IFI logo
Se flere bilder
Slik maler du tykt nok

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Nordsjo/ifi.no

Slik maler du tykt nok

Reklamasjoner på utendørs maling oppstår nesten alltid etter påføring i for tynne sjikt. For å sikre at du, eller maleren du leier inn, smører tykt nok på, må du følge produsentens anvisninger om antall strøk og hvor mange kvadratmeter en liter maling skal dekke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når maling utendørs fallerer etter kort tid, er grunnen nesten alltid et for tynt malingsjikt i forhold til produsentens anbefalinger, og malingprodusentene garanterer holdbarhet med sine malingsystemer bare hvis påføringen skjer riktig. Spesielt utendørs er malingens filmtykkelse av avgjørende betydning for bevaring av underlaget, for malingsystemets holdbarhet og arbeidenes estetiske resultat. 

- Ved reklamasjoner dreier det seg oftest om at malingen er blitt slurvete lagt på, bekrefter Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers i Norge.

Det er mange grunner til at malingsjiktene kan bli for tynne, bevisst eller ubevisst fra utførerens side: malingen kan være lett å stryke på, ha en høy literpris som gir et ønske om at den skal vare lengst mulig, underlaget trekker for mye, feil verktøy eller feilaktig bruk av disse, og så videre.

Både håndverkeren og den som bestiller malingtjenester er tjent med å vite hvor tykt malingen blir påført, slik at resultatet blir det ønskede.

Standardisert utføring

Dyktige malere sier de vet av erfaring hvor tykt sjiktet blir, men noen ville nok ha blitt overrasket over det faktiske resultatet.

- Mange ganger har den som bestiller malingtjenester heller ikke peiling på hva han gjør, og det gjelder uansett om det er en profesjonell oppdragsgiver eller en vanlig forbruker. Kun å henvise til Norsk Standard ved bestilling er ikke nok, sier malermester Terje Ringdal, partner i Bach Johansen Håndverk AS i Larvik.

Norsk Standard er nemlig en standardisert prosessbeskrivelse: at maling skal utføres i grunning pluss to strøk for eksempel. Den sier ingenting om hvor tykke strøkene skal være, hvor godt malingen skal dekke, eller hvor jevnt det skal påføres.

Antall strøk og kvadratmeter

For så å si å være dekket ved eventuelle reklamasjoner, bør det i kontrakten også presiseres valg av malingsystem og utførelse i henhold til produsentens bruksanvisning.

- Du bør følge produsentens anbefalinger i bruksanvisningen vedrørende påføring. Der står det hvor mange kvadratmeter hver liter maling dekker, og hvor mange strøk som skal påføres. Utendørs på uhøvlet treverk anbefaler vi alltid tre strøk, og en boks maling skal holde til et gitt antall kvadratmeter, avhenging av malingtypen. Kjøper du riktig mengde maling i henhold til hvor stor flate som skal behandles, og står igjen med mange liter maling, har du strøket for tynt, sier Chresten Nielsen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.