IFI logo
Se flere bilder
Til deg som aldri har malt før

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no, Beckers, Jordan og Nordsjö

Til deg som aldri har malt før

Her er noen planlegging- og verktøytips til deg som er helt nybegynner. Forbereder du deg godt, går også malejobben mye enklere.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du aldri holdt i en malerull før, kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte. Her får du noen nybegynnertips, som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien.

Se flere bilder
Maletips

Foto: Beckers

ALLE KAN MALE: Med litt forberedelser, godt forarbeid og hjelp fra kvalitetsverktøy, kan alle male!

• Spør om hjelp

Ikke undervurder fagfolk. De sitter på mye kompetanse, og det er alltid lurer å spørre en gang for mye enn en gang for lite. Ta turen til din lokale fargehandel og snakk om prosjektet ditt. Forhåpentligvis kan de guide deg litt framover.

• Velg verktøy som forenkler jobben

Det er utrolig hvor mye hjelp det er i godt verktøy. Har du aldri malt før, må du kjøpe inn litt standardutstyr første gangen. Du trenger noe å dekke til med, gjerne en dekkefilt og maskeringstape egnet til overflaten. I tillegg trenger du utstyr til forarbeidet, som vaskeutstyr, slipepapir eller slipekloss, kanskje sparkel, en mikrofiberklut eller to, egnet rengjøringsmiddel, arbeidshansker, wipes og grunning. Til selve malejobben trenger du rullekar, forlengerskaft, malerull, rørepinne, boksåpner og pensler av ulikt slag – og selvfølgelig maling. Husk at det er stor forskjell på kvaliteten på verktøyet. En pensel og rull av god kvalitet gjør at det går raskere og det gjør det også enklere å få et pent resultat. Derfor er kvalitetsverktøy særlig viktig for deg som er nybegynner.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en kvalitetspensel

Se flere bilder
Handleliste før maling

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

HANDLELISTE: Skal du starte på ditt første oppsussingsprosjekt, er det en del grunnleggende utstyr du trenger til malejobben.

Se flere bilder
Kvalitetspensel

Foto: Jordan

VERKTØY: En pensel er ikke en pensel. Kvalitetsverktøy hjelper deg godt på vei til et pent og holdbart resultat.

• Kjøp egnet maling

Akkurat som verktøy, er det ulik maling som egner seg til ulike oppgaver. Skal du male taket eller listverket, trengs annen maling enn om du skal male veggen. Ulik maling har også ulik slitestyrke, så det stilles for eksempel andre krav til malingen på kjøkkenet og i gangen, enn i stua og på soverommet. Vær bevisst dette når du skal handle inn maling. Ved å velge riktig maling til rett sted, får du et mer varig resultat.

• Start i det små

Selv om du kanskje planlegger å pusse opp både stue og kjøkken etter hvert, kan det være smart å starte et mindre sted. Start gjerne med soverommet eller kjellerstua. Da får du øve deg litt før du går på de mest sentrale rommene. Velg rom og flater som ikke får så veldig mye lys, da synes det ikke så godt om det ikke blir helt perfekt. Unngå gjerne vegger med mange vinduer og dører i første omgang. Ute kan du begynne med garasjen eller boden.

• Legg hjertet i forarbeidet

En vanlig nybegynnerfeil er å «glemme» forarbeidet, eller ikke gidde å legge så mye i det. Du tenker kanskje «hvor stor forskjell kan det egentlig gjøre?». Ganske stor. Godt forarbeid er nemlig helt avgjørende for hvordan sluttresultatet blir. Og det er ikke noe vi bare sier. Alt som males er nødt til å være rent, tørt og fast. Det sørger for god vedheft, et jevnt og pent resultat og reduserer faren for skjolder og maling som flasser. Et perfekt malearbeid kan nemlig aldri dekke over et dårlig underlag.

LES OGSÅ: Derfor gjør vi forarbeid

Når alt er godt tilrettelagt, med gode forberedelser, godt forarbeid og riktig verktøy, er det ingen sak å male. Så det er bare å kaste seg uti det, for alle kan male! Vil du ha noen nybegynnertips til hvordan selve malejobben bør utføres, kan du lese mer om her: Maletips for «dummies».

Se flere bilder
Forarbeid før maling

Foto: Jordan

FORARBEID: Godt forarbeid legger grunnlaget for et godt sluttresultat. Overflater som skal males må være rene, faste og tørre.

• Mal oppstrøksprøver

Det kan ikke gjentas ofte nok: Mal oppstrøksprøver! Er du ikke vant til å male og fargesette, kan du få deg en overraskelse når du ser malingen på veggen. Den forandrer seg nemlig fra den lille fargeprøven. Omgivelser, lys, gulv og romstørrelse har alle noe å si for hvordan fargen vil oppleves. Derfor anbefales det alltid å male prøver enten rett på veggen eller på en plate du kan stille opp ved veggen før du kjøper inn mange liter maling.

Se flere bilder
Mal oppstrøksprøver

Foto: Nordsjö

OPPSTRØKSPRØVER: Test alltid fargen på veggen før du kjøper inn litervis med maling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.