IFI logo
Se flere bilder
Finn et teppe som passer til sofaen

Foto: InHouse

Finn et teppe som passer til sofaen

Hvilke tepper passer til en grå sofa? Det er det mest stilte spørsmålet når folk kjøper teppe til stuen i dag. Grått er den vanligste sofafargen i Norge, og selv om grått passer til det meste synes mange likevel er det vanskelig å velge.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

InHouse som er en stor leverandør av tepper, får mange spørsmål fra folk som er på jakt etter teppe. Det er spesielt mange førstegangskjøpere som er usikre, de ønsker å innrede lunt og koselig og har oppdaget at et teppe gjør stor forskjell.

Torhild Rustenberg hos InHouse skjønner godt at det kan være vanskelig å velge, for utvalget er stort og det er mye fint.

– Til spørsmålet om hva som passer til en grå sofa, er det enkle svaret at det er de fleste tepper passer og vil gi den grå sofaen et løft, smiler hun. Den største feilen er ikke å ha teppe. Hvis det mangler teppe under sofaen oppleves rommet nakent, og det er vanskelig å få det koselig, sier hun. 

Se flere bilder
Stue med blått teppe på gulvet

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

KOSELIG TREND: Uten teppe og tekstiler er det vanskelig å få sofakroken lun og hyggelig. I tillegg til å se hyggelig ut, demper det lyd og gir varme til frosne føtter. Det blå teppet er fra InHouse.        

· Hvilken farge skal teppet ha?

· Skal teppet matche sofaen, veggene eller gulvet?

· Blir det rotete med mønstret teppe?

· Hvor stort skal det være?

· Skal det være tykt og mykt eller flatt?

· Skal det være syntetisk eller naturfiber?

Dette lurer folk på: -->
Dette lurer folk på:

· Hvilken farge skal teppet ha?

· Skal teppet matche sofaen, veggene eller gulvet?

· Blir det rotete med mønstret teppe?

· Hvor stort skal det være?

· Skal det være tykt og mykt eller flatt?

· Skal det være syntetisk eller naturfiber?

Her er Torhilds råd til deg som skal kjøpe teppe

– Start med å finne ut hva du vil at teppet skal gjøre. Skal det være en kontrast og live opp i et fargeløst miljø? Skal teppet være rolig øy som samler møblene og skaper en hyggelig sone? Skal det gjøre stuen elegant eller litt røff og avslappet? 

Se flere bilder
Sofakrok i hytte med teppe på gulvet

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

ATMOSFÆRE: Med det riktige teppet kan du vri atmosfære og stil i ønsket retning. I dette hyttemiljøet er et grovt vevet teppe i ull med på å understreke en rustikk stile og lun atmosfære.

Hvordan ser rommet ut?

Er det lite farger i rommet kan det være fint med et teppe som skaper kontrast og tilfører farge og/eller mønster, sier hun.

I en stue med for eksempel grå vegger og grå sofa vil det gjøre seg godt med et teppe med farge. De fleste farger passer til grått, men sats på en farge du liker godt.

– Hva med et teppe i yndlingsfargen din eller et dekorativt mønster? foreslår hun.

Er det mye farger og mønster ellers i rommet, vil et roligere teppe ofte være fordelaktig. Da er det et godt alternativ å velge et teppe som går i samme farge og nyanse som veggfargen eller gulvet.

Se flere bilder
Gult teppe med retroinspirert mønster

Foto: InHouse

EN FARGEKLATT: Hvis det er lite farger og mønster ellers i rommet, kan teppet bli det lille ekstra som gjør rommet personlig. Gå for et teppe i yndlingsfargen din! Dette er fra Scion og føres av InHouse.        

Se på veggfargen

Hvilken farge har du på veggen? Vil rommet kle et teppe i samme farge, eller blir det for mye av samme? Har du grå vegger og grå sofa, kan rommet godt kle et teppe i en annen farge.

Har du for eksempel en grønn vegg og en grå sofa, vil et grønt teppe være vakkert. Det vil også et mønstret teppe, som tar opp både grønt og grått, eller en annen farge i rommet.

Se flere bilder
Naturfarget teppe i ull på mørkt gulv

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

NATURLIG KONTRAST: Det er ingen fasit på om teppet skal følge veggen, gulvet eller sofaen. Det er helheten som er avgjørende. Her spiller et naturfarget ullteppe fint på lag med beiset trepanel som en myk kontrast til «stramt og mørkt». Teppet Nambi leveres av In House.        

