulv lyse i fargen, mens furugulvene mørkner noe samtidig som behandlingen forhindrer at gulvet gulner av sollyset. Men alle typer gulv blir grå ved bruk av varmt vann. Derfor skal såpevasking alltid utføres med kaldt vann.

Se flere bilder
Linoljesåpe til gulvvask

Foto:

NATURPRODUKT: Håndverksmessig produsert linoljesåpe er biologisk nedbrytbar og fetere enn vanlig såpe. Den brukes tradisjonelt til å vaske gulv med, men kan brukes til mye mer. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Se flere bilder
Fukt gulvet før vask

Foto:

FUKT GULVET: Før gulvet såpevaskes skal det settes inn med rent vann. (Foto: Gysinge Centrum för Byggnadsvård/Miljømal)

FREMGANGSMÅTE:

Et nytt ubehandlet tregulv bør såpevaskes opptil fem ganger før det brukes slik at det får en robust overflate. Bruk da cirka 5 dl såpe per 10 l vann.

Etterpå utføres såpeskuring når gulvet er blitt skittent, ved vanlig rengjøring holder det med å våttørke eller tørrmoppe gulvet.

1. Forfukte

Vask over gulvet med kaldt vann. Ha 2-3 desiliter såpe i en bøtte med 10 liter vann. Er gulvet stort, vaskes mindre områder av gangen. Er treverket tørt vil såpen lage flekker som er vanskelige å få fjernet.

2. Skrubbe

Bearbeid gulvet med skurbørsten. Arbeid i bordenes lengderetning.

3. Etterskyll

Bruk gulvkluten til å ta opp vannet når du har kommet et stykke på vei. Del opp flaten i passe store deler slik at såpevannet ikke tørker på overflaten. Skyll så gulvet med rent, kaldt vann.

Se flere bilder
Skrubb tregulv

Foto:

SKURE: Skrubb gulvet med en stiv børste. Bearbeid bordene i treverkets lengderetning. (Foto:Gysinge Centrum för Byggnadsvård/Miljømal)

Se flere bilder
Skyll tregulvet

Foto:

SKYLL: Tørk av gulvet med klut og rent vann. Ikke la såpevannet tørke inn på gulvet, og arbeid derfor over mindre områder av gangen. (Foto:Gysinge Centrum för Byggnadsvård/Miljømal)

Tips:

Såpeskuring kan også utføres på gamle møbler og skap, men bør ikke utføres på malte flater.

Dette trenger du:
  • Skurbørste
  • Grov klut
  • To bøtter med vann: én med rent vann og én med 2-3 desiliter såpe og 10 liter vann
  • Linoljesåpe. Bruk gjerne en såpe som er laget av biologisk linolje av god kvalitet

 

Universalmiddel:

Linoljesåpe kan også brukes til å vaske tøy slik at det lukter sommer hele året. En skitten hund, møkkete hender, malingsflekkete klær og rustne hengsler blir også rene og pene med etter en linoljevask.

Mer informasjon:

Miljømal

Gysinge Centrum För Byggnadsvård

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.