IFI logo
Se flere bilder
Slik fjerner du flekkene

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Danfloor

Slik fjerner du flekkene

Alt du trenger er potetmel, vann og papir.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det regner ute. Derfor sitter vi inne. Vi koser oss med tv, kaffe og rødvin. Men så veiver vi med armene når Therese Johaug vinner. Den brå bevegelsen sender kaffekoppen og vinglasset ned mot det hvite gulvteppet. Dermed er kosen over.

– Kosen trenger ikke være over. Du må bare ta flekken så raskt du kan. Jo før, jo bedre, sier teppeekspert Per Ottar Knutson fra den danske teppeprodusenten Danfloor.

Lær om teppet ditt

Knutson har sett det meste når det kommer til flekker og smarte løsninger. Han vet hva som virker.

Tepper er forskjellige. Noen teppe har så sterke fibre at de tåler klorin og andre sterke rengjøringsmidler. Det er viktig at teppeeieren sjekker produsentens nettsider og lærer seg hva teppet tåler. Der kan du som regel også finne gode flekkfjerningstips, sier han.

Men hva gjør vi når kaffen og rødvinen dekorerer det lyse teppet i stua?

Se flere bilder
Per Ottar Knutson fra den danske teppeprodusenten Danfloor mener vi komme langt med vann, papir og potetmel.

Foto:

Per Ottar Knutson fra den danske teppeprodusenten Danfloor mener vi komme langt med vann, papir og potetmel.

Ikke såpe

– Jeg forstår at folk får panikk. Men ikke løp og hent sprayflasker og kluter fra skapet. Ved å bruke spraysåpe, tilsetter du bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker til seg støv og skitt. I verste fall vil såperestene skape en ny flekk. Min erfaring er at rent, kaldt vann og hvitt tørkepapir løser det meste, sier han.

Potetmel

Rådet er altså å fukte flekken med vann for deretter å legge papiret over flekken. Vi skal la papiret trekke ut farger og fukt. Så gjør vi prosessen igjen og igjen. For hver gang papiret trekker opp fukt vil kaffen, vinen og saften tynnes ut. Til slutt skal vi banke potetmel ned i flekken slik at vi får trukket opp siste rest av fukt og farge. 

Se flere bilder
Marquèsa-teppene fra Danfloor tåler det meste. Produsenten gir ti års garanti på flekkfjerning, lysekthet og gjennomslitasje.

Foto:

Marquèsa-teppene fra Danfloor tåler det meste. Produsenten gir ti års garanti på flekkfjerning, lysekthet og gjennomslitasje.

Ikke gni

– Det meste av det vi søler er vannbasert. Det vil løse seg opp. Derfor kan vi si at «med vann skal vann fordrives». Det viktigste er å ta flekken mens den ennå er våt. Og pass på at du ikke gnir. På et ullteppe vil du da bare tove ullen. Vi skal bare trykke papiret mot flekken. Det er utrolig hva rent vann og papir kan gjøre, sier han.

Kaffe er verst

Knutson mener kaffe er verre enn vin.

– Ja, særlig hvis kaffen tørker og setter seg. Da kan den være viren å få bort. Jeg ville også her forsøkt med papir og vann-metoden. Hvis det ikke fungerer, kan du kjøpe en teppeflekkfjerner eller kaffeflekkfjerner. Men følg anvisningen på produktet nøye, og vær ekstra forsiktig om teppet er av ull, sier han.

Flere redninger

Bjørn Lundby hos Teppeabo har to råd til oss som stadig søler på teppet. Det ene er vann og papir. Det andre er en spray som heter «Bioguard». Det norske produktet er et naturlig rengjøringsmiddel basert på plantesafter som er spaltet. I følge produsenten skal sprayen være harmløs for naturen og ufarlig for brukeren. Produktet inneholder ikke farlige syrer eller giftige stoffer.

– Vi har to versjoner av den sprayen. En liten sprayboks til å ha i vesken, og en stor spray som brukes på større prosjekter. Generelt råder vi folk til å bruke vann og rene kluter eller papir, men på vanskelige flekker kan sprayen brukes. Vi mener det er noe av det beste som finnes på markedet innen flekkfjerning akkurat nå, sier Lundby.

Mer informasjon:

Danfloor

Teppeabo

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.