IFI logo

Ja, det er lov å vaske parkett!

Som ethvert annet gulv trenger også parkett rengjøring. Støvsuging er fint i hverdagen, men av og til er det lurt å gå over med vann og rengjøringsmiddel. Her er fem tips til deg med lakkert parkett.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Av og til vil et parkettgulv trenge grundigere renhold, og da er det er ikke nok å bare bruke vann, mener Tom Gravdal, distriktssjef hos BOEN. – Du vil kunne få av det som er løst, men du får ikke av fettstoffer som samler seg på gulvet.

 

Her er Toms tips for en vellykket gulvvask. 

Tåler parkett vann?

En myte som ofte går igjen når det er snakk om vask av parkettgulv er at det ikke tåler vann, men det kan Gravdal avkrefte.

 

 –Gulvet tåler fint at du bruker vann, men det skal ikke ligge igjen en vannfilm på gulvet lenge etter vask, det er det som kan skade parketten. Hvis du føler at det ligger igjen litt for mye når du er i gang med rengjøringen så kan du tørke etter med en tørr mopp, sier han.

1. Støvsug eller tørrmopping først

Før vask er det viktig at gulvene blir støvsuget for å få fjernet løst smuss og små sandkorn.

 

– Mange går bare rett på og vasker, og da drar du med deg mange av de små gruskornene som gjerne ligger på gulvet med deg, og som vil kunne lage riper i gulvet ditt, og slite det raskere ned, sier Tom Gravdal.

Se flere bilder
Støvsuger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STØVSUG: Det lønner seg å støvsuge gulvet før du setter i gang med å vaske. Da får du bort løst smuss og små sandkorn fra overflaten.

2. Bruk vann og riktig rengjøringsmidler

Det er veldig vanlig at folk bruker en godt oppvridd mopp med bare vann når de skal vaske gulvene sine, men da får du ikke bort alt fett og skitt som ligger på overflaten.

– Du vil kunne få av noe av skitten, kanskje det som er løst, men du vil ikke få fjernet fettstoffer som vi danner, og av matfett som svever rundt i luften. Etter hvert vil dette begynne å danne et lag med skitt og smuss på gulvet, sier Gravdal.

 

– Det er viktig å bruke riktig rengjøringsmiddel når du skal vaske et parkettgulv. Det er anbefalt å bruke syntetiske rengjøringsmidler og ikke grønnsåpe. Unngå grønnsåpe, den inneholder fett som vil danne en hinne på gulvet som over tid vil se skitten ut. Riktig dosering er også viktig, dette kan variere fra leverandør til leverandør, så les alltid anbefalingen. For BOEN sine produkter så bruker du i en bøtte med cirka seks liter vann, to korker med rengjøringsmiddel til en vanlig vask. Skal du gjennomføre en grundigere vask så kan du doble doseringen, legger han til.

Se flere bilder
vann og rengjøringsmiddel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VANN OG RENGJØRINGSMIDDEL: –Det anbefales å bruke syntetiske rengjøringsmidler ved rengjøring av parkettgulv. Syntetiske midler er formulert for å gi en effektiv rengjøring uten å etterlate uønskede rester, som noen grønnsåper gjør, sier Tom Gravdal.

3. Vasketeknikken

Når man har støvsugd, målt opp riktig dosering rengjøringsmiddel og er klar for å faktisk legge moppen på gulvet, så gjelder det å ikke bare stå og gnikke frem og tilbake.

 

– Når du vasker så bør du dra i lengderetningen til bordene. Når du nærmer deg veggen så tar du en u-sving med moppen slik du får med deg all skitten du har foran moppen. Vasker du kun frem og tilbake så vil du ikke få med deg alt det skitne som ligger igjen på gulvet, sier Gravdal.

Se flere bilder
vasketeknikk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TEKNIKK: Vask i lengderetningen gulvbordene ligger i. Når du nærmer deg veggen så tar du en u-sving med moppen slik du får med deg all skitten. Vasker du kun frem og tilbake så vil du ikke få med deg alt det skitne som ligger igjen på gulvet

4. Bort med kaffe, ketsjup eller andre vanskelige flekker

Har du vært uheldig og sølt ketsjup, kaffe eller lignende på gulvet ditt så bør dette fjernes så raskt som mulig, oppfordrer Gravdal.

 

– Da bør du bruke rengjøringsmiddel for å løse opp skitten. Bruk gjerne en sprayflaske og la det virke i 30 til 40 sekunder. Deretter kan du bruke en myk gulvbørste for å komme ned i børstningen til gulvet, det tåler gulvet. Skrubb lett over og jobb i lengderetningen til gulvbordet, men ikke bruk for mye kraft, du skal ikke niskrubbe. Det samme kan du gjøre om du har fått skitt og smuss i fasene til gulvet. Bruk en ren mopp eller litt tørkepapir og tørk av, gjenta prosessen til gulvet er rent, og vask over med rent vann til slutt for å få bort alle rester av rengjøringsmiddel, sier han.

Se flere bilder
myk gulvbørste

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MYK GULVBØRSTE: For å få bort kaffe, ketsjup og andre flekker kan du spraye på rengjøringsmiddel og la det virke i cirka 40 sekunder. Skrubb deretter lett over med en myk gulvbørste for å komme ned i børstningen og fasene til gulvet.

5. Vedlikehold med en polish

Når du har skrubbet på gulvet og gjennomført en litt dypere rengjøring så er det lurt å vedlikeholde overflaten til gulvet. Da kan du legge på en polish som frisker opp lakken.

– De er som oftest veldig tynnflytende, så du kan påføre polishen med en tørrmopp eller en lofri fille. Det anbefales at den påføres på hele gulvflaten, eller i hvert fall der du har gjennomført en grundig gulvvask. Den kan også brukes ellers i året, om du føler at gulvet ditt trenger en oppfriskning, sier Gravdal.

Legg polishen direkte på gulvet og dra over med en tørrmopp eller den lofrie fillen. I starten kan du godt legge på litt ekstra slik du får mettet moppen eller fillen.

– Bruk samme teknikk som når du vasket gulvet, dra i lengderetningen til gulvbordet. Dra ut hele lengden om du får til det, da slipper du stopp- og startmerker. Polishen er tørr etter cirka en time, avslutter Gravdal.

Se flere bilder
Polish, lakkert parkett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

POLISH: Etter du har vasket gulvet grundig kan det være lurt å friske opp lakken med en polish. Den påføres med en tørrmopp eller en lofri fille.

De fleste parkettleverandører har en egen polish som er egnet til deres lakkerte parkett, spør alltid gulvleverandøren din hvilke produkter som er anbefalt å bruke på ditt gulv. I denne artikkelen vasket vi en Live Pure parkett, og da brukte Live Pure polish fra BOEN.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.