IFI logo
Se flere bilder
Bli kvitt skadedyrene

Foto: Krefting, Mycoteam

Bli kvitt skadedyrene

Vi går inn i en hyttesesong, da håper de fleste at ferieminnene blir gode. Med en rekke hjelpemidler unngår du at maur, veps og mus blir de hyppigste hyttegjestene.

Guri Haram

Guri Haram
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferieminner kan være så mangt. Hytter er ofte i god avstand til butikk og faghandel. Noe som derfor er sikkert er at uten de rette hjelpemidlene for hånden, kan fort småkryp forsure den gode ferieopplevelsen.

Nye krav fra myndighetene

Krefting & Co fikk nylig agenturet på Nippon. Fra 1. juli begynner de også å selge produkter fra Kirk og Temus. Dette er kjente kvalitetsprodukter i segmentet insekt- og skadedyrbekjempelse.

– Vi har produkter som dekker de fleste oppgavene når du vil bli kvitt problemer med insekter og skadedyr. Det som er spesielt nå, er at myndighetene jobber med et helt nytt reglement for mus- og rottemidler. Når reglene innføres, noe det ikke er satt dato for enda, skal privatpersoner ikke lenger håndtere denne type gift. En av følgene er at musegift bare vil kunne selges i forseglede åtestasjoner. Vi vil allerede for kommende musesesong ha produkter som tilfredsstiller de nye kravene. Men inntill de nye kravene trer i kraft vil vi også selge Temus korn og Temus giftblokker.

Maur på kjøkkenbenken

Mot mus og rotter selger Krefting & Co giftfrie alternativer som mintkuler, musefeller samt et apparat med ultrasoniske lydbølger som jager gnagerne.

– Som regel kommer musene inn i hyttene om høsten. Det største sommerproblemet for hytteeiere er maur, veps og andre insekter, sier hun.

Alternativer her er maurlokkebokser, små bokser med gift. Mauren tar med seg giften til boet hvor resten av maurene også forsyner seg av giften og dermed blir utryddet. Det samme skjer med de andre typene maurmiddel som for eksempel Nippon maurmiddel eller Nippon maurkverk. Sprayproduktene dreper maurene som blir truffet av middelet.

– Ofte er det vanskelig å finne årsaken til problemet, men de fleste maur vi bli tiltrukket av matrester og spesielt søte matvarer. Det vil derfor være lurt å holde det rent og å oppbevare matvarene i lukkede beholdere når man drar fra hytta, sier Løvaas. Hvis maurene først er kommet inn vil maurmidlene som er nevnt være til god hjelp.

Angriper treverk

I Norge finnes det det cirka ti ulike maurslag, men det er bare 3-4 arter som kan forårsake materiell skade.

– Men en kjøkkenbenk full av sukkermaur er ikke særlig trivelig selv om det ikke er skadelig. Da kan det være lurt å ta en grundig rengjøring før man setter ut et maurmiddel der det er mye aktivitet. Det er viktig at maurene ikke har tilgang til annen "mat" enn maurmiddelet.

Maurene kan også være til plage utendørs. Har man en helle med mye maur under, anbefaler Løvaas å løfte på hellen, og drysse med "Maur strøpulver" fra Nippon. Der er gjerne inngangen til bolet.

– Men den kan også være langs muren på huset ditt, eller ved roten til et tre, sier hun.

Vanne med maurmiddel

Andre maurmidler distribueres med vann. Da putter du poser med maurmiddel i vannkannen, og vanner der det er mye maur.

– Alle maurprodukter er det gift i. Men det settes stadig nye krav til hvor mye gift som kan være i produktene. Vi endret innhold i maurlokkboksen i fjor etter endring i giftkravet. Men en gitt mengde produkter med gift vil det være. Markedet vil alltid ha behov for å bli kvitt insekter og skadedyr.

Fjern vepsebolet

Insektsspray kan brukes på alle småkryp, også maur.

– Den fungerer godt på fluer, sølvkre, bananfluer, knott og veps også. Alt fra småkryp til flyvende insekter. Vi har også en egen vepsespray, forteller hun.

Veps er heller ikke like populært å få inn på hytta. Særlig ikke om det er vepsebol vi snakker om.

– Vepsesprayen går til både bol og enkeltveps. Men med en vepsebolskum fra en trykksprayflaske kan du fukte bolet fra tre til seks meters avstand. Så rekker du å løpe bort igjen, ler Løvaas. Og legger til: det utrydder bolet.

Litet problem i starten

Det er første sesongen Krefting & Co tilbyr så mange produkter i segmentet insekt- og skadedyrbekjempelse. Insekter og skadedyr kan være til stor sjenanse og kan medføre store kostnader om de ikke blir stoppet i tide. Bruk av midler som enten bekjemper eller jager bort uønsket besøk kan derfor være en billig investering. 

Det er for eksempel mye enklere å sette ut musegift eller musefeller før musene blir mange og gnager på ledninger eller bygger reir i isolasjonen. Midler mot insekter og skadedyr fås kjøpt i faghandelen og i noen dagligvareforretninger.

Mer informasjon:

www.krefting.no

Hvis du vil lese mer om biocider og den nye forskriften, kan du gå til www.klif.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.