IFI logo
Se flere bilder
Skap stemning med tekstiler

Foto: Intag/Andy Gore Ltd

Skap stemning med tekstiler

Lite gir mer koselig stemning enn tekstiler. Gardiner, tepper og puter kan, på en enkel og rimelig måte, raskt endre rommet fra kaldt, til lunt, varmt og personlig.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Vi har lenge vært på den minimalistiske bølgen, der alt skal være litt sterilt og nakent. Vinduer uten gardiner, bord uten duker, gulv uten tepper. Rent, praktisk og enkelt. Ikke fordi trendene bestemmer over oss, men kanskje fordi det er dét mange av oss har hatt behov for.

Hendelser i samfunnet har en tendens til å gi flertallet like behov. Det gjelder også i interiør- og tekstilverden. Nå går tendensen litt i motsatt retning og minimalismen har nok hatt sitt høydepunkt for denne gang. Etter flere «rare» og uforutsigbare år med mye uro, ser vi ut til å ville omfavne lunhet, trygghet og varme i større grad. Skikkelig hjemmekos. Det betyr mer tekstiler, farger og naturelementer inn i hjemmet.

Tekstilene det kommer mer av fremover, ser ut til å ha mer farger, gjerne naturinspirerte farger og trykk som ser ut som håndarbeid og naturtrykk. Det er mye «hullete» teksturer som umiddelbart kan minne om fiskegarn, håndvevde stoffer, heklet og grove stoffer. Og av farger går aprikos i alle varianter, aqua/blått, litt gult og beige igjen. Samt sort og hvitt sammen. 

Se flere bilder
blomster på tapet og sofa

Foto: Intag/Sanderson

BLOMSTRETE GARDINER: Med blomster på gardinene kommer sommerfølelsen umiddelbart rett inn i rommet. 


Se flere bilder
hullete tekstiler

Foto: Charlotte H. Sveinsen/ifi.no

HULL: Slike gardinstoffer ses det mer og mer av.

Slik kan du enkelt bruke tekstiler for å gjøre rommet stemningsfullt:

  1. Flere mønstre: Prøv å kombinere ulike mønstre, eller mønster på mønster.   Det gir hjemmekoselig stemning. Hvis alt er likt, blir det fort for perfekt og litt stivt.
  2. Mer farger: Det kan være lettere å tørre mer når det gjelder puter, tepper eller en duk, enn fargen på en hel vegg, og det er enkelt å bytte ofte.
  3. Gjenbruk: Kombiner gjerne nytt og gammelt. Har du liggende en vevd eller brodert duk fra bestemor, kan det være fint å ta den frem nå. Det skaper gode følelser og gir nye minner. Har du bare små rester? Bruk dem som brikker på et brett eller lysfat. Eller kanskje de kan sys på en ensfarget pute som trenger litt ny gnist? Da får du et mer personlig og unikt preg på interiøret.
Se flere bilder
rosa vegger gulstripete sofa gul retrolampe

Foto: Beckers

GJENBRUK: Med brukte elementer og morsomme stoffer blir det et unikt og personlig preg på interiøret.        


Se flere bilder
glassveranda katt puter

Foto: Beckers

GLASSVERANDA: Her får vakre vinduer være uten gardiner for å slippe mest mulig av naturen inn i rommet, men puter og pledd gir lun varme og forsterker kosen.

Inn med gardinen igjen

Vibeke Sandven hos Green Apple kan bekrefte at de også ser en trend på tekstiler som minner om fiskegarn, håndarbeid og varianter av aprikos og blått.

-På kjøkkenfronten er det fremdeles liftfardin som er det store. På et kjøkken er det ofte lettere å bruke mønster på gardinen, da det ikke er så mange andre ting å ta hensyn til som f eks i en stue.

-Stoffer i et rom gir mye varme og lunhet. Gardiner tar ikke bare imot eventuell trekk fra vinduene eller sterkt sollys, de kan heve atmosfæren i et rom og fremheve fargene som er der. Eller forsterke følelsen man vil sitte igjen med når man er i rommet.

Se flere bilder
blomstrete liftgardin

Foto: Intag/Morris

YNDIG: Blomster er mye brukt på tekstiler og liftgardiner på kjøkkenet er fortsatt en store greie.


Se flere bilder
stue mørke vegger tekstiler

Foto: Intag/Morris

INTERIØR: Et rom trenger mer enn møbler for å bli koselig. Tekstiler gjør interiøret varmt og fint. 


Se flere bilder
kjøkken mønstrete tapet liftgardin

Foto: Intag/Morris

KJØKKENSTEMNING: Også et kjøkken får mer stemning med hjelp av tekstiler. I tillegg til gardiner og puter, kan kjøkkenhåndklær og duker være fint å bruke. 

Tepper all over

Tepper er for tiden å se i alle varianter, men en hovedtendens innen løse tepper er grove, nesten klumpete tepper i ullkvaliteter og naturfarger. Og mønstrete, kunstneriske, fargerike tepper med myke linjer og runde former. Blikkfang til gulvet rett og slett. 

Torhild Rustenberg hos Inhouse sier:

-tepper tilfører rommet en større flate med tekstur, det gir en varmere og lunere atmosfære i rommet , som igjen gir et hyggeligere rom. Teppet vil også ramme inn ulike møbelgrupper. Det skaper også et tydeligere skille mellom ulike soner i rommet.

Se flere bilder
teppeprøver fire farger

Foto: Charlotte H. Sveinsen/ifi.no

TYKKE TEPPER: Lubne tepper med mye liv. Ikke de beste å gå på kanskje, men veldig dekorative. 


Se flere bilder
rundt teppe med blomster

Foto: Inhouse

SMYKKE: Et teppe kan være som et smykke i rommet.


Se flere bilder
puter stue

Foto: Intag/Morris

PUTER: En enkel og rimelig måte for å få mer stemning i rommet, er å bruke puter.


Se flere bilder
grå stue tekstiler sofa

Foto: Green Apple

LUNT: Et lunt hjem å trives i er viktig. Uten tekstiler blir rommet fort kjølig og litt sterilt.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.