IFI logo
Se flere bilder
Hvordan tapetsere utenpå gammel tapet

Foto:

Hvordan tapetsere utenpå gammel tapet

Kan man tapetsere utenpå gammel tapet? Og hva med glatt vinyltapet eller ruglete strietapet? Og hvorfor må man egentlig grunne det gamle tapetet først?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal du tapetsere over gammel tapet må du ta stilling til om det gamle tapetet kan fungere som underlag eller om det må fjernes helt. Hovedregelen er at underlaget må være jevnt, tørt og rent før du legger ny tapet. 

Blir det gamle tapetet værende som underlag? Da må du vaske overflaten på tapetet og gi det et strøk med oljebasert heftgrunn. Ved å bruke heftgrunn hindrer du skjolder, og du får et ensartet underlag som suger jevnt og gir et godt feste til lim og tapet.

La det gamle tapetet sitte hvis...

...det er spaltbart

Det vil si at tapetet har et øvre sjikt som kan rives av. Ta tak i ett av hjørnene og dra av forsiden. Baksiden vil sitte igjen på veggen og danne et godt underlag for videre tapetsering. 

...det sitter godt på veggen

Ikke-spaltbare tapet som sitter godt på veggen kan du gjerne tapetsere utenpå. (NB! Ikke tekstiltapet!).

...det er løst bare enkelte steder

Hvis tapetet kun sitter løst enkelte steder, holder det å fjerne det som er løst og la resten sitte. Vær spesielt oppmerksom på gammel tapet i hjørner og rundt vinduer og dører. Der sitter ofte tapetet dårligere enn ellers og bør fjernes.

Grunn så hele veggen. Deretter sparkler du eventuelle ujevnheter og pusser til alt er jevnt. Avslutt med å flekkgrunne den tørre sparkelmassen, altså påføre grunning der du har sparklet.

Hvis det gamle tapetet har overlapper i skjøtene, kan du enten slipe ned forhøyningen med et slipepapir eller bruke en tapethøvel til å jevne ut overlappen.

...det er strietapet eller miljøtapet som sitter godt

Har du strietapet eller miljøtapet på veggen har du tre alternativ:

  1. Helsparkle veggen
  2. Henge opp en underlagsduk av fiber utenpå tapetet.
  3. Fjerne glassfibertapetet. Dette er det mest tidkrevende alternativet.

Alternativt kan du rullesparkle veggen én gang, for så å henge opp underlagsduken med vanlig vegglim. Skal du henge underlagsduken rett på galssfiberstrien bør du bruke et spesiallim fra Casco. Underlagsduken gir helt slette vegger og er et ypperlig underlag for både ny tapet eller maling. 

Se flere bilder
Tapetserien New Elegance

Foto: Storeys

VINYLTAPET: Tapetserien New Elegance består av vinyltapet med en subtil tekstilstruktur i klassiske mønstre og elegante fargenyanser.

Fjern tapetet hvis...

...det sitter løst på større områder

Hvis tapetet sitter løst på større områder bør du vurdere å fjerne tapetet helt.Du kan leie en tapetfjernermaskin i butikken, eller bruke et dampstrykejern og en skrape til å dra av tapetet. Når all tapet er fjernet grunner du med heftgrunn, sparkler, pusser og flekkgrunner ovenpå sparkelmassen.

...det er tykke tapetlag etter mange omtapetseringer

Om tapetet er tykt, eller det ligger flere lag med gammel tapet over hverandre, bør det fjernes på samme måte som beskrevet over.

...det er gammel tekstiltapet

Gammel tekstiltapet som ikke er spaltbar bør fjernes eller helsparkles. De fleste tekstiltapet i dag er heldigvis spaltbare.

Se flere bilder
Tapetserien Soléne

Foto: Malorama

FIBERTAPET: Kolleksjonen Soléne består av fibertapet i moderne, elegante og nyskapende farger og mønstre.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.