IFI logo
Se flere bilder
Spørsmålene du bør stille før du kjøper gulv

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Spørsmålene du bør stille før du kjøper gulv

Skal du kjøpe nytt gulv? Her er spørsmålene du bør stille i butikken.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva slags gulv vi bør velge. Derfor finnes det faghandel. I disse butikkene er det kort vei fra spørsmål til svar. Torshov Farge i Oslo, som i fjor ble en del av kjeden Happy Homes, har betjent sine kunder siden 1921. De har lang erfaring med å hjelpe kundene å velge rett gulv.

Legg gulvet først

– Et lykkelig hjem har riktige gulv i alle rom. Skal du pusse opp, bør du først tenke på hva slags gulv du trenger. Det er lettere å få en helhet når du først har lagt rommets største «møbel», sier interiørkonsulent og butikkmedarbeider Inger-Lise Lorentzen.

LES OGSÅ: Gulvet har fått en viktigere rolle i hjemmet

Se flere bilder
Lyse gulv

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LYSERE TIDER: – Vi opplever at mange vil ha lyse tregulv. Men fargen på gulvet bør ikke avgjøres av trendbildet. Det er mange ting å tenke på når du skal bytte gulvet i stuen, sier butikkselger Lorentzen.

Sjekk kvaliteten

Eksperten synes kundene er flinke til å stille spørsmål i butikken, men hun har noen tips til gulvkunder som står med lua i hånden.

– Det første jeg ville spurt om er kvaliteten og hvor slitesterkt gulvet er. Jeg ville også undersøkt hva slags vedlikehold gulvet trenger. Det handler om å velge et gulv som er tilpasset bruksområdet i rommet. Å velge parkett i et vaskerom er for eksempel aldri en god idé, sier hun.

Spør – så får du svar

Lorentzen forteller at vanlige spørsmål handler om bruk av varmekabler og slitasje.

– Vi har hørt de fleste spørsmålene før og liker å svare. Når du skal kjøpe gulv, still så mange spørsmål du kan. Vi stiller også spørsmål tilbake slik at vi er sikre på at du velger rett, sier hun.

Trendy med gummi

Et gulv det stadig spørres om, er gummi. 

– Gummifliser med knotter kommer i mange ulike farger. Det er også et gulv mange vil legge selv. Vi selger mye gummigulv til unge voksne som vil ha det enten på kjøkkenet eller på treningsrommet. Men ikke legg det i våtrom. Der er det ikke godkjent, sier hun.

Se flere bilder
Fargerike gummifliser

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FARGERIKE FLISER: Faghandleren tror unge vil ha det fargerikt og lettstelt hjemme. – Gummifliser er en storselger fordi fargeutvalget er stort og flisene kan legges i nesten alle rom, sier hun.

Laminat eller tregulv?

Spørsmål om man skal velge laminat eller tregulv handler ifølge gulvselgeren om flere ting.

– Et tregulv er mer utsatt for hakk og merker. Det krever også mer vedlikehold enn laminat. Vi erfarer at tregulvkundene har satt seg inn i hva som kreves for å holde gulvet i god stand. Barnefamilier med hund bør kanskje se nærmere på laminat. Når det gjelder utseende går det mest i lyse farger på tregulv og gråfarger i laminatet, sier hun.

Topp med teppe

Tepper er også på vei tilbake i norske hjem. Det merkes godt i butikken i Oslo.

– Nå er det veldig populært å legge tepper på soverom. Det er fordi vi vil ha det mykt, varmt og godt. Så velur troner øverst på materialvalget. Mange kunder blir overrasket når de kommer inn i butikken og får se hvor stort utvalget er, sier hun.

LES OGSÅ: Slik støvsuger du teppet som proffene

Se flere bilder
Teppe på gulvet

Foto: Robert Walmann/ifi.no

TRYGT MED TEPPE: – Vi vil ha det mykt, varmt og godt hjemme. Derfor er tepper veldig populært nå, sier Lorentzen hos Torshov Farge i Oslo.

Lettstelt på barnerommet

Et annet gulv som har slått an blant unge gulvkunder, er linoleum. Lorentzen tror det også har å gjøre med stort fargeutvalg og at gulvet er lettstelt.

– Det legges gjerne på barnerom eller på lekerom, og egner seg godt for småbarnsfamilier. Vinylbelegg er også populært i disse rommene, sier hun.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.