IFI logo
Se flere bilder
Viktig å vite om parkett på hytta

Foto: Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Siri Møller/ifi.no, Tarkett

Viktig å vite om parkett på hytta

Vil du ha parkett på hyttegulvet? Enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen, spiller lokalt klima en viktig rolle for hvordan parketten vil fungere.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn er verdensmestere i mye – oppussing er bare en av grenene der vi briljerer. En god del hytteeiere vil delta i dette, ved å bruke deler av sommeren til å skifte gulv på hytta. Går du med slike planer, er det en god idé å tenke på hvilke ytre faktorer som påvirker gulvet. Luftfuktigheten er en viktig parameter, og noe som vil kunne variere stort etter sesong og hyttas beliggenhet.

– Sett opp et barometer, slik at du kan følge med på om luftfuktigheten er innenfor det som er anbefalt for legging av parkett. Den relative luftfuktigheten skal ligge på 30-60 prosent i rommet for at parkettgulvet skal trives, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

Se flere bilder
HYTTEGULV:

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

HYTTEGULV: Enten hytta ligger ved sjøen eller på fjellet, så er det viktig å tenke på hva som påvirker gulvet av ytre faktorer.

Hytta på fjellet:

På fjellet utsettes hyttene for både svært lave temperaturer, hurtig oppvarming og varme og fuktige sommerdager.

– Tenk deg en kald vinterfredag, og du kommer opp til en kald hytte. Setter du da i gang og sprengfyrer, vil dette påvirke alt levende materiale. Et tregulv beveger seg ettersom temperaturen og luftfuktigheten forandres, sier Ingeborg Bigum Borgen hos gulvleverandøren Tarkett.

Når du reiser fra hytta i den kalde årstiden og setter ned temperaturen inne, vil den tørre luften gjøre at treverket tørker og trekker seg sammen. Når du så fyrer for å få opp varmen, stiger også luftfuktigheten og treverket utvides igjen.

– De raske temperatursvingningene vil gjøre at et løstlagt parkettgulv kan sprekke opp, sier Gravdal.

– Vi anbefaler derfor helliming av parkett som skal brukes i en hytte der det er store svingninger i temperaturen. Da vil muligheten til å bevege seg være mindre, og sprekker kan reduseres, sier han.

Holder hytta jevn innetemperatur året gjennom, er problemet ikke like stort. Men dentørre vinterluften vil fortsatt kunne påvirke trematerialet i gulvet.

Se flere bilder
FJELLHYTTA

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FJELLHYTTA: Rask oppvarming og perioder med lav temperatur gjør at gulvet i hytta på fjellet utsettes for påkjenninger.

Hytta ved sjøen:

Ved sjøen kan luften være fuktig året gjennom. For et parkettgulv vil det få konsekvensen at det utvides og tenger god plass.

– Her er det også viktig å begrense gulvets muligheter for bevegelse, gjennom å hellime det til underlaget, sier Tom Gravdal.

Både ved flytende legging og helliming må det være en avstand på 8-10 millimeter mellom gulvet og vegger rundt hele rommet. Mellomrommet skjules med en list eller sokkel. Ved flytende legging gjelder dette også ved fast innredning slik som trapper, peiser og terskler. Det er også viktig å ikke legge for store gulvflater sammenhengende ved flytende legging. Parketten må legges rom for rom ved flytende legging. Dette er ikke et krav ved helliming av parketten.

 

Se flere bilder
SJØHYTTA

Foto: Siri Møller/ifi.no

SJØHYTTA: Fuktig luft fra havet gjør at parketten på hytta kan svelle. Ved flytende legging er klaring mot vegger og faste intstallajsoner viktig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.