IFI logo
Se flere bilder
Ta med familien på hussjekken

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

Ta med familien på hussjekken

Da sola skinner og du har ledig tid, er en vårsjekk av fasaden en hyggelig aktivitet for hele familien. Vask huset sammen, og se samtidig over malingen slik at du oppdager eventuelle skader.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å se over tilstanden til fasaden, er noe alle i huset kan hjelpe til med. Når vårsolen varmer og vi har tid til å være sammen med familien, er det en god idé å bruke noen timer til å vaske fasaden og samtidig sjekke tilstanden til treverk og maling. Gjør derfor en hussjekk og fasadevask til en (v)årlig familieaktiviet.

Når du vasker huset hver vår, får du ikke bare en skinnende ren fasade. Du får også muligheten til å oppdage småskader i malingfilmen tidlig. Da rekker du å utbedre lokalt, før små sprekker, hakk og sår gjør stor skade.

– Ta med deg familien ut i vårsolen og vask huset sammen. Det er både hyggelig å gjøre noe sammen, og du kommer samtidig tettere opp til fasaden enn du gjør ellers. Da ser du lett se om det er noe som må utbedres i løpet av sesongen, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Ha gjerne med deg en notatbok, eller bruk notatfunksjonen i mobilen, og knips bilder som du kan bruke til planlegging av fremtidig utbedring og vedlikehold.

Skadelig på sikt

En liten sprekk eller et sår i malingen kan se ubetydelig ut til å begynne med. Men også gjennom de små skadene kommer fukt og regn inn i treverket bak den beskyttende overflatebehandlingen. På sikt fører fukten til at malingen flasser og at kledningen råtner.

– Skader som du oppdager mens vasker, kan du gjøre noe med, sier Åsa Schaanning hos Jordan.

Se etter små sprekker og mekaniske skader i malingfilmen. Vær spesielt oppmerksom på tilstanden nederst på kledningen og alle utgående hjørner og kanter rundt vinduer og andre detaljer. På skarpe kanter og utgående hjørner er det vanskelig å få malt tykt nok, og dårlig kantdekk fører til at malingen slites raskt.

Se flere bilder
Hakk og sår

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORT GJORT: Hakk og sår i malingfilmen som har kommet av slag, snømåking eller stabling av ved for eksempel, bør utbedres før skaden vokser seg stor.

Sorte streker varsler

– Har treverket skarpe kanter, dannes det raskt en sort strek i malingfilmen over kanten. Etter en tid går det hull i malingen der streken er, forteller Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Vask av fasade og terrasse kan gjøres straks det er trygt å ha hageslangen fremme uten at vannet fryser i løpet av natten. Men du bør vente med å utbedre skader og male huset til døgntemperaturen er stabil over + 5-10 grader, slik at malingen får gode forhold å tørke og herde under.

–  En gledelig overraskelse mange får, er at man etter husvasken oppdager at huset ikke trenger å males likevel. Farger og glans kommer til sin rett igjen og huset ser helt ok ut, sier Øystein Godeng.

Se flere bilder
vask med hageslange

Foto: Teknos

FROSTFRITT: Straks du kan ha hageslangen ut om natten, uten å være redd for at vannet fryser, kan du rengjøre fasaden fra vinterens sot, skitt og smuss.

Bruk riktig vaskemiddel

Til husvasken brukes en vaskekost og et egnet vaskemiddel som kjøpes der du ellers kjøper maling. Malingprodusentenes rengjøringsmidler er beregnet for fjerning av smuss på malte flater, og inneholder både midler som løser opp, transporterer smusset vekk med vaskevannet, og fungicider som dreper spor av svertesopp og alger. På emballasjen finnes en doseringsanvisning, som bør følges.

–  Det blir ikke dobbelt så rent hvis du bruker dobbelt så mye rengjøringskjemikalier i vannet. Husk også å skylle nøye og forsøk å komme til overalt. Når du tror at du har skylt godt nok, skyller du enda mer, sier Per Myhre hos Nordsjö.

Se flere bilder
vaske fasaden

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

REGNET BIDRAR: – Å vaske fasaden er viktig å gjøre regelmessig. Regn hjelper til med å rense fasaden fra løst skitt og smuss, men vil ikke fjerne alt. Under store takutspring og på den ru kledningen vil det alltid være behov for mekanisk vasking, sier Åsa Schaanning.REGNET BIDRAR: – Å vaske fasaden er viktig å gjøre regelmessig. Regn hjelper til med å rense fasaden fra løst skitt og smuss, men vil ikke fjerne alt. Under store takutspring og på den ru kledningen vil det alltid være behov for mekanisk vasking, sier Åsa Schaanning.

Hold øynene åpne for:
 • Sprekkdannelser
 • Slagskader
 • Bart treverk
 • Bevegelser
 • Dårlig kantdekk
Se godt etter her:

Hold særlig fokus på nederste meteren på kledningen, samt rundt vinduer og på vindskier og andre utsatte detaljer.

 • Endeved
 • Kuttflater
 • Spikerslag 
 • Innfestinger
 • Kalde bygningsdeler
 • Vinduer og omramminger
 • Sprosser
Se flere bilder
fasaden blir skitten

Foto: Nordsjö

SE BRA UT: Sammenlign gjerne fasaden med utsiden av vindusglasset. – Vinduene utsettes for like mye tilsmussing som resten av fasaden, og hvis glasset er blitt ugjennomsiktig av støv, pollen og annet, er det ingen grunn til å tro at kledningen er mye renere, sier Per Myhre hos Nordsjö.

Se flere bilder
vask huset hver vår

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

HUSSJEKKEN: Gjør det til en (v)årlig familieaktivitet. Ved å vaske huset sammen, og samtidig følge med på tilstanden til den beskyttende malingfilmen, er det lett planlegge nødvendig vedlikehold.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.