IFI logo

Slik maler du gulvet

Ønsker du hjelp til å male gulvet? Vi har snakket med ekspertene. Vask først, bruk riktig utstyr og påfør to til tre lag med maling, er deres tips.

Erlend Trygve Rud Lunde

Erlend Trygve Rud Lunde
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å male gulvet kan endre fremtoningen til et rom. Det er få gulv i Norge som er malt. Det du kanskje ikke visste og som mange ikke vet, er at de aller fleste gulv kan males. Enten du har flis, steinunderlag, laminat eller tregulv så kan gulvet males.

Det du bør vite derimot er at vedlikeholdsintervallet på malingen gjerne er ulikt på ulike typer gulv. For eksempel har maling på treverk i gjennomsnitt lenger vedlikeholdsintervall enn maling på fliser.

 

IFI  gir deg de beste rådene – dette må du være klar over når du skal male gulvet ditt. 

Vask

Du skal alltid vaske før maling, dette gjelder også ved maling av gulv. Støvsug og vask med en såpe tilpasset gulvet.

– Det viktigste er å rengjøre for å få bort fett og forurensning. Hvis du ikke vasker ordentlig vil ikke malingen få godt feste. Da vil malingen flasse bort. Bruk skikkelig gulvrens tilpasset formålet, ikke grønnsåpe. Hvis du bruker feil type vaskemiddel kan du risikere å forurense gulvet istedenfor å gjøre det rent, forklarer teknisk sjef i Gjøco, Ingeborg Singsås Venås.

Se flere bilder
En vaskemopp

Foto: Jordan

VASKEMOPP: En god vask er en forutsetning for et godt maleresultat.

Må jeg fjerne den gamle malingen?

Underlaget du skal male på må være fast. Dette betyr at dersom gulvet ditt er malt fra før så skal all løs maling fjernes før du begynner å male. Men maling, lakk og annen overflatebehandling med god vedheft kan stå igjen.

 

– Løse trefibre og lignende må fjernes før du maler. Dette er viktig for at skal malingen feste seg, sier Venås. 

Slip gulvet

Når du maler så er det viktig at overflaten er fast. Med en fast overflate så får malingen et godt feste. Dessuten vil det være lettere å gjøre renhold av gulvet senere. Lakk og maling som sitter på overflaten bør mattslipes lett for at ny maling skal få vedheft.

Teknisk Service Konsulent hos Flügger Farve, Roger Fridheim følger opp.

– Når det gjelder tidligere lakkert parkett anbefaler jeg at du bruker en eksentersliper med 150-180 i korning. Da mattsliper du overflaten av lakken. Det samme gjelder tidligere malte overflater. Har du derimot et nytt betonggulv så må du bruke en diamantsliper for å fjerne sementslam og eventuelt matte stålglattede betonggulv. En slik sliper er ofte dyr, heldigvis er det mange som leier ut sliper, forteller Fridheim.

– Når det gjelder tidligere lakkert parkett anbefaler jeg at du bruker en eksentersliper med 150-180 i korning. Da mattsliper du overflaten av lakken. Det samme gjelder tidligere malte overflater. Har du derimot et nytt betonggulv så må du bruke en diamantsliper for å fjerne sementslam og eventuelt matte stålglattede betonggulv. En slik sliper er ofte dyr, heldigvis er det mange som leier ut sliper, forteller Fridheim.

 

Når du er ferdig med å slipe må du fjerne smusset fra slipingen.

 

– Det er viktig å gjøre en god jobb med å fjerne støv og smuss. Her kommer du langt med en støvsuger og en tørr mikrofiberklut. Hvis du ikke fjerner støvet og bøsset fra slipingen så vil smusset ligge igjen under malingen. Da blir ikke overflaten fast, forklarer Fridheim. 

Se flere bilder
EKSENTERSLIPER SXE425 TURBO TEC METABO

Foto: Duri Fagprofil

EKSENTERSLIPER: Eksentersliper av merket Metabo som blant annet kan kjøpes på Duri Fagprofil.

Må jeg grunne?

Ja du må grunne dersom det er første gang gulvet males. Hvis gulvet har blitt malt før så slipper du som regel dette.

– Maler du gulvet for første gang så må du grunne. Hvis gulvet har blitt malt tidligere så holder det som regel med nedmatting, forteller Fridheim.


Hvordan type grunning du skal bruke avhenger av hvordan type gulv du har. Gulvtyper som er harde, glatte og ikke sugende skal bruke heftegrunning.

 

Dersom du har gulv av tre så skal du bruke grunning spesiallaget for treverk. 

Påfør malingen. Tilfør 2-3 strøk.

Et malt gulv opplever mye slitasje. Sandkorn som gnisser mellom foten din og gulvet, barn som leker og mye mer.

