IFI logo
Se flere bilder
Spesielle underlag

Foto:

Spesielle underlag

Noen murunderlag gir dårligere heft for maling enn andre. Her er listen over flater som kan by på spesielle problemer i forhold til maling.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

  • TERRASSER males med spesielle betonggulvmalinger. Epoksy- og DD-malinger gir slitesterke og tette belegg. De blir nokså fort matte når de utsettes for direkte sollys, og noen fabrikanter anbefaler at du ikke bruker slike malinger utendørs. Maling av utvendige betonggulv gir ofte problemer. Støpte terrasser er ikke så lette å male. Poenget med malingen er å hindre at fukt trenger inn i puss og betong, men er gulvet i seg selv utett ned til for eksempel kjellerrom, hjelper ikke malingen over lengre tid.
  • TEGLSTEIN uten puss kan impregneres. Vanlig murmaling bør unngås, men silikatmaling kan brukes på frostsikker tegl.
  • KALKPUSS OG KALKMALTE FLATER bør helst males med kalk- eller silikatmaling. En tommelregel er at kalk trives best sammen med kalkholdige produkter. Skal nyere malingtyper på veggen, må kalken fjernes. En svært holdbar behandling på ren kalkpuss er silikatmaling, mens kalking ofte må gjentas for å holde en jevn overflate. Dersom kalkpussen er malt tidligere og fortsatt i god stand, bør du bruke silikonemulsjonsmaling.
  • KALDMUR OG FRITTSTÅENDE MUR er spesielt vanskelige å male, fordi de så lett kan gi avflaking av malingfilmen. Her er det få malingsystemer som anbefales.
  • ASBEST- SEMENTPLATER, best kjent som eternit. Eternit-platene var svært vanlige i en lang periode innenfor norsk husbygging. De kan fornyes ved at du maler dem med Pliolite eller emulsjonsmalinger. En egnet seis bør brukes for å sikre god heft.
  • SUPERETERNIT er hardere og glattere enn eternit og bør ikke males på grunn av hefteproblemer.
  • OVERMALING på tykke malingsjikt kan males videre. Fuktgjennomgange kan bli stoppet, noe som ikke er bra bor underlaget.
  • TØRR PUSS OG BETONG, UPUSSET LECA suger mye væske. Derfor er det lurt å seise (grunne). Seisen bidrar til å binde løse partikler i overflaten. Lateks- og emulsjonsmalinger kan gi problemer hvis du ikke grunner, fordi vannet i malingene forsvinner inn i underlaget mens pigmentet og bindemiddelet blir hengende igjen. Dermed hefter malingen dårlig. Gammel puss og betong har dessuten et yttersjikt som ofte er uttært og svekket. Derfor trengs en impregnering. Impregneringen er ikke noen forsterkning, og den har ingen bindeevne. Men den har en annen viktig oppgave: å holde veggen tørr.

    

Spesielle betonggulvmalinger blir anbefalt. Epoksy- og DD-malinger gir slitesterke og tette belegg. De blir nokså fort matte når de utsettes for direkte sollys, og noen fabrikanter anbefaler at du ikke bruker slike malinger utendørs.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.