IFI logo
Se flere bilder
Rengjøring hindrer at malingen flasser

Foto:

Rengjøring hindrer at malingen flasser

Er det fristende å hoppe over forarbeidet og gå rett på med maling og pensel? - Det er dessverre ingen god ide, ifølge malermester Tina Juuhl hos malermester Bratfoss AS.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har flere ganger sett at malingen har flasset av fordi underlaget ikke har vært vasket før man han malt, forteller hun.

Maling krever rent underlag

Malingsprodusentene bruker mye tid på å finne ut hvordan vedheften kan bli best mulig, og dagens malinger har veldig god heft. Men det hjelper ikke om malingen er aldri så god om ikke underlaget er rent.

- Hvis du maler oppå et lag med støv eller fett, blir det liggende en hinne mellom underlaget og den nye malingen, og heften blir mye dårligere. Til slutt vil malingen sprekke opp og flasse av, forklarer Juuhl.

Har malingen først begynt å flasse, kreves det mye arbeid for å få det pent igjen. Du kan spare deg for mye ekstraarbeid ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler.

Usynlig skitt

Men det er da ikke SÅ møkkete, tenker du kanskje? Da kan det være greit å vite at selv små, usynlige partikler kan lage trøbbel for malingen. På kjøkkenet er matos og fett som regel det største problemet, mens det i stua og andre rom alltid vil danne seg et lag av støv og små, løse partikler på veggene. Alt dette må vekk før du maler.

Tørr rengjøring

At rengjøringen tar lang tid er en myte. Med moderne rengjøringsutstyr gjøres arbeidet raskt og effektivt. Mopp og mikrofiberklut er smarte hjelpemidler.

- 90 prosent av all smuss består av tørre partikler. Disse fjernes også best tørt, og tørrmopping er en effektiv metode. Tørrmopping fungerer også perfekt for å fjerne slipestøv, forteller Mattias Olovsson, produktsjef i Jordan.

I vanlige oppholdsrom er det derfor i følge produsenten nok med tørrengjøring. Den statiske effekten som oppstår i en tørrmopp når den dras over flater gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til klutens små fibre. Smuss og støv forblir i kluten inntil den skylles i varmt vann.

Våt rengjøring

Ellers er en Husvask et nyttig rengjøringsmiddel. Vanlig grønnsåpe er ikke egnet, ettersom det etterlater seg en fettfilm som gir dårlig heft til malingen.

- I rom der det har vært røkt sigaretter eller i rom med peis eller matos bør man påføre Husvask ved hjelp av en liten sprayflaske, og deretter tørke av med en ren mopp som skylles jevnlig i rent vann. På kjøkken og våtrom kan moppekluten fuktes med rent, lunkent vann tilsatt Husvask eller tilsvarende, legger Olovsson til.

Nikotin må sperres inne

Hvis det har blitt røkt sigaretter i rommet som skal males, kan det hende du må sterkere til verks enn bare rengjøring. Nikotin legger seg som et gult belegg, og den vil trenge gjennom den nye malingen, og fortsatt være synlig.

- Hvis du maler oppå et belegg av nikotin og opplever at det trenger igjennom, så er det for sent, og da hjelper det ikke lenger å vaske. Da må du gå over med et strøk isolergrunn, en spesiell grunning som ikke slipper partikler gjennom, for å holde nikotinen inne før du maler på nytt, sier Juuhl.

Så hvis du vet at det har vært røkt mye i rommet du skal male, kan det kanskje være like greit og enkelt å male med isolergrunn først som sist.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.