IFI logo
Se flere bilder
Limemetoden varierer med tapettypen

Foto:

Limemetoden varierer med tapettypen

Det er flere måter å sette opp tapet på. Generelt gjelder tapetleverandørens fremgangsmåter. Her er mer informasjon om de ulike metodene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Husk å la forlimte tapeter trekke til seg fuktighet lenge nok. Tiden står oppgitt på emballasjen. Resultatet blir lett at det danner seg pløser når veggen er ferdigtapetsert. Tiden varierer fra tapet til tapet. Der du påfører limet rett på veggen, skal du starte nedenfra, fordi det er varmest nærmest taket, og limet tørker først der.

Her skal du bruke tapetklister som smøres på tapetets bakside. Bruk en bred pensel. Pass på at du får dekket hele bredden med klister. Deretter brettes tapetets limside mot limside, slik at det ikke tørker mens klisteret trekker inn i tapetet. Ikke lag skarpe bretter i tapetlengden. La hver lengde trekke minst fem minutter. Jo tykkere tapet, jo lengre trekketid. Hvis det er varmt i rommet, tørker klisteret raskere. Tommelregelen for papirtapet hvor limet skal smøres på baksiden, er at alt er klart når knitringen i papiret er borte, og du i stedet får en litt slafsete lyd når du rister på tapetlengden.

Her er det en fordel å fukte baksida på tapetet med vann. Bruk en svamp. Brett eller rull tapetlengden sammen og la den ligge og trekke noen minutter. Rull så limet på veggen med en malerull, en og en høyde av gangen. Vinyltapet kan også settes opp som papirtapet, ved at du smører lim på tapetet.

Våtromstapet settes opp som vinyltapet, men det er ikke nødvendig å fukte våtromstapet. Våtromstapetet skal overlappe gulvbelegget med ca. 3 cm. Husk å bruke spesielt våtromslim. Våtromstapet bør også forsegles i skjøtene, med en transparent sveisevæske. Bruk sveisevæske ved overgangen mellom vegg og gulv også, men ikke bruk silikon - som kan mykne tapetet.

Når du skal tapetsere med forlimt tapet, må du forvisse deg om at underlaget er matt eller porøst. Rull tapetlengden motsatt vei, slik at limsiden kommer ut. Legg lengden i et vanntrau med limsiden ut. Trekk hele tapetlengden langsomt gjennom vannet, slik at tapetet blir vått. Brett så tapetet inn mot midten, limside mot limside, slik at vannet får trekke inn et par minutter før du setter opp tapetet.

Vanligvis skal alle en-trådige (trådene går i en retning) tapeter fuktes på baksida. Bruk en svamp. Det finnes også entrådig tapet som ikke skal fuktes. Vevede tapeter, hvor trådene krysses, skal normalt ikke fuktes på baksida. Fukt baksida jevnt og unngå vannsøl på tapetets forside. Brett tapetet mot midten, for at det skal trekke noen minutter, mens du ruller tekstiltapetlimet på veggen med en malerulle. Unngå limsøl på forsida av tapetet. Pass på at du får overlegg i hjørnene, slik at tapetet ikke slutter inne i kroken. Påfør lim på veggen, slik at det er en 5 cm tørr stripe igjen. Når tapetet henger på veggen, løfter du opp kanten og ruller på lim slik at det fortsatt er 5 cm lim igjen når du legger på neste lengde. På denne måten unngår du at det blir for mye lim i skjøtene.

All fibertapet deler egenskapen om enklest mulig oppsetting. Det betyr først lim på vegg og deretter opp med tapet.

Limet rulles jevnt og ikke for tynt på veggen.

Overmalbart tapet kan settes opp med ulike limtyper. På plateunderlag kan det være en fordel å bruke et sterkt tapetklister, som rulles på veggen med en malerulle. Ved en eventuell senere oppussing kan du da rive ned hele tapetet. På pussede vegger må du bruke et vanlig hvitt vevlim eller våtromslim.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.