Teppe som passer til gulvet

Teppet bør ha en farge eller fargetone som spiller på lag med gulvet. Det er fort gjort å glemme at parkettgulvet faktisk har mye farge. Det kan være gulere eller rødere enn du tror.

Sjekk derfor hvilken farge og nyanse gulvet har. Går det i gult, grått, hvitt eller en annen fargetone?

Har du mange forskjellige farger i rommet fra før, og ikke ønsker mer av veggfargen, kan et teppe i en farge som ligner fargen på gulvet være et godt valg. Det vil gi lunhet og ro, samtidig som du får en tydelig soneinndeling.

Se flere bilder
Grovt sisalteppe til lys sofa

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

MATCHE GULVET: Husk at gulvet også har farge. Det er smart å sjekk fargen på parketten før du kjøper teppe. Du får det beste resultatet om teppet og gulvet har den samme undertonen. Her er det fin match mellom den varme tonen i gulvet og teppet. 

Hvilken grånyanse har sofaen?

Grått finnes i mange varianter, så det er lurt å ta en ekstra sjekk på hvilken grånyanse sofaen din har. Det er stor forskjell på kjølig grå eller varmgrå.

Dersom du vil ha et grått teppe til den grå sofaen bør gråtonene ha en grad av tilhørighet. For eksempel at begge går mot blått eller begge går mot brunt, osv.

  • Til en blågrå sofa velger du et grått teppe som går mot blått. Det vil også være fint med et helblått teppe.
  • Til en varmgrå sofa fungerer det fint med teppe i varme grånyanser og varme, brune farger.

Ikke tenk at det må være likt, det er fint med kontraster. For eksempel mørk sofa og lyst teppe, eller lys sofa og mørkt teppe.

Se flere bilder
Viscoseteppe Charles fra InHouse

Foto: InHouse

VARMGRÅTT:  Det er lett å tenke at grått er grått. Det er en av grunnene til at du «ikke får det til». Sjekk fargen på sofaen en ekstra gang før du velger teppe; er den grå sofaen blåaktig eller er den varmgrå? Her er fargen på sofa og teppe tilnærmet lik. Forskjell i tekstur sørger for at det ikke blir kjedelig likt. Det myke teppet er Charles fra InHouse. 

Hvilken stil ønsker du?

Velg teppe med overflate og materiale som matcher stilen du ønsker.

Er du på jakt etter et eksklusivt og luksuriøst uttrykk, er et blankt teppe et naturlig valg. Ønsker du det mer rustikt og sanselig, kan et spennende ullteppe eller et sisalteppe være en god match. Det er også mange flotte syntetiske tepper i ulike overflater og mønster.

Tenk på at matt kler blankt, og blankt kler matt. Matt kler også matt, mens blankt og blankt kan bli litt mye. Fin tekstur er en fin kontrast mot en grovere tekstur og motsatt. 

Se flere bilder
Lyst teppe med blank luv, kontrast til rustikk sofagruppe

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

MATT ELLER BLANKT: Når du har funnet ut av farger og om du vil ha et grovt eller fint teppe, dukker det også opp spørsmålet om teppet skal være matt eller blankt. Et teppe med blank luv kan bli en spennende kontrast i et rustikt interiør. 

Hvor stort skal teppet være?

Gå for et teppe som er så stort at møblene står inne på teppet, men samtidig ikke så stort at det går utover gangsoner og rommet i sin helhet. Blir teppet for lite virker det snuppete og du mister roen og lunheten som et større teppe gir ved at det samler møblene i en sone.

De fleste tepper kommer i flere størrelser. Ta mål av stuen og møblene slik de står, og sjekk hvilken størrelse som passer før du handler. Husk at det også mulig å bestille teppe på mål. 

Se flere bilder
Hyttemiljø med lys sofa og teppe

Foto: Ragnar Hartvig/Eventyrlig Oppussing

STORT NOK: Teppet fungerer også som landingsplass for sofagruppen, og samler møblene i en sone i rommet. Det beste resultatet får du når teppet er så stort at alle møblene står på teppet. Hvis du vil at hele sofaen skal stå inne på teppet kan løsningen være å bestille teppe på mål. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.