IFI logo
Se flere bilder
Utsett gulning av nytt treverk

Foto: Chera Westman/ifi.no, Tyrilin

Utsett gulning av nytt treverk

Treverk er igjen på interiørmoten. Men husk at furu, gran og eik kun er lyst i fargen når det er nytt. Gulfargen kommer raskt hvis overflaten ikke behandles.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I norske hytter har nakent treverk alltid vært på moten, og nå er 70-tallets treinteriører tilbake også i boligene. Denne gang i en mer moderne versjon, og med andre treslag enn bare furu.

– Treverk har vært et rent hyttefenomen i mange år, men har nå blitt mer urbant og trendy, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Tyrilin.

Profilert furupanel er for spesielt interesserte, nå er det finérplater med en litt svakere trestruktur som er i vinden. Det samme er smale paneler og trespiler. Eik, gran, lønn, osp og poppel gir både hytter og hjem en naturlig «touch» og et lunt  preg. Mange setter også sammen bord i ulike bredder for å få et mer personlig uttrykk.

Se flere bilder
Trendy med treverk

Foto: Tyrilin

TREND: Eik, gran, lønn, osp og poppel gir både hytter og hjem en naturlig «touch» og et lunt preg. Mange setter også sammen bord i ulike bredder for å få et mer personlig uttrykk.

Ikke vent

Som nytt er alt treverk lyst i fargen. Men etter kort tid trekker fargen mot gult og gulbrunt. Det beror på at solens UV-lys får stoffer i treverket til å mørkne.

– Hvis du ønsker å beholde treverket lyst, bør det behandles med en gang. Ikke vent til treverket er gult, da er løpet langt på vei allerede kjørt. Har du først fått en mørk farge på veggen, er det vanskelig å beise den lys hvit igjen, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Se flere bilder
Nytt og lyst treverk

Foto: Chera Westman/ifi.no

NYTT OG LYST: Treverk er kun lyst når det er nytt. Etter som tiden går, vil fargen blir mørkere og gulere.

Mange valgmuligheter

Der du kjøper maling finnes en rekke ulike produkter som kan utsette eller forhindre at lyst treverk blir gult. Noen produkter kan også brukes for å gjøre allerede gulnet panel lysere. Vil du beholde treutseendet, kan du velge mellom ulike produsenters interiørbeis, panelbeis, panellakk, panellysner, dekorvoks eller til og med en pigmentert gulvolje.

Felles er at det brukes hvite pigmenter for å motvirke gulning i treverket, og at produktene er transparente. Glans, overflatesjikt, innfarging, egnethet og påføringsmetode kan variere. Noen av produktene inneholder et UV-filter som til en viss grad skjermer treverket fra solstrålenes påvirkning og derved utsetter de naturlige fargeforandringene.

Dersom man ønsker å beholde treverket lyst, uten å bruke hvite pigmenter eller å hvit-beise, må man bruke en panellakk eller gjerne en matt gulvlakk med UV-filter. Da får man en lakkert overflate, men hvis man bruker helt matt lakk, blir den «usynlig». Man bør da legge minst 2 strøk lakk for å få en god varighet på UV-filteret, sier Thor Ingar Røneid. 

Se flere bilder
PANEL

Foto: Tyrilin

PANEL: Profilert panel er fortsatt litt gammeldags, men panel uten profil eller glattkant, er trendy.

Lag egne prøver

Se flere bilder
OPPSTRØKSPRØVE

Foto: Chera Westman/ifi.no

OPPSTRØKSPRØVE: Spar på noen avkappede plankestumper når du setter opp treverk inne. Bruk så disse til å lage egne oppstrøksprøver. Da får du eksakt forvarsel av resultatet av behandlingen.

Hvilket produkt som møter dine ønsker, er derfor ikke gitt. Heller ikke hvilken pigmentering du bør velge.

– Alt treverk gulner, men alle treslag får ulik farge. Derfor er det vanskelig å si hva du bør velge når du behandler panelet eller finérplatene, sier Thor Ingar Røneid.

Egne oppstrøksprøver er alltid den beste måten å sikre et resultat som står til forventingene.

– Ta derfor vare på noen plankestumper og gjør egne oppstrøksprøver, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Oppstrøksprøvene i butikken kan gi en indikasjon, men disse er laget på annet materiale enn det du har, og kan ha endret farge siden de ble laget.

– Og hva du enn gjør, velg et produkt du kan male på ved en senere anledning, avslutter Rustan.

Se flere bilder
FINÉRVEGG

Foto: Chera Westman/ifi.no

FINÉRVEGG: Ekte trematerialer er blitt trendy å ha på veggene. Og det er ikke bare gulvene som kan ha mønster – dette finértapetet ble vist i standen til Noblilis på messen Heimtextil i 2017.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.