IFI logo
Se flere bilder
Heng gardiner som proffene

Foto: Guri Haram/ifi.no Foto: Guri Haram/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, produsentene

Heng gardiner som proffene

De er et blikkfang! Rent estetisk kan de myke opp eller forsterke vinduets arkitektur. Gardiner er samlingsnavnet på et stort utvalg tekstilinnredninger. Her er hva du bør du vite om valg av gardiner og oppheng.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal du ha lift eller sidegardiner? Eller kanskje ingen gardiner i det hele tatt?

Ifølge Inger Almøy, interiørkonsulent med gardiner og solavskjerming som spesialfelt, må alltid helheten tas med i betraktningen ved valg av interiørløsninger.

For å ha gardiner som vil henge pent og ta seg godt ut i lang tid, finnes ingen snarveier.

 

Gardin eller ikke gardin

– Ta hensyn til stemningen du vil skape, og til proporsjonene. Det er mye måling med gardiner. Hva er veltilpasset boligen? Har du en gammel klassisk leilighet på Frogner i Oslo, kan du ikke ha samme oppheng som en ny leilighet på Tjuvholmen. Jeg sier bestandig at gardiner er en del av møblementet, sier hun.

Gardiner kan også brukes som et visuelt grep. Hvis vinduet er lite i forhold til rommet, kan ekstra stoff utenfor vinduets flate øke romfølelsen.

Noen steder passer det imidlertid ikke med gardiner, som i moderne blokker med glass fra tak til gulv.

– Når alle veggene nesten bare er glass må man trekke for hele tiden. Da er det bedre med en teknisk løsning som persienner, plisségardiner, eller rullgardiner sammen med dekorgardin, sier Almøy.

 

Velger det enkle

– Det er fortsatt mange som velger enkelt og minimalistisk. Selv om det bugner i trendbildet, er ikke forbruker helt der. Det er også mange som velger ferdigkjøpt. Det går mye i grått, beige, hvitt og lin, sier interiørkonsulenten.

Hun mener at bruk av gardiner der det passer, gir en koselig atmosfære. Det gjør rommet hyggeligere og sørger for lyddemping, slik som tekstiler for øvrig.

Åse Jerrhag fra tekstilleverandøren Green Apple, mener at forskjellig gardinoppheng gir ulikt uttrykk.

– Maljer gir et strammere uttrykk, mens gardiner med ferdigsydde hipper gir myke og staselige gardiner og er veldig vakkert, sier hun.

Se flere bilder
Global Luxe fra Clarke & Clarke føres av Borge.

Foto:

Global Luxe fra Clarke & Clarke føres av Borge.

Heng dem pent

– Men hvordan henge gardinene pent?

– Gardinene bør henge høyt, og gjerne gå helt i gulvet, mener produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby.

Hun minner om at det er personlig stil som gjelder. Ved å benytte flere gardintyper sammen, får man dessuten dybde.

– Som ved å bruke sidegardiner sammen med undergardiner «stores» og eller liftgardin. Skal du ha både sidegardiner sammen med stores kan du bruke doble gardinstenger, eller to sett med skinner. Et annet grep er å tilpasse gardinstoffet til hjemmets øvrige stil. Det kan være et stripet tapet som går ton-i-ton med gardinene. Det finnes flere kolleksjoner hvor en kan mikse og matche, sier hun.

Skal man ha gardiner en stund, som man ofte har, bør man tenke på hva man kan leve med i lengden, mener Almøy.

– Da er det gjerne mye ensfarget, og noe lett pynt på endestykket. Det fås endestykker i alt fra glass til LED-belysning. Men tenk at du skal ha det i mer enn to år, råder interiørkonsulenten.

Se flere bilder
Tekstilene er fra Lombok-kolleksjonen fra Borge.

Foto:

Tekstilene er fra Lombok-kolleksjonen fra Borge.

Bør dampes

Interiørkonsulent Almøy påpeker at gardinene må ha nok stoff. Og de må dampes med en steamer og legges i pene folder etter at de er hengt opp.

– Bruk nok tekstil så du ikke får to slips på hver side av vinduet. Med dampmaskinen vasker, stryker du og rengjør gardinene. Sett en tråd på gardinene, så de får satt seg litt. Det er viktig, ellers blir det ikke pent, sier hun.

Hvis det er lin så blir de strukket litt mens du holder på, men da kan du glatte dem ut med steameren.

– Hvis gardinen henger korrekt med riktig symåte og nok med stoff, da henger de perfekt! Da trenger du ikke jukse til med tie-back, sier hun.

 

Stang inn

Vanlige gardinskinner, er som oftest montert i taket. Hvis ikke er opphenget ofte en stålstang. Den er gjerne i svart, antrasitt eller som vanlig aluminium. Messing og mormorstang i tre er «ut» ifølge Almøy.

– Ved et normalt vindu er det pent når stangen står 10-15 cm over karmen. Ofte kan det være fint med en stang i kontrast med veggen. I dag er mange vegger hvite, og da er det ikke pent med hvit stang, sier Almøy.

Det går også å sy på et bånd øverst på hippen som matcher stangen. Bruker du stang har du valget mellom maljer, hemper eller ringer; eventuelt dekorringer.

Enkelte velger «kanal»; å tre den øverste falden i gardinen innpå og over stangen.

– Det gjør jeg aldri. Det henger igjen fra 1800-tallet, fra før man fikk de rette metodene, understreker hun.

Ved gardinskinne bruker du en glider, med enten «wave» eller «hipp».

– Gardiner henger bedre på en glider. Skinner kommer også i runde former som likner på stenger. Det er bare å orientere seg rundt etter de mange mulighetene, oppfordrer hun.

Se flere bilder
Houlés stenger føres av INTAG.

Foto:

Houlés stenger føres av INTAG.

For mer informasjon:

Borge

Green Apple

INTAG

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.