IFI logo
Se flere bilder
Hvordan legge laminatgulv - tips fra eksperten

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Hvordan legge laminatgulv - tips fra eksperten

Med laminatgulv får du et gulv som tåler hverdagslivet godt og som kommer i mange farger og formater. I denne artikkelen viser Karina Solheim Skjolden hos Pergo legging av gulvet, og hvordan du til slutt monterer en matchende list.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Ved å velge laminatgulv får du et pent gulv som tåler mye. Du kan også få lister som matcher fargen til gulvet for et ekstra fint resultat

I denne artikkelen deler Karina Solheim Skjolden hos Pergo gode tips til hvordan du lykkes med gulvleggingen. Hun forklarer teknikker, og viser frem verktøy og produkter som gjør jobben enklere. Gulvet som legges er Pergos laminatgulv «Trondheim».

1. Forberedelser

Før du starter å legge et Pergo laminatgulv er det lurt å lese leggeanvisningen. Der vil du finne informasjonen du trenger for å få et godt resultat. Leggeanvisningen kan du finne ved å skanne QR-koden som du finner på etiketten som ligger i hver pakke.

– Det er viktig at gulvet blir akklimatisert før du setter i gang. Det vil si at gulvet skal ligge i samme rom som det skal legges i, i minimum 48 timer. Det er for at gulvplankene skal oppnå samme relativ fuktighet som det er i rommet. Dette vil gjøre det enklere å få plankene til å klikke sammen, og kan gjøre at du unngår å få tørkesprekker etter gulvet er lagt, sier Solheim Skjolden.

– Det bør også alltid være over 18 °C der du legger gulvet. Det er fordi alle skjøtene på en planke er vokset, denne blir hard om det er for kaldt i rommet, og det kan bli vanskeligere å klikke gulvet sammen, legger hun til.

Se flere bilder
Leggeanvisning, etikett, QR-kode

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LEGGEANVISNING: Les alltid leggeanvisningen før du setter i gang og legger gulvet. Leggeanvisningen til Pergo kan du finne ved å skanne QR-koden på etiketten som ligger i pakken til gulvet.

2. Underlaget

Sjekk alltid om undergulvet er jevnt og fint før du setter i gang. Det er viktig at undergulvet er flatt før du legger gulvet. Ifølge norsk standard vil det si pluss minus tre millimeter på to meter, det er også denne standarden Pergo har som krav. Har man forsikret seg om at gulvet er plant, er neste steg et godt underlag for å tilføre noen egenskaper til laminatgulvet.

– De viktigste egenskapene til et underlag er lyddemping og støtte klikksystemet, i tillegg til å kunne sende varme kjapt gjennom dersom du har nedstøpte varmekabler. Underlaget vi anbefaler du bruker til våre gulv er underlaget «Silent Walk», sier hun.

Dette underlaget kan brukes både der det er undergulv i betong og tre. Dersom det er betong så skal alle skjøter teipes med en diffusjonstett teip for å hindre at fuktighet trekker gjennom underlaget og går inn i treverket.

Se flere bilder
Silent Walk underlag

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

UNDERLAG: – De viktigste egenskapene til et underlag er lyddemping og støtte klikksystemet, i tillegg til å kunne sende varme kjapt gjennom dersom du har nedstøpte varmekabler, sier Karina Solheim Skjolden.

3. Riktig verktøy

Når underlaget er lagt er det neste steget å legge gulvet. Da er det veldig fint å ha et leggesett som inneholder det du trenger for monteringen. I tillegg bør du også ha en sag eller en laminatkutter for å kappe plankene, og en blyant til å streke av.

– Oppi dette leggesettet så har du en slagvinkel, en slagkloss og avstandsklosser. I tillegg så trenger du en hammer når du skal bruke slagvinkelen og slagklossen. Avstandsklossene er viktige for å få riktig avstand mellom gulvet og veggen. Det er fordi gulvet skal kunne bevege seg og ligge flytende, sier Solheim Skjolden. Hun har med seg en liten eske med leggesettet, som er en komplett pakke som anbefales for alle som skal legge gulv.

