IFI logo
Se flere bilder
Mikrofiber – utfører storverker med små midler

Foto: Jordan

Mikrofiber – utfører storverker med små midler

En bra mikrofiberklut er en god rengjørings viktigste verktøy. Grunnen er måten den virker på. Mikrofibrene trekker effektiv til seg støv, fjerner skitt og trekker opp væske – og ikke minst holder på det til du rister eller skyller og vrir opp kluten.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikrofiber har gjort det daglige renholdet enklere, mer effektivt og mer allergi- og miljøvennlig. Også ved oppussing er verktøy med mikrofibre blitt uvurderlige hjelpemidler. Klutens fibrer er så syltynne at de kommer godt ned i underlaget og nærmest skraper skitten ut. Ved rengjøringen kreves derfor mindre kjemikalier og mye mindre vann. Materialet har også en stor evne til å trekke til seg og holde på væsker.

– Friksjonen som oppstår når en tørr klut dras over en flate gjør kluten elektrostatisk, og den trekker til seg støvpartikler, sier Jostein Brekka, produktutviklings- og kategoriansvarlig i Jordan.

Tørr og fuktig rengjøring

– Mikrofiberkluter kan brukes både til tørr rengjøring og rengjøring med vann. Når kluten er tørr, gjør den sterke elektrostatiske effekten at mikrostøv, hår og små partikler fester seg til flaten og ikke virvles opp. Når mikrofiber brukes fuktig er det kapillærkraften i mikrofiberen som sørger for at skitt, fett, søl og bakterier fjernes fra overflaten som vaskes.

– Fuktige flekker fjernes med en fuktig klut, men tørr skitt fjernes med tørr klut. Skitten blir fanget i mikrofiberen og holdes fast slik at det ikke spres til neste flate, sier Brekka.

Se flere bilder
Fuktige flekker fjernes med en fuktig klut, men tørr skitt fjernes med tørr klut.

Foto:

Fuktige flekker fjernes med en fuktig klut, men tørr skitt fjernes med tørr klut.

Høvler vekk skitt

Mikrofiber er små kunstfibre som med statisk elektrisitet trekker til seg støv, smuss og skitt. Fibrene i kluten er laget av polyamid og polyester. Polyesterfibrene er behandlet med alkalier, slik at de splittes opp og blir sylskarpe. De splittede og tynne fibrene fungerer som en høvel, som høvler vekk skitt også fra bittesmå ujevnheter i underlaget.

For at en fiber skal kunne kalles mikrofiber, kreves at det minst går 10.000 meter enkelttråder per gram.

– Av den mikrofibrekvalitet vi benytter oss av, går det 72.000 meter per gram tråd, forteller Brekka.

Da mikrofiberklutene kom på midten av 90-tallet, kostet de nærmere hundre kroner per stykk. I dag er prisen langt lavere, også for de aller beste kvalitetene, og klutene er blitt hvermanns eie. 

Se flere bilder
– Kluten blir elektrostatisk, forteller Jostein Brekka.

Foto:

– Kluten blir elektrostatisk, forteller Jostein Brekka.

Spesialiserte egenskaper

Produsentene lager mikrofiberkluter i flere forskjellige kvaliteter, og de ulike klutene er spesialister på sitt område hva angår både støv, smuss og underlag: støv, glass- og metallflater og til gulv. Gulvkluten er stor, tykk og myk, og er lett å vri opp. Støvklutene egner seg godt for pollen, vanlig smuss og tørt støv og brukes på alle lakkerte flater og pleksiglass. Glasskluten er en meget finvevd mikrofiberklut spesielt egnet til polering av vinduer, speil og andre flater. Denne anbefales også til fjerning av fett og fingermerker på børstet og blankt stål.

Se flere bilder
Gulvkluten er stor, tykk og myk, og er lett å vri opp.

Foto:

Gulvkluten er stor, tykk og myk, og er lett å vri opp.

Oppussingsverktøy

Mikrofibrenes gode egenskaper benyttes også i oppussingsverktøy.

En tørr mikrofiberklut er god å ha ved sliping og andre forberedelser for maling, lakkering og behandlinger med olje, siden kluten blir statisk og trekker til seg slipestøv og andre små partikler. En fuktig klut brukes for å fjerne smuss og løse opp fett uten å etterlate rester av rengjøringskjemikalier som kan ødelegge vedheften for overflatebehandlingen. 

– Maleruller i mikrofiberkvalitet suger opp store mengder maling, og gjør arbeidet raskere siden du ikke trenger å dyppe like hyppig.  Mikrofiberens store absorbsjonsevne gjør også at du kan male tak og bruke tynne malinger, beiser og oljer, uten at det spruter og drypper fra rullen, sier Brekka. 

Dette er mikrofiber:

Mikrofiber har en sterkere rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier. Grunnen er at fibrene er sprengt i mer enn 1.000 ganger finere fibre som trenger dypere ned i underlaget der det løsner og tiltrekker seg store og små partikler samt mikrostøv.

 

Kluten kan brukes både med og uten vann. Hovedregelen ved bruk av mikrofiber er at smuss påført tørt, fjernes med tørr klut. Flekker som er påført vått, fjernes med fuktig klut. Du kan bruke såpe, men kluten gjør best rent uten.

 

Dagens moderne mikrofiberkluter har en dokumentert bedre rengjøringseffekt. De fine mikrofibrene er så statiske at de effektivt fjerner alt av fett og smuss fra underlaget, og en tørr klut "suger" til seg støv og tørre partikler.

Mer informasjon:

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.