IFI logo
Se flere bilder
Knekk gardinkoden

Foto: Guri Haram/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no

Knekk gardinkoden

Hva kan du om gardiner? Les deg opp fra A-Å. Kopier gjerne denne og ta den med deg på gardinjakt!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er en guide i alfabetisk rekkefølge, med de viktigste begrepene innenfor gardinens stoffområde.

Blackout: Tekstil har som oftest en laminert bakside. Den kan brukes både som lift og rullgardin, eller som dekorative gardiner.

Dimout: Fôrtekstil som ofte har en sort tråd innvevd, noe som gjør at tekstilet får en mørkleggende effekt. Veldig mange dimout-tekstiler har flammehemmende egenskaper.

Endestykke: Ytterste deler av gardinstangen. Er ofte et eget dekorativt element.

Fald: Innebøyd eller påsydd kant på tekstil.

Fingerkroker: Gardiner med rynker har et foldebånd sydd bak på gardinen. I dette båndet trer du i fingerkroker. 2-fingerkrok gir en rynke og 4-fingerkrok gir tre rynker. Størrelsen på rynkene bestemmer du når du trer i fingerkroken. For større rynker hopper du over én eller flere hemper. Snu den siste fingerkroken opp ned for ekstra effekt.

Gardin med påsydde glidere: En enkel og ukomplisert måte å få et pent gardinoppheng. Sy på båndet med påsydde glidere på gardinens overkant. Deretter trer du glideren i gardinskinnen.

Gardin med påsydd ring: Benytt en sterkere sytråd og synål. I falden i overkant sys ringene direkte på stoffet, og siden tres ringene på gardinstangen. Stort sett skal ringene ha samme form og farge som stangen. Det finnes firkantet ringer og stenger, men skal du trekke for hver dag er det best med runde for å unngå bråk eller riper i stangen. Ringer kan også klemmes på eller festes med magnet.

Gardinstang: Vanlige mål er 19 – 20 mm. Men det finnes også større for eksempel 65 mm. Finnes i alle størrelser, fra wire og opp til 65 mm.

Glider: Den delen som settes i skinnen for å feste gardinkrokene i.

Hipp: Maskinsydde folder øverst på gardinen. Det er vanlig med tre legg, men også fire legg. Leggene i tekstilet gjør at man slipper rynkebånd og får kontroll på rynkene. Ved hipp benyttes nålkrok sydd med justerbar påsyingskrok (spesialmaskin).

Kanal: Gardinen er via falden tredd direkte på stangen. I dag er dette ikke en anbefalt løsning.

Maljer: Gardin med maljer har fastklemte ringer øverst på gardinen. Du trer enkelt gardinstangen gjennom maljene og gardinen får et pent fall.

Possement: Border, snorer og dusker som er påfestet gardiner og tie-back som pynt.

Rynkehode: Avstanden fra tøyområder der krokene er festet, og til toppen av gardinen.

Rynkebånd: Rynkebånd med enkel eller dobbel rynkebåndskrok er et påsydd bånd som med din hjelp skaper små, tette rynker. Du former rynkene ved å dra i snorene. Velger du et bredere rynkebånd blir rynkene mer fremtredende.

Stores: Florlette gardiner som henger bak de vanlige sidegardinene.

Tie-back: Bånd som samler gardinene til én side, ofte i en løkke men også ved hjelp av magnet. De festes gjerne til kroker i veggen. Designmessig kan den være prikken over i-en. Tie-back finnes i mange materialer, blant annet skinn.

Wave: Et system for glider, der gardinene bues, selv når de er trukket for. Det gir et minimalistisk uttrykk.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.