IFI logo
Se flere bilder
Spiser hus for millioner

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Spiser hus for millioner

Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i norske hjem, men bare en av ti har en forsikring som dekker slike skader.

Ella Mæhlumshagen

Ella Mæhlumshagen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er særlig i den varme årstiden skadedyrene invaderer husene våre. Maur og biller trives best i fuktige og varme omgivelser, og skadene på baderom kan bli svært store.

- Vi vet at skadedyr har ødelagt for opptil én million kroner i en bolig. I fjor utbetalte vi erstatninger på fire millioner kroner til slike skader, men det er bare toppen av isfjellet, sier fagsjef for eiendom i If Skadeforsikring, Øyvind Huse til nyhetsbyrået Newswire.

Dekkes ikke

Beregninger forsikringsselskapet har gjort viser at de totale skadedyrskadene er på rundt 100 millioner kroner.

Vanlig villaforsikring dekker ikke bygningsskader forårsaket av skadedyr som dette. Da er alternativet en tilleggsforsikring, hos If kalt Superforsikring.

I dag er det bare en av ti med boligforsikring i If som har tegnet en slik tilleggsforsikring.

Våte bad

Det er svært viktig å unngå fuktskader i baderom og andre våtrom for å unngå disse problemene.

- Særlig folk som bor nær kysten og fuktige steder bør være ekstra påpasselige. Og dersom man oppdager skadedyr i boligen bør det sjekkes av fagfolk umiddelbart. Tas det raskt, kan det utbedres med enkle midler som fås kjøpt hos en faghandler eller hagesenter, sier fagkonsulent Erik Haga i If Skadeforsikring.

Farlige rotter

Rotter er også utbredt, og formerer de seg kan det få katastrofale følger.

- Dersom man har besøk av én rotte er det ikke så farlig, men straks det blir to, blir det raskt flere. To rotter kan under riktige forhold bli til tre tusen i løpet av ett år, forteller Erik Haga. Rotter gnager seg gjennom det meste, også elektriske ledninger og apparater.

- Hører man mistenkelige lyder eller oppdager maur, biller eller andre krypdyr i boligen er det viktig å gjøre noe med det. Da bør man ta kontakt med et selskap som tar seg av skadedyr eller et forsikringsselskap.

Uforklarlig lukt

En av de største utbetalingene fra If etter angrep fra skadedyr var i forbindelse med eierskifte av et hus i Kristiansand.

- En måned etter at den nye eieren hadde flyttet inn i huset, merket han en forferdelig stank. Da han skulle undersøke hva dette var, fant han drøssevis med rottelik under gulvene, sier advokat Jan Erik Hoslemo, som jobber med skadedyrsaker.

- Totalt kostet dette rotteangrepet vel 400 000 kroner. Det første man merker når det gjelder rotter er gjerne stanken av rottelik. Det er derfor viktig å være oppmerksom og få huset sjekket dersom man merker en uforklarlig lukt i huset, sier Hoslemo.

Maur verst

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring er det stokkmaur som utgjør den største trusselen.

- Av våre skader er det 41 prosent som skyldes stokkmaur. 38 prosent er råteskader og 4 prosent skyldes stripet borebille, sier markedssjef Alf Ivar Berglund i Norsk Hussopp Forsikring.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.