IFI logo
Se flere bilder
Sånn maler du en dør - steg for steg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Sånn maler du en dør - steg for steg

De aller fleste av oss har nok en dør hjemme som har sett bedre dager, eller at fargen rett og slett er litt kjedelig. Da kan den males. Ved å male døren så kan det gi rommet ditt et løft i form av både stil og personlighet.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å male en dør korrekt er faktisk er ganske vanskelig. Likevel kan du absolutt sette i gang et dørprosjekt som lykkelig DIY-entusiast og nybegynner. Her er tipsene fra Per Morten Kværne hos Teknos som sørger for en jevn og fin overflate på første forsøk.

Start med å ta døren av hengslene og legge den flatt. Noen ville nok valgt å male døren hengende vertikalt, men det mye enklere å gjøre en god jobb om du har rigget deg til og får lagt ned døren på et bord eller en arbeidsbenk. Mens proffen maler raskt og effektivt, bruker folk flest litt lengre tid på å få jobben unnagjort. Ligger døra flatt unngår du at malingen siger mens du holder på.

I denne videoen viser Per Morten Kværne hos Teknos hvordan du kan male en gammel dør, steg for steg.

1. Fjern eksisterende maling

Det aller første du må gjøre er å fjerne gammel maling fra døroverflaten. Bruk en malingsskrape eller en slipemaskin for å få det bort. Er det detaljer på døren må du kanskje bruke et slipepapir for å komme til i alle kriker og kroker.

– Ta deg god tid når du gjør grunnarbeidet. Jo mer tid du bruker i denne fasen, des bedre vil sluttresultatet bli. Det anbefales å bruke et slipepapir med en kornstørrelse på 180-200, men det kommer an på hvor grov overflaten på døren er, sier Per Morten Kværne.

Det er ikke nødvendig å fjerne all eksisterende maling fra døren. Det viktigste er å få mattet ned overflaten slik at den er jevn og fin. Et lite tips er å ta en ekstra titt ned i profilene hvis døren har detaljer. Her kan du ofte finne klumper med maling fra forrige gang døren ble malt.

Se flere bilder
slipe dør

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLIP AV: Du trenger ikke å få bort absolutt alt av eksisterende maling når du pusser ned døren. Det viktigste er at overflaten er mattet ned, og at den er jevn og fin.

2. Reparer skader

Om døren har skader som hakk eller dype riper må disse utbedres før du kan sette i gang med å grunne og male døren. Bruk en sparkelmasse som er egnet for treverk, og ta en liten sparkelspade og dra sparkelmassen over for å tette eventuelle skader.

– Når sparkelmassen har tørket så går du over med en slipemaskin eller slipepapir for å få en jevn overflate. Gjenta prosessen til du er fornøyd, sier Kværne.

Spesielt større hakk og riper kan trenge to eller tre runder med sparkel. Husk å lese nøye på produktet hvor lenge det skal tørke imellom påføringene, så er du sikret at overflaten holder seg jevn.

Se flere bilder
fyll hull med sparkelmasse

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FYLL HULL: Om du har større skader som dype kutt eller riper i døren, så bør disse jevnes ut med en sparkelmasse egnet for treverk. Når sparkelmassen har tørket, sliper du over med slipepapir for å få en jevn overflate.

3. Vask døren

Når døren er slipt ned, og skader har blitt utbedret, så er neste steg å vaske over døren. Her kan du godt bruke en renseklut, men da er det viktig å passe på at den er egnet for dette. Noen rensekluter inneholder lanolin eller lignende fettstoffer som kan gjøre at grunningen og malingen skiller seg og får dårligere vedheft.

– Det finnes mange forskjellige produkter du kan bruke her. Jordan har rensekluter som er egnet for nettopp dette, eller så kan du bruke en fin mikrofiberklut og litt malervask.

– Tørk bort fett, støv og smuss som sitter på overflaten, ved å gjøre det så sikrer du at grunningen og malingen får bedre heft, og du slipper små støvkorn og smuss som synes gjennom malingfilmen, sier Kværne.

