IFI logo

Legg laminatgulv med lister som matcher – Slik lykkes du

Med laminatgulv får du et gulv som tåler hverdagslivet godt og som kommer i mange farger og format. I denne filmen viser Fredrik Sømod hos Pergo legging av gulvet, og til slutt hvordan du monterer en matchende list.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Ved å velge laminatgulv får du et gulv som er fint og tåler mye. Du kan også få lister som matcher fargen til gulvet for et ekstra fint resultat. En 5-i-1 list kan blant annet brukes som t-list, overgangslist eller avslutningslist, som vist i denne filmen av Fredrik Sømod hos Pergo.

1. Forberedelser

– I likhet med mange andre gulv er det viktig at du akklimatiserer laminatgulvet før du legger det. Det gjør du ved å oppbevare gulvet i det samme rommet som du skal legge det i, i minimum 48 timer. Anbefalt romtemperatur er 15 ℃ til 25 ℃, med en relativ fuktighet mellom 30 og 75 prosent, sier Sømod.

 

– Det er også nyttig å måle opp rommet, da kan du regne ut sann cirka hvor mange kvadratmeter med gulv du trenger. Sjekk også gulvet du kjøper og finn ut bredden og lengden på gulvbordene, sier han.

Se flere bilder
Laminatbord, kortskjøt

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KORTSKJØTENE: Når laminatbordet er sammen i skjøten, skyv ned. Gi kortskjøten et lite dunk, og du vil høre et klikk. Da er bordet på plass.

2. Utstyr og verktøy

For å legge laminatgulv trenger du en sag eller en laminatkutter for å kappe bordene, en kniv for å skjære underlaget, en tommestokk eller et målebånd for å måle opp bord som skal kappes, og en blyant for å merke av. Du trenger avstandsklosser for å få riktige avstand til vegger og faste installasjoner og et egnet underlagsmateriale og festemateriell til dette.

I bunnen av teksten finner du en liste av produktene vi brukte.

Laminatkutteren er et veldig fint verktøy. Med den unngår du å vekke naboen da den bråker mindre enn en sag.

 

  • Mål opp, lås bordet med fotspaken og kutt.
Se flere bilder
Utstyr, laminatgulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

UTSTYR: For å legge gulvet trenger du en sag/laminatkutter, kniv, tommestokk/målebånd, avstandsklosser og en blyant og et egnet underlagsmateriale og festemateriell til dette.  

3. Underlaget

– Det er viktig med et godt underlag når du skal legge laminat. I denne filmen har vi brukt et «Silent Walk»-underlag fra Pergo. Det er et mineralbasert underlag som holder formen i mange år. Dette underlaget anbefaler vi til offentlig bruk for de som ønsker et godt underlag til hjemmet, sier Sømod.

 

– Om du legger underlaget på betong, er det anbefalt å bruke en aluminiumtape på skjøtene. Det er for å hindre fukt i å trekke gjennom, legger han til.

4. Montering

Se flere bilder
kortskjøt laminatbord

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

AVSTAND: Det er viktig å ha riktig avstand mellom skjøtene. Ingen laminatbord bør være under 30 centimeter, og det bør også være 30 centimeter mellom skjøtene. Det vil redusere muligheten for knirk.

– Jeg starter alltid med å måle lengden og bredden på rommet for å finne ut om jeg bør starte med et helt eller et kappet bord, det er viktig å planlegge slik du ikke får mye kapp som du ikke kan bruke, sier Sømod.

– Jeg pleier å legge de to første radene samtidig. Det er mye enklere å få på plass det første bordet vi kappet når du har en skjøt å sette det inn i, sier han.

– Husk også avstandsklosser. Det skal være mellom 8 til 10 millimeter klaring langs kanten av veggen. Når du måler opp et bord før du kapper det, pass på å ta klaringen i betraktning, legger han til.

  • Ingen bord skal være kortere enn 30 centimeter, og det bør også være over 30 centimeter mellom skjøtene. Det vil føre til mindre knirk.
  • Når du skyver sammen skjøtene på langsiden, bør bordet ha en 30 graders hevet vinkel.

5. List

–  Denne 5-i-1 listen vi skal bruke nå er veldig praktisk. I pakken den kommer i ligger et lite verktøy som gjør at du kan forvandle 5-i-1 listen til den listen du trenger. Det kan for eksempel være en t-list, overgangslist eller en avslutningslist, sier Sømod.

– Før du kapper og monterer listen må du feste en skinne i overgangen, den kan enten skrus eller limes fast i undergulvet, sier han.

  • Bruk verktøyet som følger med i pakken listen kommer i. Den har ulike innstillinger slik du kan kappe listen etter ditt behov. På ene siden av verktøyet finner du også et lite slipepapir for å slipe den siden som ble kuttet.
  • Legg listen i skinnen som er montert i undergulvet, og press den ned i sporet.
Se flere bilder
5-i-1 list

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

5-i-1-LIST: Denne 5-i-1 listen kan du endre ved hjelp av et verktøy som er i pakken til listen. Du kan blant annet få en t-list, en overgangslist eller en avslutningslist.


Se flere bilder
5-i-1 list i praksis

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLIK FUNKER LISTEN: Still inn riktig mål for den listen du vil ha. Dra deretter verktøyet langs listen og knekk av. Slip over den kuttede siden med slipepapiret på siden av verktøyet.


Se flere bilder
avslutningslist

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

AVSLUTNINGSLIST: I filmen la vi en avslutningslist. Listene kan du få i farger som matcher gulvet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.