– Vi anbefaler 5-8 millimeters avstand mellom gulv og faste installasjoner, litt avhengig av årstiden. Luftfuktigheten i rommet varierer i løpet av året, og er det høy luftfuktighet som det ofte er på sommeren, så er det viktig å ha mindre avstand. Legger du gulvet om vinteren når luften er tørr vil du trenge litt mer avstand.

Se flere bilder
Leggesett Pergo

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LEGGESETT: Et leggesett er fint å ha når du skal legge laminatgulv. I pakken til Pergo finner du en slagvinkel, en slagkloss og avstandsklosser. I tillegg trenger du en hammer, blyant og en laminatkutter eller en håndsag. 

4. Legg gulvet

Karina Solheim Skjolden har noen gode tips til hvordan du bør sette i gang å legge gulvet. Hun anbefaler at du kapper og gjør klar tre rader før du klikker gulvbordene sammen.

– Vi anbefaler at du starter med å legge tre rader litt ut på gulvet. Det er for å sikre at du får riktig vinkel på alle gulvbordene under legging, og du får låst vinklene.

– Når plankene skyves mot hverandre skal de ikke overstige en 30 graders vinkel før du trykker ned. Gi kortskjøten litt press slik den klikker godt sammen. Du skal aldri trenge å bruke mye makt for å legge gulvet, da er det fort gjort at du ender opp med å skade skjøtene og hjørnene på bordene. Husk også at det skal være nok rom til at du får satt inn avstandsklossene mellom gulvet og veggen, legger hun til.

Når de tre første radene er klikket sammen, skyves de inntil veggen.

Se flere bilder
Pergo laminatgulv, skyves inntil veggen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TRE RADER: Karina Solheim Skjolden anbefaler å legge tre rader litt utpå gulvet. Da får du låst skjøtene ordentlig før de skyves inntil veggen. Husk avstandsklosser mellom gulvet og veggen.

5. Omlegg er viktig

Når de tre første radene er på plass, så er alt klart for å legge resten av gulvet. Solheim Skjolden mener det er en ting som er lett å glemme, men som er viktig for å få et pent gulv.

– Det er viktig å tenke på at du får gode nok omlegg mellom hver plankerad. Omlegg vil si avstanden mellom to skjøter. Der har vi har et minimumskrav på 30 centimeter. Om du legger et gulv som har lange planker er det lurt å ha så store omlegg som mulig for det estetiske, det ser rett og slett penere ut, sier hun.

Se flere bilder
skjøt på laminatgulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

OMLEGG: Det er viktig å ha riktig omlegg, det vil si avstand mellom skjøtene. Pergo har et minimumskrav på 30 centimeter. Har du et gulv med lange planker vil det se penere ut jo større omlegg du har.

6. Avslutningslist

Når selve gulvet er ferdig lagt er det fint å avslutte med en avslutningslist. Denne listen gir en pen overgang, så du ikke må forholde deg til sjenerende glipper i døråpninger, eller mellom det nye gulvet og et eksisterende gulv.

– Om to gulv møtes i døråpningen så skal de deles mellom de to åpningene slik at gulvet får ligge som en flytende installasjon. Da er det fint å ha en list som matcher resten av gulvet. Vi har vi en list som heter 5-i-1 list, det er én list som kan brukes på fem forskjellige måter. Det kan for eksempel være en t-list, overgangslist eller en avslutningslist. I pakken så følger det med en underprofil, selve listen, og et skjæreverktøy, sier hun.

Underprofilen plasseres innunder gulvet, og skrus fast i undergulvet dersom det er treverk, men den kan også limes fast dersom det er betong. Skjæreverktøyet passer i små åpninger på enden av listen slik du enkelt kan kappe listen etter ditt behov. På ene siden av verktøyet finner du også et lite slipepapir for å slipe siden som ble kuttet.

– Når listen er kappet er det bare å legge den ned i sporet til underprofilene og trykke på plass, avslutter Solheim Skjolden.

Se flere bilder
avslutningslist Pergo

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

AVSLUTNINGSLIST: Denne 5-i-1 listen kan du endre ved hjelp av et verktøy som er i pakken til listen. Du kan blant annet få en t-list, en overgangslist eller en avslutningslist.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.