IFI logo
Se flere bilder
Slik kjenner du igjen en god pensel

Foto: Jordan

Slik kjenner du igjen en god pensel

Nordmenn er best i verden på å pusse opp, og det alle trenger er gode verktøy. Å male med dårlige ruller og pensler gjør jobben mye vanskeligere og sluttresultatet dårligere, men hvordan kjenner du igjen en god en?

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å lage en god pensel er ikke enkelt. Selv om man kanskje tenker at det bare er en haug lange fiber som skal klemmes fast på et håndtak, ligger det en god del mer teknologi bak å få en pensel som fungerer optimalt. Maleverktøyet skal være egnet til malingen du skal male med, den skal være god å holde i, og det er selvfølgelig et pluss at den ikke belaster miljøet mer enn nødvendig.

Visste du at det er store kulturelle forskjeller på pensler? Lengden på håndtak og lengden på busten er ulik mellom ulike land. Mye av dette er hva man rett og slett er vant med, men globalt har maling har ulik viskositet, altså konsistens, mellom de lande.

Vi har også lignende personlige preferanser rundt omkring i Norge – læremesteren bringer sine preferanser videre til lærlingene, som venner seg til den typen pensel. I Bergen er det for eksempel vanlig å bruke en helt annen pensel enn i Oslo.

Førsteinntrykket kan bedra

Vi har spurt faglig ansvarlig malermester hos Jordan Håndverk, Åsa Schaanning, om hvordan man kjenner igjen en god pensel.

– En pensel kan se god ut uansett. Et godt førsteinntrykk kan komme av at den har fine farger, at den ser innbydende ut, og at man rett og slett liker hvordan den ser ut. Men hvordan en pensel føles når du bruker den, kan være helt ulikt med førsteinntrykket.

Schaanning understreker at det er viktig at penselen føles god ut i hånden. Den skal ikke være for lang, kort, tykk eller smal i skaftet, og den skal ligge godt i hånden. Busten må også være av en god kvalitet for at en ikke skal slippe bust eller fiber.

– En god pensel bør ha forskjellige fibre, som har ulike egenskaper riktig spenst til oppgaven som skal utføres. Det gjør at det blir en hyggelig opplevelse, både når det kommer til følelsen på penselen, men også sluttresultatet.

Se flere bilder
Åsa Schaanning

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FAGLIG ANSVARLIG: Åsa Schaanning er faglig ansvarlig hos Jordan, og anbefalingen er å finne riktig pensel til malingen, beisen eller lakken du skal bruke. Da er sjansen for et godt sluttresultat mye høyere.

Velg det som er anbefalt

Deretter kommer det naturlige oppfølgingsspørsmålet. Kan alle pensler brukes til alt?

– Alle pensler kan brukes til alt, men det er absolutt ikke å anbefale, svarer Schaanning med et glimt i øyet. – Det gjelder å velge en pensel som er ment til den oppgaven som skal utføres. Utvendige pensler ment til kledning har en mye stivere bust, tåler mer og fordeler malingen bedre, men også her er det store forskjeller på kvalitet. En pensel ment til interiørmaling vil ha en helt annen sammenstegning av bust.

– Det som er viktig å tenke på at man bruker den penselen som er anbefalt til ulike oppgaver. Ved bruk av tynne produkter som beis og lakk kan den lønne seg og ha en litt mykere bust. Til for eksempel en maling til lister, dører og møbler, er det fin å ha en pensel som har litt mer spenst i seg, og fordeler denne typen malingen bedre.

Se flere bilder
Jordan trepensel

Foto: Jordan

FINN RIKTIG: Riktig pensel til oppgaven gjør jobben mye enklere.

En mer miljøvennlig tankegang

Nordmenn elsker som nevnt å pusse opp, og i det siste har blitt et større fokus på hvordan man ved enkle grep kan spare miljøet for belastning. Både når det kommer til valg av maling, tapet og gulv, men også i maleverktøybransjen ser man nå at det utvikles nye produkter med miljøet i tankene.

– Jordan Trepensel blir tilgjengelig nå i nesten alle byggevarekjeder, og er først og fremst en skikkelig kvalitetspensel, sier Julie Viken, Senior Brand Manager for Jordan. – Den har blitt tatt veldig godt imot, og der har vi også tatt smartere miljøvalg rundt materialer og frakt. Håndtaket er for eksempel fra ansvarlig skog, vi har brukt pappemballasje og optimalisert forpakningene for å frakte mindre luft, for å nevne noe.

Se flere bilder
Jordan trepensel

Foto: Jordan

TREPENSEL: Slik ser penselen ut i butikken, utviklet i samarbeid med forbruker. 

Jordan har gjort en studie sammen med RISE for å se nærmere på hvordan man for eksempel kan ta vare på og gjenbruke en pensel på minst mulig miljøbelastende måte. Målet til Jordan er at det skal være lett å forholde seg til gjeldende råd og forskning på temaet.

– Det er jo mye usikkerhet rundt hva som er bra og dårlig for miljøet, og vi vet at forbruker synes det er vanskelig å orientere seg, understreker Viken. – Vi har i samarbeid med forbruker tilpasset hva som står på pakken, og har inkludert en QR-kode med lenke til mer informasjon om vedlikehold og gjenbruk.

Mer informasjon
Les mer
Forskningsinstituttet RISE

RISE Research Institutes of Sweden er en svensk organisasjon av tekniske forskningsinstitutter som samvirker med akademia, næringsliv og samfunn i det svenske innovasjonssystemet. Instituttene i RISE retter seg mot industriell forskning og innovasjon. Noen institutter utfører også utprøving og sertifisering.    

Tekst hentet fra Wikipedia

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.