IFI logo
Se flere bilder
Tre verktøytips for gulvmaling

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Tre verktøytips for gulvmaling

Om du skal male eller lakkere – halve jobben er riktig verktøy. Lett å si og lett å være enig i, men når malebutikken flommer over av ruller, pensler, tape og annet i et utall varianter, er det lett å gå seg vill. Her kommer noen eksperttips.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har hørt det mang en gang: med riktig verktøy går jobben raskere og resultatet blir bedre enn om man tar litt lettere på det. Men hva er riktig? Når vi leser etikettene på pensler og ruller, ser det ut til at det kan være så mangt. Til å guide oss i jungelen har vi snakket med Jostein Brekka i Jordan, som er et oppkomme av gode råd. 

1. Maskeringstape

- Du trenger en god maskeringstape med bredde på 2,5 cm. Den gule fra Tesa eller tilsvarende passer til dette formålet, sier Brekka, og forklarer at gulvlistene må maskeres før maling. Dette fordi gulvmalingen flyter så fint ut at den også kan krype litt opp på listene. 

- Der vil vi ikke ha maling, så fest tapen langs gulvet og dra fingeren langs kanten for å sikre at den er godt festet til listen ned mot gulvet. Da unngår du at malingen kryper innunder tapen, sier han.

Se flere bilder
Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet, så unngår du at malingen trekker opp på listen.

Foto:

Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet, så unngår du at malingen trekker opp på listen.

2. Rull, langt skaft og rullekar

- Så trenger du en malerull. Velg samme type som til slette vegger.  Den vi har er hvit med grønn tråd, den har en luv som er passe tykk og legger på malingen fyldig nok. Viktig poeng, poengterer han.

Bredde på 18 cm er passe i mindre rom, og spesielt bra hvis det er litt kuving på gulvbordene. Er gulvet på 40m2 eller mer, kan det være hensiktsmessig å velge en rull med 25 cm bredde.

Vi forstår at tykkelsen på luven og bredden på rullen er avgjørende. Riktig rull i kombinasjon med gulvmaling som flyter godt ut, gir et resultat så fint at det ser nesten sprøytelakkert ut, ifølge Brekka.

Rullen monteres på langt skaft. Da kan du jobbe oppreist, spare rygg og knær og jobbe mye raskere.

- Ikke hell malingen utover gulvet, men bruk rullekar eller rullebøtte. Da får du fordelt malingen jevnt og det går raskt å rulle ut malingen, sier Brekka. 

Se flere bilder
Bruk en rull for jevne underlag og ha malingen i et rullekar eller en bøtte.

Foto:

Bruk en rull for jevne underlag og ha malingen i et rullekar eller en bøtte.

3. Lang pensel

- En langpensel, også kalt radiatorpensel, er nyttig.  Med den legger du på et fyldig strøk maling langs gulvlisten før du maler gulvet med rullen.  Da slipper du å rulle så tett mot listen at du søler maling på den.  En pensel med langt skaft bidrar også til at jobben går raskere og lettere; du slipper å krabbe på gulvet, som du må med en liten pensel. Velg en pensel med minst 50 mm bredde, råder Brekka.

Se flere bilder
Bruk en langpensel og legg på et fyldig strøk maling inntil listen, du sparer tid og knær.

Foto:

Bruk en langpensel og legg på et fyldig strøk maling inntil listen, du sparer tid og knær.

Se flere bilder
Monter rullen på langt skaft, da rekker du over lange drag.  Resultatet blir penest når du kan male med lange, jevne drag. Du sparer ryggen, og jobben går raskt og effektivt når du kan stå oppreist.

Foto:

Monter rullen på langt skaft, da rekker du over lange drag. Resultatet blir penest når du kan male med lange, jevne drag. Du sparer ryggen, og jobben går raskt og effektivt når du kan stå oppreist.

Mer informasjon:

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.