IFI logo
Se flere bilder
Tapettrender

Foto:

Tapettrender

Det skjer mye spennende på tapetfronten. Ikke nok med at markedet bugner av lekre nyheter, produsenter satser også på at tapetseringsjobben skal gå så lett som mulig for deg og meg.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Non-woven

Se derfor opp for tapeter med en "non-woven" bakside, eller bakside av mineralpapir som vi kan kalle det på norsk. De har en rekke fordeler som gjør tapetseringsjobben enklere. Glem fukting i vannbad eller tapeter som må trekke lim en stund før de monteres - med bakside av mineralpapir tilfører du lim på veggen og klistrer opp tapetet direkte. Noen overmalbare tapeter har en slik bakside, så du har kanskje jobbet med kvaliteten før.

Baksiden gjør også at tapetene er formstabile - de holder seg i ro etter at de er festet til flaten. Kanskje er du kjent med sprekker som dukker opp mellom tapetbanene i ettertid? En bakside av mineralpapir har en armerende effekt, og lengdene holder seg i ro. Du får både papir-, vinyl-, tekstil- og overmalbar tapet med slik bakside, og alle typene tåler mer - både ved montering og i sitt virke som veggbekledning. Fibertapet er en "non-woven" kvalitet tvers gjennom.

Fibertapet

Fibertapet har vært på det norske markedet en stund, og nå kommer det stadig nye design i denne kvaliteten. Det består av cellulose og polyesterfibre som er presset til en duk, en mineralpapir-kvalitet tvers gjennom. Størrelsen på fibrene bestemmer tapetets struktur. Et fibertapet er lunt og varmt å ta på og har en glatt overflate. I likhet med tekstiltapet tilfører den rommet en intim steming. Kvaliteten er tykk og derfor lett å sette opp. Ved hjelp av litt fukt blir den smidig og lett å montere i hjørner. Den er vaskbar og fungerer dessuten bra som armering.

Papirtapet

Papirtapet blir stadig mer populært. Mange typer er antismuss-behandlet og kan tørkes av med fuktig klut. Derfor kan du gjerne velge papirtapet til kjøkkenet. Flere typer har nå mineralpapir-bakside, og derfor tåler de mer ved montering. Noen papirtapeter har også fått struktur. Papirtråder med ujevn tykkelse er vevet på et underlag (tapetbakside) av papir. Tråden minner litt om bast og gir tapetet et rustikt preg. Likevel har tapetet en glatt og fin flate fordi det vevede sjiktet er presset hardt sammen med baksiden. Her er det også mulig å kombinere tapetene med  tilhørende border. Kvaliteten kler både en moderne, enkel stil og den kan brukes i mere bonderomantiske miljøer.

Tekstiltapet

De klassiske tekstiltapetene er på full fart inn igjen, og nå i mange nye og spennende mønstre. Etter en periode med mye harde flater er det en tendens til at veggbekledning får mer struktur og mykhet. Mot år 2000 skal hjemmet være varmt og lunt - noe som tekstiltapeter bidrar til i ethvert rom. Det vi har sett av tekstiltapeter til nå er gjerne kvaliteter med grove tråder. Nå finnes også utgaver med tynn viskosetråd. De gir en jevn overflate, og fordi de er minimalt strukturert kan kolleksjonene også tilby matchende border som limes på tapetene.

Vinyltapeter

Her i Norge er vi glade i vinyltapeter og det lages stadig nye design og farger. Vinyl kan skilte med både glatte og strukturerte kvaliteter, blanke og matte overflater og det finnes vinyltapet som likner utgaver i papir. Vinyltapeter med høy kvalitet er både vask- og skurbart og brukes ofte på vegger i rom utsatt for høy slitasje, eksempelvis kjøkken og barnerom. Et spesielt type vinyltapet på markedet er kuttet på en måte som gjør skjøtene mellom tapetbanene så godt som usynlige.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.