IFI logo

Slik reparerer du slitasje i hardvoksoljet parkett

Et hardvoksoljet gulv trenger jevnlig lett vedlikehold og tilførsel av et pleiende middel. Har det likevel oppstått en slitasjeskade i overflaten, er denne enkel å reparere selv.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hardvoksolje er en overflatebehandling som gir parkettgulvet et naturlig og ekte utseende, samtidig som behandlingen beskytter treverket fra tilsmussing og slitasje. Under bruk og rengjøring slites beskyttelsen gradvis ned, og det er viktig å jevnlig vaske gulvet med pleiende midler for å unngå skader og slitasje.

 

Mange parkettgulv har en lysere eller mørkere farge enn treverket opprinnelig har, og når det brukes hardvoksolje gjøres dette med et pigmentert sjikt hardvoksolje under et toppstrøk uten pigmenter. Dersom det fargeløse sjiktet ikke vedlikeholdes godt nok, kan det oppstå slitasje på det pigmenterte sjiktet. Når det skjer blir selve treverket fuktig når det vaskes, og du får en klart markert flekk i gulvet. Denne blir borte når gulvet tørker igjen. 

Se flere bilder
hardvoksoljet parkett med slitasje

Foto: Chera Westman/ifi.no

SLITASJESKADE: Her har både det fargeløse toppsjiktet og det pigmenterte sjiktet med hardvoksolje under blitt slitt vekk på en liten flekk. Hvis gulvet vaskes med en fuktig mopp, vil fukten gjøre flekken godt synlig og også skade og tilsmusse treverket.

Enkelt vedlikehold

En av de store fordelene med hardvoksoljet overflate, er at det er enkelt å utbedre småskader og slitasje lokalt og flekkvis.

 

– Poenget er å forsegle treverket og skape en beskyttende hinne som gjør at fuktighet ikke trekker ned og skader treverket, sier Magnus Jahren, hos Osmo Nordic AS.

Se flere bilder
Magnus Jahren, Osmo

Foto: Chera Westman/ifi.no

HARDVOKSOLJEEKSPERTEN Magnus Jahren viser hvor enkelt det er å reparere slitasjeskader i hardvoksoljet parkett. – Poenget er å forsegle treverket og skape en beskyttende hinne som gjør at fuktighet ikke trekker ned og skader treverket, sier han. 

Fremgangsmåte:

Se flere bilder
noen dråper pigmentert hardvoksolje

Foto: Chera Westman/ifi.no

NOEN DRÅPER: Ikke påfør for mye hardvoksolje. Et par dråper er nok til en liten skade. Overskytende behandling skal tørkes vekk.

1. Før du starter må du finne ut hvilken farge gulvet er pigmentert med. Dette bør komme frem av gulvprodusentens dokumentasjon. Legg så på et par dråper med den pigmenterte hardvoksoljen på skaden, og fordel den ut på det skadete området. Vær obs på å bare påføre mer pigmenter der disse er slitt vekk. Tørk så opp overskytende overflatebehandling. 

2. La dette tørke i 24 timer. 

Se flere bilder
tørk opp overskytende olje

Foto: Chera Westman/ifi.no

PIGMENTER: Den pigmenterte oljen skal kun påføres mer pigmenter der disse er slitt vekk. Tørk så opp overskytende overflatebehandling. 

3. Legg på et par dråper med fargeløs hardvoksolje på skaden og fordel denne jevnt ut. Den fargeløse behandlingen danner et nytt slitesjikt, som beskytter fargepigmentene og treverket mot slitasje. Poler hardvoksoljen med en lofri klut og tørk vekk all overskytende overflatebehandling.

 

4. La dette tørke i 24 timer.

Se flere bilder
poler den hardvoksolje flekken

Foto: Chera Westman/ifi.no

POLERING: Poler hardvoksoljen med en lofri klut og tørk vekk all overskytende overflatebehandling.

5. Ser du fortsatt glansforskjell mellom det reparerte området og resten av gulvet, påfører du et andre strøk med klar hardvoksolje på samme måte som tidligere. 

Tørr rengjøring anbefales

– Hardvoksoljen danner en beskyttende hinne i overflaten som gjør at det er den du sliter på. Da ligger fargen trygt forseglet inne under det fargeløse strøket, sier Magnus Jahren.

Når gulvet har tørket over natten kan gulvet brukes som vanlig. Ved daglig rengjøring brukes helst tørre metoder som støvsuger eller tørrmopp. Gulvet bør jevnlig vaskes med et pleiende         

@fargetv Husker du slitasjeskaden i parketten? 🤔 Vi fikk påført farge så flekken ikke lenger var synlig, men gulvet var fortsatt ikke ferdig reparert 😅 Tove fra Osmo viser hvordan hun avslutter reparasjonen ved å legge på et upigmentert lag med hardvoksolje - se hvordan flekken blir borte! 😍 Nå skal det tørke i 24 timer, og vipps! Ferdig 😄 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #hardvoksolje #osmo #parkett #tarkett #gjørdetselv #reparere #tipsogtriks #تحدي_نستله_سكويزي ♬ Summer day - TimTaj
Les mer
Unngå slitasje med riktig vedlikehold
Se flere bilder
hardvoksoljet parkett

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORDEL: En av de store fordelene med hardvoksoljet overflate, er at det er enkelt å utbedre småskader og slitasje lokalt og flekkvis. 

  • Hardvoksoljede gulv støvsuges eller tørrmoppes.
  • Flekker og søl fjernes umiddelbart. Ikke gni på flekker med en mikrofiberklut eller en skuresvamp.
  • Ved behov vaskes gulvet med vann og såpe/pleiemiddel anbefalt av gulvleverandøren/hardvoksoljeleverandøren og en godt oppvridd mopp/klut.
  • Enkelte rengjøringsmidler har uttørkende effekt og sliter på en hardvoksoljet overflate. Grønnsåpe, oppvaskmidler og andre fettløsende kjemikalier skal ikke brukes på et hardvoksoljet gulv.
  • Sørg for at det ikke blir liggende vann på overflaten etter rengjøring. Ettertørk ved behov med en tørr mopp.
  • Gulv med børstet, håndskrapt eller faset overflate krever ekstra god rengjøring for å fjerne smuss i teksturen.
  • Hardvoksoljede tregulv skal ikke rengjøres med dampvasker.
  • Ved bruk av robotstøvsuger som også våtmopper, må det ikke ligge igjen vann.
  • Følg gulv/hardvoksoljeleverandørens FDV.

 

Kilde: gulvfakta.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.