IFI logo
Se flere bilder
Hva er et herdet tregulv?

Foto: Bjelin

Hva er et herdet tregulv?

Når det kommer til tregulv har det tradisjonelt vært mest prat om gamle heltregulv, parkett og laminat. Utfordreren som markedsføres med navnet herdet tregulv har de siste årene slått seg opp på markedet. Her kan du lese mer om gulvet.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Svenske Bjelin har mange gode patenter på gulv, og ett av dem er det som kalles et herdet tregulv. Dette er et gulv som i likhet av laminatgulvet består av en HDF-kjerne, men som i stedet for et print på toppen, har et tynt lag med ekte trefinér – fra eik eller edeltre.

HDF-kjernen og trefineret presses sammen med trepulveret, melamin og pigmenter i en pressmaskin under varme og høyt trykk. Ut i andre enden av maskinen kommer et tregulv som er tre ganger mer slagfast enn et vanlig tregulv.

Herdet tregulv er med andre ord en merkevare fra Bjelin, som har begynt å snike seg inn i dagligtalen til gulvinteresserte nordmenn.

Se flere bilder
Stue med herdet tregulv

Foto: Bjelin

LEVENDE GULV: Flere ønsker nå synlig kvist i gulvene for et livligere uttrykk.

Færre trær i produksjonen

– For å redusere avfallet og utnytte mest mulig av treet bruker vi kniver i stedet for sag når vi produserer herdede tregulv. Overflatesjiktet har en tykkelse på cirka 0,6 mm, noe som betyr at vi kan produsere ti ganger mer gulv av hver tømmerstokk enn det som er mulig med tradisjonelle parkettgulv, skriver Bjelin på sine nettsider.

At toppsjiktet er skåret fra ekte treverk betyr at overflaten er helt naturlig, og til tross for at trefinéren er tynn, kan gulvet fås med børstet overflate som gir struktur og liv til gulvet.

Ved produksjonen benyttes en større andel av selve råvaren, altså treet, da alt utenom barken får nytt liv. Emner som ikke blir til finér kvernes opp til trepulver, eller brukes i selskapets møbelfabrikk. 

Se flere bilder
Herdet tregulv på kjøkken

Foto: Bjelin

NORDISK: Lyse, brede planker gir et nydelig nordisk utseende. Her er gulvet Larvik, i fargen Powder White.      

Lang garanti

– Det mest stilte spørsmålet er om herdet tregulv kan slipes, avslører Jørgen Mo. Han har jobbet med herdet tregulv i Norge i mange år. – Svaret er at nei, det kan ikke slipes. Måten gulvet produseres på gjør det tre ganger så motstandsdyktig mot slag som tradisjonell parkett. På grunn av dette, sammen med 30-års garanti, vet vi behovet og kostnaden med sliping ikke blir like aktuell lenger.

– Fordelen med et herdet tregulv er at det er ekstremt slitesterkt, det tåler mye bruk og kan legges i store arealer. Prismessig er det et gunstig alternativ der forbruker kan få brede bord til en vesentlig lavere pris enn tradisjonell parkett, da det brukes færre trær i produksjonen, fortsetter Mo.

De mest populære gulvbordene hos Bjelin nå er 27 centimeter brede, og hele 240 centimeter lange.

Se flere bilder
Herdet tregulv i stue

Foto: Bjelin

SKYGGEBRUN: Flere har begynt å eksperimentere med mørkere gulv. Her er gulvet Lindby i Shadow Brown.

Flere valgmuligheter

Bjelin leverer herdete tregulv i flere forskjellige farger og sorteringer, og de kan melde om en endring i trendene på hvilket gulv som velges.

– Vi føler at tiden der det skulle være veldig lyst og helt kvistfritt er delvis over. Vi merker at folk nå vil ha tilbake den naturlige eikefargen, men fortsatt med noen hvite pigmenter i for å hindre gulskjæret som kan oppstå i eikeparkett. I tillegg ser vi også at det velges gulv med noe kvist i sorteringen, som gir mer liv, sier Mo.

– Børstet gulv med matt lakk er også en trend. Denne får frem den samme følelsen som et tradisjonelt oljet gulv, men man slipper i stor grad det vedlikeholdet som følger med et oljet gulv.

Se flere bilder
Herdet tregulv på soverom

Foto: Bjelin

JORDGRÅ: For de som ønsker et litt gråere uttrykk på gulvet har Bjelin fargen Earth Grey, som likevel bringer med seg farge inn i rommet.


Se flere bilder
Hund på herdet tregulv

Foto: Bjelin

BESTEVENN: Et herdet tregulv kan være et godt alternativ for de som har firbeinte venner, og som ønsker et gulv som er mer slitasjebestandig enn tradisjonell parkett.

Mer informasjon
Les mer
Kort om ulike tregulv

Tregulv: Tregulv er en egen kategori med gulv laget av tre. Tregulv overflatebehandles med olje, lakk eller hardvoksolje. Tregulv kan også behandles med lut, såpe eller maling.

Heltre gulv: Dette er et gulv laget av et og samme trestykke gjennom hele plankebordet. Denne typen gulv kalles også for massivt tregulv, heltreparkett, massiv parkett eller plankegulv.

Parkett: Kravet for at noe skal kunne kalles parkett er at elementene består av tre og at det er et såkalt slitesjikt av ekte trefiner på minimum 2,5 millimeter. Slitesjiktet er overflaten vi ser, og gulvet kan slipes ned flere ganger og overflatebehandles på nytt ved behov.

Finérgulv: Finerte gulv kalles ofte tynnparkett i Norge, og består av en trefiberbasert kjerne, for eksempel sponplate, MDF eller HDF. Slitesjiktet er en tynn trefinér som er under 2 millimeter tykk. Herdet tregulv er et finergulv med egen teknologi.

Laminat: Laminatgulv består av en HDF-kjerne, med et dekorsjikt oppå som kan imitere treverk, eller andre materialer som fliser og naturstein. Dette dekorsjiktet ligger under et slitesjikt, som sørger for at dekorsjiktet ikke blir ripet eller vannskadet.

Kilde: gulvfakta.no

Se flere bilder
Fargeutvalg herdet tregulv

Foto: Bjelin

VALGMULIGHETER: Her er noe av fargeutvalget Bjelin tilbyr på sine herdete tregulv.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.