IFI logo
Se flere bilder
Derfor virker malervask bedre

Foto: Jordan

Derfor virker malervask bedre

Zalo er supert til oppvasken. Grønnsåpe er utmerket å bruke på lutede gulv og møbler. Salmiakk fjerner vond lukt og løser opp fettstoffer i avløpet. Men før du skal male, bør du bruke en egnet malevask.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En flate som skal males må være ren, tørr og fast, sier malingprodusentene. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males.

– Er flaten dårlig rengjort, kan du slite med vedheften etterpå. Du kanskje til og med kan ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor

Fungerer sammen

Alle malingprodusenter lager vaskemidler som er beregnet for bruk ved enten vedlikeholdsrengjøring eller rengjøring før maling. Du bør velge vaskemiddel og maling fra samme produsent – da er du også sikker på at de fungerer godt sammen. Produsentenes vaskemidler er komponert for å fungere før maling – til forskjell fra grønnsåpe, Zalo og salmiakk.

- Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers

Se flere bilder
Chresten Nielsen, Beckers

Foto: Kristian Owren/ifi.no

EGNE PRODUKTER: Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers anbefaler malingprodusentenes egne produkter til rengjøring før maling.

Mangler emulgator

– Du bør heller ikke bruke salmiakk på malte flater eller flater som skal males. Salmiakken inneholder ammoniakk, som vil kunne matte ned malte flater og ødelegge malingfilmen. Ammoniakken fintfordeler fettet på flaten – men fjerner det ikke, sier han.

Grunnen er at salmiakk mangler emulgator. Emulgatorens oppgave er å løse opp fettpartiklene slik at kluten eller svampen kan flytte dem fra flaten til vaskevannet. (Bytt vann ofte, slik at du alltid har rent vann!) 

Skitt innenfra

– Også malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk, men i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier han.

Treverk eksponeres for mange typer skitt fra omgivelsene: Sot fra peisen og stearinlys, vanlig møkk, nikotin, støv og stekefett er noe av de vanligste forurensingene på flater som skal males. Men treverk skitnes også til «innenfra». Inne i selve treverket finns stoffer vandrer til overflaten og får den til å gulne. Disse ligniner og tanniner skal også vaskes vekk før ommaling. For noen kanskje det holder med å vaske grundig, i stedet for å male!

- Et mørkt og gulnet treverk vil kunne se mye lyser ut etter en real vask, sier Audun Klauseie.

Vask også nytt tre

Også nytt treverk bør vaskes før det males. Det gir jevnere sug, fjerner transportskitt og åpner treporene slik at malingen hefter bedre til overflaten.

Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk hos utstyrsleverandøren Jordan, anbefaler at flatene vaskes regelmessig også etter at de er malt. Det vil gjøre at malingen holder lenger.

– Spesielt viktig er det å vaske ting du tar i mye, slik som dører, kjøkkenskap, dørkarmer, stoler og lignende. Grunnen er at fingrene våre har et tynt lag med naturlig fingerfett på seg, og dett vil kunne løse opp maling og lakk over tid.

– Bruk en rengjøringsklut av mikrofiber som kommer til overalt, avslutter han.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.