Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Slik unngår du å velge feil farge

Fargesetting innvendig
Slik unngår du å velge feil farge
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Å treffe blink med fargevalg er ikke alltid like lett. For å sikre at du blir fornøyd, bør du lage egne oppstrøksprøver og se fargen i rommet den skal brukes før du maler.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Skuffelsen og overraskelsen når vi ser at fargen på den nymalte stueveggen ikke lever opp til forventningene, kan mange kjenne seg igjen i. Den fargen var jo så fin på veggen hos en venninne, i interiørbladet, på bildet på Instagram eller på fargelamellen du fikk i butikken der du kjøpte malingen. Hva kan ha gått galt?

Daglys og lampelys

Det er nødvendigvis ikke feil på malingen, mer trolig skorter det litt på dine forberedelser, forteller malermester og fargeekspert Ole Andreas Klaveness.

– Farge er reflektert lys, og derfor forandres fargene med hvilket lys det er i rommet. For å kunne vurdere ulike farger, er du helt avhengig av at fargene betraktes i det lyset de skal leve i, sier han.

Forskjellen mellom dagslys og kunstig lys er også stor, og det har med lysets fargetemperatur å gjøre. Bruk kunstig belysning med mest mulig naturlig fargetemperatur, og unngå LED-lys med blåskjær, hvis du ikke er ute etter en spesiell effekt.

– Mal opp fargene du vurderer på veggen eller på store ark eller plater. Sett fargene alene og ved siden av møbler og gjenstander i rommet. Det lønner seg også å se på fargen både i dagslys og i lampelys, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger.

Prøveplater for maling

PRØVEPLATER:Mal oppstrøksprøver, gjerne på store plater som kan flyttes rundt i rommet. – Ikke mal direkte på veggen. I etterkant kan du kunne risikere å se strukturforskjeller ved prøvene gjennom flere sjikt maling, ...

Foto: Chera Westman/ifi.no

Lys påvirker farge

FORANDRES: Både lyset i rommet og fargene på gulvet, møbler, gardiner, lamper og andre ting påvirker opplevelsen av veggfargen. Underlaget og malingens glans spiller også en viktig rolle.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Valg tar tid

Forskjellen mellom fargelamellen du finner i et fargekart eller en fargebar, og fargen på veggen, kan være stor. De rene, klare fargene intensifieres, og vi bør derfor velge en lamell der fargen ser mer skitten ut – det vil si at den har mer sorthet i seg. Fargen vil også kunne påvirkes av de andre fargene som finnes i rommet. Farger i naturen utenfor, i omgivelsene og i gjenstander i rommet, samt farge og materialitet hos oss, kan gjøre at veggfargen oppfattes gulere, grønnere, blåere eller rødere. 

– Ved fargesetting er det viktig å ta hensyn til både farger, tekstiler og gulv. Vit også at det er stor forskjell på et oljet og et lakkert gulv, sier Ole Andreas Klaveness.

– Å velge farge er ikke det samme som å kjøpe en hamburger der du går fort inn og fort ut av butikken. Det krever litt tid å få skapt et fint interiør og du må tenke godt gjennom de ulike valgene. Noen ganger kan det lønne seg å søke hjelp hos en ekspert, sier Fridheim.

Se fargeprøver i ulikt lys

LA DET TA TID: Se på fargeprøvene til ulike tider på døgnet, både i lampelys og dagslys. Gjennom ett døgn kan en veggfarge oppfattes svært ulikt, avhengig av hvordan lyset som treffer fargen er.

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Elimineringsmetodikk

Gå gjerne litt bredt ut for å finne den stemningen du ønsker å skape. Bli inspirert av bilder i malingprodusentenes fargekart, i utstillinger i butikken, bilder på nett eller besøk hos naboer og kjente, og vurder mange ulike farger og nyanser av farger.

Tenk eksempelvis på at en gulfarge trekker enten mot rødgult eller grønngult, og at en blåfarge vil trekke mot grønt eller rødt, sier Ole Andreas Klaveness.

– Så bruker du elimineringsmetoden for å lande på to-tre farger du kan tenke deg å ha som hovedfarge. Disse bør du så male opp og teste ulike steder i rommet, anbefaler Fridheim.

Finn riktig farge

TO TRINN: Første trinn i fargevalget er å plukke ut aktuelle farger og vurdere papirprøven der den skal brukes – hjemme eller på hytta. Etter at du har valgt bort farger, tester du to, tre farger med store oppstrøkspr...

Foto: Chera Westman/ifi.no

Enkelt å teste

Det trenger ikke å være hverken vanskelig eller kostbart å teste fargen før du maler hele rommet. Hos Flügger Farver og i flere andre butikker og kjeder kan de brekke maling på små bokser, slik at du kan teste flere ulike uten at det koster skjorta. Hos Nordsjös forhandlere og på nettsiden colourtester.no kan du til og med få kjøpt en liten fargeprøve med innebygget påføringsverktøy. Nordsjö Colour Tester er tilstrekkelig til prøvemaling av 1 kvadratmeter, og de 49 mest populære veggfargene finnes tilgjengelig.

– Dette er en meget enkel måte å teste fargen på. Du bare vipper av lokket og begynner å rulle ut fargen. Du kan male enten direkte på veggen eller på en plate. Vi er først ute i Norge med dette unike konseptet, og har gode erfaringer fra andre land, sier Mette Dahl, senior Brand Manager hos Nordsjö.

Enklere valg

ENKLERE VALG: Nesten halvparten av alle som skal male om vegger hjemme er usikre på hvilken farge de skal velge og mangler selvtillit i valgsituasjonen. Med Nordsjö Colour Tester er det lett å prøve seg frem blant de ...

Foto: Nordsjö

Fargerike fakta

  • Fargeprøver er ofte laget på blankt papir, men om underlaget er matt vil det gi en helt annen opplevelse. Jo mattere flaten er, dess hvitere og lyser blir fargen. Dette vil merkes mer, jo mørkere fargen er. 

  • Fargen vil også påvirkes av hvilke farger som er rundt omkring. En stor rød sofa, gule gardiner og gulvets farge osv., vil også kunne sette sitt preg også på veggen. Måten på hvordan farger påvirkes av hverandre blir kalt fargeinduksjon.

  • En annen viktig faktor er lyset. I fargebutikken er stativene med bitte små prøver av ulike kulører, lyst opp av tilnærmet dagslys, slik at kunden skal kunne gjøre et riktig valg. Men hjemme skal kuløren også fungere i skumringen, i kunstig belysning fra mange lyskilder, og ved daggry, en snørik vinter og om sommeren når lyset siles gjennom bladverket til treet utenfor. Fenomenet når farger forandrer farge ut fra belysning, blir kalt metameri

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargesetting innvendig
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.