Se flere bilder
rengjøring av dør før grunning og maling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RENGJØR GODT: For at grunningen og malingen skal sitte godt er det viktig at overflaten er skikkelig rengjort. Få bort alt av støv, fett og smuss slik for å gi god heft til det som kommer oppå.  

4. Grunning

Før du maler døren må den først grunnes. En grunning sperrer, isolerer og gjør at toppstrøksmalingen sitter bedre. Om du vil ha en indikasjon på hvordan døren vil bli seende ut, så kan en del grunninger brekkes i samme farge som malingen. Påfør et jevnt lag med grunning på hele døroverflaten.

– Grunningen påføres med en malerull og en pensel. Mal detaljene med en pensel, og ta de større flatene med en malerullen. La grunningen tørke godt før du går videre. Tørketid finner du som oftest på baksiden av spannet, sier Kværne.

– Etter hvert strøk med grunning og maling, så bør du pusse lett over overflaten. Bruk et slipepapir med en korning på 240, og slip lett over og matt ned overflaten. Om du ser ujevnheter eller små skader gjennom grunningen etter den har tørket, så går det fint å gå noen steg tilbake å utbedre de før du går videre, legger han til.

Se flere bilder
Grunning av dør

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRUNNING ER VIKTIG: En grunning sperrer, isolerer og gjør at toppstrøksmalingen sitter bedre. Noen grunninger kan brekkes i samme farge som malingen, da kan du få en indikasjon på hvordan døren vil bli seende ut.

5. Maling

Når du skal male døren er det viktig at du bruker en maling som er egnet for egnet for dører og listverk. Denne malingen gir en hardere overfalte, og tåler mer enn vanlig veggmaling. Bestem deg også for hvilken glansgrad du ønsker på malingen. Lave tall gir en matt overflate, mens høyere tall vil gi høyere glans, og en glattere overflate.

– Om du vil ha en matt overflate så bør du velge en maling med en glansgrad på 5-20. Det er veldig individuelt hva folk liker, men en glatt overflate kan oppleves enklere å holde ren, sier Per Morten Kværne.

– Bruk en egnet malerulle med korte fiber for å få et pent resultat, og en god pensel for detaljarbeid. Påfør et jevnt lag med maling over hele døroverflaten. Det anbefales å male to til tre strøk for å få det beste resultatet. Det lønner seg å påføre første- og andre strøket med maling hver sin vei, da får du bedre dekk. Slip lett over døren med et slipepapir med en korning på 240 for å få bort fiberreisninger etter strøk en og to, avslutter han.

Ønsker du penselstruktur på døren, så kan du gå over overflaten med en fordriver til slutt. Penselstruktur oppfattes ulikt for øyet enn rullestruktur, og mange treoverflater ser mer ekte ut med forsiktige penselmerker på. Dette blir spesielt aktuelt ved høyere glans

Når døren er ferdig malt er det viktig at malingen får herdet godt før bruk. Herdetiden til malingen står på baksiden av malingspannet.

Se flere bilder
male dør, halvblank glans

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MATT ELLER BLANK: Når du velger maling er det viktig å sjekke glansgraden på malingen. En maling med en glans på 5-20 vil oppleves som ganske matt. Ønsker du en blank overflate kan du velge en maling med 20 i glans og oppover.


Se flere bilder
penselstruktur med en fordriver

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PENSELSTRUKTUR: Om du ønsker penselstruktur på døren, kan du dra over med en fordriver mens malingen fortsatt er våt. Penselstruktur oppfattes ulikt for øyet enn rullestruktur. Dette blir spesielt aktuelt ved høyere glans

Resultatet


Se flere bilder
døren før behandling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FØR: Slik så døren ut før vi satt i gang.        


Se flere bilder
døren etter behandling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ETTER: Og slik ble døren seende ut når vi var ferdige.        

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.