IFI logo
Se flere bilder
Rengjør gulvet som en ekspert denne julen

Foto: Pergo

Rengjør gulvet som en ekspert denne julen

Bruker du feil såpe, kan du ødelegge gulvet.

Robert Walmann / Anna Leikanger Voje

Robert Walmann / Anna Leikanger Voje
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er så forfriskende som rene gulv i huset. Men for å lykkes med gulvvasken, gjelder det å følge med i timen. Bruker du feil rengjøringsmiddel eller for mye vann, kan parketten bli alt annet enn lykkelig.

Lakk eller voks?

− Du må først vite om parketten din er behandlet med hardvoksolje eller lakk. Et hardvokset tregulv skal kun rengjøres med rengjøringsmidler anbefalt av gulvleverandøren. Hardvoksolje er et produkt fra planteriket, som består av oljer fra blant andre solsikke, lin og soya. Hvis ikke dette gulvet blir vedlikeholdt i henhold til anvisningene fra produsenten, vil overflaten etter hvert tørke ut og ødelegges. Jeg har for eksempel sett at utvannet skurekrem har blitt brukt som rengjøringsmiddel på voksede gulv. Det er den sikreste måten å ødelegge gulvet på, sier teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten.

Se flere bilder
ren parkett, julevask, gulvrengjøring

Foto: Tarkett

REN PARKETT: Finn ut om parketten din er behandlet med hardvoksolje eller lakk. Et hardvokset tregulv skal kun rengjøres med rengjøringsmidler anbefalt av gulvleverandøren, sier Espen Josten hos Tarkett.

Aldri bruk grønnsåpe

Han mener regel nummer én er å aldri bruke grønnsåpe ved rengjøring av gulv, uansett type. Dette inneholder fett og vil på sikt gi en klebrig fetthinne på gulvet som er vanskelig å få bort.

− Grønnsåpe lukter kanskje godt, men gulvene blir ikke rene. Tvert imot: Fetthinnen trekker til seg mer støv og smuss. Sett heller en bolle grønnsåpe under sofaen for å få den gode lukten, tipser han.

Spar på vannet

Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo, forteller at vi kun skal bruke et nøytralt og syntetisk rengjøringsmiddel på lakkerte tregulv og laminatgulv. Han mener vi også må passe på doseringen og måten vi vasker på.

− Folk bruker generelt for mye vann og såpe. Det skal kun en liten kork vaskemiddel til på et stort gulv. Og bruk lunkent vann. Vasker du med for mye vann, kan vannet trenge ned i endeskjøter og skape misfarging, spesielt på billige gulv som ikke er godt impregnerte. Mitt råd er også å vaske og tørke langs plankene. Vasker du på tvers vil det bli liggende såpe og fuktighet igjen i porene, sier han.

Se flere bilder
Rent laminat, julevask, gulvrengjøring

Foto: Pergo

RENT LAMINAT: Et laminatgulv skal vaskes på samme måte som et tregulv. – Bruk lite vann og velg alltid et syntetisk vaskemiddel. Husk å lese pakningsvedlegget nøye før bruk, sier Leif Johansen hos Pergo.

Tørt etter 30 sekunder

Ekspertene er enige om at daglig renhold ved hjelp av tørrmopp og støvsuging er det beste for gulvene. Men blir de så møkkete at det trengs fuktig rengjøring, er det viktig å gjøre jobben riktig. 

− Bruk en fuktig og godt oppvridd mikrofibermopp sammen med et anbefalt rengjøringsmiddel. En gyllen regel er at gulvet skal være tørt 30 sekunder etter vask. Da forstår du at mengden vann skal være lav, sier Espen Josten.

Se flere bilder
hvordan vaske gulv, gulvvask, julevask

Foto: Jordan

TØRT TIL HVERDAGS: Gulveksperter mener daglig renhold av alle gulv bør bestå av tørrmopping og støvsugung. Må du bruke fuktig rengjøring, følg ekspertenes vaskeråd.

Ting tar tid

Husets øvrige gulv skal vaskes på samme måte. Bruk lite vann og et nøytralt og syntetisk vaskemiddel, og doser etter anvisningen på pakken. 

− Det finnes ingen snarveier til rene gulv. De må vaskes og tørkes. Skikkelig arbeid er ikke gjort i en fei, sier gulvekspertene.

Grundig støvsuging

«Fort gjort» er heller ikke løsningen når det kommer til rengjøring av tepper. Per Ottar Knutson hos Danfloor er ekspert i faget. Han starter alltid med en grundig støvsuging når det skal gjøres rent til jul.

− Sørg for å ha en ordentlig støvsuger, tomme poser og rene filtre. Støvsug absolutt hele gulvet og jobb med teppet slik at det beveger seg. Da får du med alle løse elementer. Bruk også gjerne et roterende munnstykke på støvsugeren så fremt du har et syntetisk teppe. På et ullteppe ville jeg vært mer forsiktig med det, for det roterende munnstykket kan gi løse overtråder som kan bli nuppete, sier han.

Se flere bilder
Tepperengjøring, støvsuging, teppevask

Foto: Robert Walmann/ifi.no

TEPPELAND: – Norge har blitt et teppeland. Vi legger tepper i alle rom. For å få teppene rene, er det meget grundig støvsuging som gjelder. Og husk at absolutt hele teppet må støvsuges, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor.

Vekk med flekkene

Når det gjelder stridige flekker som ikke støvsugeren klarer å ta, finnes det flekkfjerningsmidler.

− Det er gode produkter på markedet, men du bør vite hva flekken er laget av. Er det fettflekker fra ribbe eller saus, så trenger du en fjerner som løser opp fettet. Er det en vannløselig flekk fra brus og saft, så er det en annen flekkfjerner du skal bruke. Jeg anbefaler å ha et lite utvalg flekkfjernere i skapet før jul. Men det aller beste er å ta flekken med en gang. Bruk kaldt vann og et lofritt papir og trekk flekken opp. Gjør den prosessen flere ganger og du skal se at det virker, sier teppeeksperten.

En gang i blant kreves også en grundigere rens av teppet.

– Ved behov bør hele teppet renses med en tepperensemaskin som du leier fra teppeforhandleren din. Der får du også all hjelp som trengs for å gjøre jobben selv, tipser Knutson avslutningsvis.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.