IFI logo
Se flere bilder
Bli kvitt knirk i gulvet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Bli kvitt knirk i gulvet

Plages du av knirk i gulvet? Lydene kan komme av at gulvbordene har tørket og skjøtene beveger seg. En løsning kan være å rett og slett smøre vekk lyden. I denne artikkelen viser vi deg hva du trenger, og hvordan du gjør det.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hva er egentlig knirk, og hvor kommer lyden fra?

– Knirk kommer fra bevegelse i gulvet. To deler ligger og gnisser imot hverandre, ofte beror det på at gulvet har tørket slik at gulvbordene beveger på seg innbyrdes. Hvis du ikke har bevegelse i gulvet, så har du heller ingen knirk, sier Jason Harral, fagansvarlig hos Duri fagprofil.

Annonse

Om vinteren opplever mange huseiere at gulvet begynner å knirke, og kanskje til og med at skjøtene går fra hverandre i parketten eller laminatgulvet. For mange forsvinner problemet når vi nærmer oss sommeren og temperaturen og luftfuktigheten stiger, men for noen vil problemet vedvare. 

Vi besøkte Duri Fagprofils lokaler på Brobekk i Oslo for å la Jason Harral, fagansvarlig hos Duri, vise frem noen effektive produkter som kan fjerne denne irriterende lyden.

Se flere bilder
Click Lube og Groove Gasket

Foto: Chera Westman/ifi.no

EFFEKTIVE PRODUKTER: – Du kan få en liten testpakke som inneholder to små flasker med Click Lube og Groove Gasket. Tanken er at du kan teste begge produktene for å finne ut hvilket som funker best før du kjøper en større flaske med produktet, sier Jason Harral.

Smøremiddel for gulvet

Det vil alltid være små bevegelser i parkett og laminatgulv fordi tre er et materiale som tar opp og avgir fukt fra omgivelsene. Av og til vil det føre til at du får knirkelyder i gulvet. Harral forteller at de har to produkter som fungerer godt mot knirk; Click Lube og Groove Gasket. De er beregnet for å fjerne knirk fra skjøter i flytende gulv med fasede kanter.

– Begge produktene er blitt storselgere i England. Click Lube og Groove Gasket er tyntflytende, vanntynnende smøremidler som er laget uten olje og giftige stoffer. Disse brukes på parkett og laminat og andre gulv som er lagt flytende, og de løser forskjellige problemer, sier Harral.

Se flere bilder
Groove Gasket

Foto: Chera Westman/ifi.no

SMØREMIDDEL: Både Click Lube og Grove Gasket er vanntynnede produkter og er ikke brannfarlige. Da kan du fint behandlet gulvet foran peisen uten å risikere at det tar fyr om det faller ut glør.

Slik påføres de

Både Click Lube og Groove Gasket er relativt enkle i bruk, og begge produktene kommer med en sprøytespiss fremme på flasken for enkel påføring. Du påfører middelet i skjøten mellom to gulvbord, hvorpå det siger ned og smører skjøten som i de fleste tilfeller gjør at knirken forsvinner.

– Click Lube er tyntflytende og smører selve låsmekanismen til gulvet. Groove Gasket flyter mindre og er egnet for å smøre gnissende deler på toppen av gulvbordet. Den forhindrer derved knirking fra klempunktet mellom gulvbordene, sier Harral.

Påfør produktet, og la det renne godt ned i fasen – altså sprekken imellom gulvbordene. Overflødig produkt tørkes bort med en fille, og etterlater ingen misfarging på gulvet.

– Etter et døgn har produktene tørket, og knirken vil være borte. Det er viktig å huske at disse produktene ikke forhindrer bevegelse, men gjør at det ikke lages lyder når gulvbordene gnisser mot hverandre, sier han.

Se flere bilder
tørk av click lube og groove gasket.

Foto: Chera Westman/ifi.no

TØRK AV: Etter påføring av Click Lube eller Groove Gasket, tørkes overflødig produkt bort med en fille. Produktene etterlater ingen misfarging på gulvet.

Større utfordringer

Dersom knirkelydene ikke stammer fra skjøten, men skyldes bevegelse mellom det flytende gulvet og underlaget, kan en mulig løsning være å feste de gnissende områdene med lim. Denne typen knirk kan oppstå dersom underlaget har feil eller ujevnheter som ikke ble jevnet ut før gulvet ble lagt.

– Å løse dette problemet er litt mer avansert, og du bør vite hva du driver med. Jeg anbefaler at du kontakter en håndverker om du ikke har erfaring med dette fra før av. For å komme under gulvbordet borres det et lite hull tvers gjennom og ned til underlaget. I hullet injiseres limet Floor-Fix Pro med en sprøytespiss til ujevnhetene er fylt opp. Produktet flyter godt og fester gulvet mot underlaget. Etter et døgn er produktet tørt og herdet, og du kan gå på gulvet, avslutter Harral.

Se flere bilder
Floor-Fix Pro

Foto: Chera Westman/ifi.no

MER AVANSERT: Her viser Jason Harral hvordan produktet Floor-Fix Pro brukes. Limet injiseres i et forboret hull, og trekker ned mellom gulvet og underlaget, og stabiliserer ujevnhetene. Denne oppgaven bør utføres av noen som vet hva de driver med.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.