 

– Påfør derfor minst to strøk med maling. Dersom gulvet er særlig utsatt for slitasje, bruk tre strøk, sier Venås. 

Se flere bilder
Maling av gulv

Foto: Kristian Owren

MER ENN ÈT LAG: Når du maler gulv slik som bildet viser må du legge på 2-3 lag med maling.

Utstyrstips

Skal jeg bruke maling spesiallaget for gulv?

– Ja det bør du gjøre. Bruk malingspesiallaget for gulv. Gulv utsettes for mye mer slitasje enn andre overflater og trenger derfor en robust maling, sier Venås.

Bruk vaskesåpe fra produsenten som har produsert malingen.

– Såpen du kjøper er gjerne testet og laget med tanke på malingsproduktene til produsenten. Det er derfor mye sikrere å bruke samme produsent for både såpe og maling, forklarer Fridheim.

Hvordan utstyr skal jeg bruke for å påføre malingen?

 

– Du må bruke ruller som er tilpasset maling av gulv. Det finnes tre typer ruller, fin-medium-grov. Hvordan rull du trenger avhenger av egenskapene til gulvet ditt, men de fleste privatpersoner klarer seg med en medium rull, forklarer Nils Petter Stibolt fra Alfort

Se flere bilder
En malerulle

Foto: Mari Rosenberg

MALERULLE TIL GULV: Godt utstyr gjør jobben enklere og mer behagelig. 

Slik begrenser du slitasjen av gulvmalingen

For å forbedre vedlikeholdsintervallet til malingen så er det smart å begrense slitasjen av gulvet.

– Vær forsiktig med å bruke skoene inne, det drar inn steiner og sand. Når du drar inn stein og sand langs gulvet så vil det slite på malingen. Her spiller det selvfølgelig en rolle om du bruker skoene mest innendørs på kontoret, eller om skoene brukes på grusvei. Fordi oppsamling av steiner og sand medfører slitasje av gulvet er det lurt å støvsuge gulvet ofte for å fjerne dette, sier Venås.

Man kunne kanskje tenkt seg at det var mulig å lage gulv som tålte steiner og sand, men dette har en naturlig forklaring sier Teknisk Sjef i Nordsjö, Per Myhre.

 

– Gulvmaling er ment for innvendig bruk. Du kan fint gå med joggesko inne. Dessuten tåler malingen normal vask. Om Gordonsetteren derimot tar helt av og spinner etter en ball kan det fort bli riper. Det er begrenset hva en maling for innvendig bruk kan inneholde. Dette har med miljøkrav å gjøre. Det handler om folks helse, oppklarer Myhre.

Se flere bilder
Stue med malt betonggulv.

Foto: Tre Stjerner

MALT BETONGGULV: Som det ble påpekt tidligere i artikkelen. De fleste typer gulv kan males. Med et malt betonggulv så får du egenskapene til et betonggulv, men med annet design.

Følg bruksanvisningen

Et av de eldste, men minst fulgte triksene i boka er å følge bruksanvisningen. Venås er tydelig.

– Les bruksanvisningen før du begynner å male, ikke når du snakker med reklamasjonsavdelingen. Det er dessuten lurt å sjekke teknisk datablad for ditt produkt. Teknisk Datablad finnes på nettsidene til malingsprodusenten. Der finner du informasjon om hvordan malingen din skal brukes. Mye av informasjonen finnes også på malingsspannet, men Teknisk Datablad er mer utfyllende, forklarer Venås.

 

Teknisk Datablad for ditt produkt finner du enkelt ved å google produktnavnet og «teknisk datablad». For å finne det du ønsker anbefaler vi i ifi å taste CTRL+F på PC for å søke opp det du lurer på. Da finner du informasjonen du ønsker mye fortere. 

1. Rengjør

2. Mattslip blanke flater og ved behov slip til jevnt underlag, se teknisk datablad

3. Fjern støv, smuss og bøss fra steg 2

4. Eventuell grunning

5. Påfør på 2-3 lag med maling. Etter hvert lag så må malingen tørke i henhold til anvisning.

 

6. La malingen tørke i henhold til anvisning før du belaster gulvet ved å for eksempel møblere eller vaske. 

6 steg for å male gulvet -->
6 steg for å male gulvet

1. Rengjør

2. Mattslip blanke flater og ved behov slip til jevnt underlag, se teknisk datablad

3. Fjern støv, smuss og bøss fra steg 2

4. Eventuell grunning

5. Påfør på 2-3 lag med maling. Etter hvert lag så må malingen tørke i henhold til anvisning.

 

6. La malingen tørke i henhold til anvisning før du belaster gulvet ved å for eksempel møblere eller vaske. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.