IFI logo
Se flere bilder
Slik vasker du det rustikke gulvet

Foto: Pergo, Tarkett, Jordan

Slik vasker du det rustikke gulvet

Parkettgulv med rustikk overflate har vært populært i en årrekke. Når det kommer til rengjøring, er dette en trend som kan gi en uventet utfordring. Det gjelder å vite hva du bør og ikke bør gjøre, slik at du kan ta vare på gulvet. Grønnsåpe er blant annet fy-fy.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Daglig rengjøring av tre- og parkettgulv er egentlig ganske enkelt. Med tørrmopping og støvsuging kommer du langt, men av og til trengs også våtrengjøring.

– Mange er redde for å bruke vann. Men våtmopping er ikke farlig for tregulvet, det som er farlig er vann som blir liggende på overflaten. Hvis du er flink til å tørke etter med tørr mopp, går alt fint, sier Lars Adrian Nilsson. Han er distriktssjef hos Tarkett med fagbrev i renhold.

Se flere bilder
Rustikk parkettgulv

Foto: Pergo

RUSTIKK: Nordmenn har lagt sin elsk på gulv med sjel. Børstet overflate, rustikk sortering, kvist og v-fasede kanter gir gulvet liv. Det gjelder bare å vaske det riktig.

Tyngre å vaske

Men det er viktig å bruke vann OG rengjøringsmiddel, å velge riktig rengjøringsmiddel, samt å ikke overdosere. Spesielt utsatt er gulv av den rustikke typen, med grov tekstur, v-fasede kanter og kvist.

– Den rustikke trenden gjør gulvet tyngre å vaske, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

I faskanter, merker etter børsting og annen bearbeiding av overflaten samles det skitt og støv. Hvis ikke dette fjernes, får det med tiden gulvet til å se møkkete ut. Dersom du attpåtil bruker feil rengjøringsmiddel, for eksempel grønnsåpe som etterlater et tynt fettsjikt på gulvet, fester skitten seg ekstra godt.

Se flere bilder
Vaske rustikt tregulv/parkett

Foto: Tarkett

FEIL OG RETT: Til venstre er gulvet vasket med feil metode. Til høyre er det skrubbet for å vise hvor rent det skal være. Våtmopping med bare vann, eller med vann og middel som ikke er tilpasset tregulv, kan føre til at gulvet tilsmusses over tid.

Ikke dobbelt så bra

– Grønnsåpe har høy pH-verdi og inneholder mye fett. Den både sliter på overflatebehandlingen og legger seg ned i porene i overflaten. At gulvet ikke blir rent, ser vi også på grønnsåpevaskede gulv uten rustikk struktur, sier Nilsson.

– Det er like viktig å dosere riktig. Mange heller i for mye såpe. Dobbelt så mye såpe gjør ikke dobbelt så rent, snarere omvendt, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

Utfordringen ved rengjøring av gulv med struktur i overflaten gjelder ikke bare for parkett, men også for laminatgulv.

Se flere bilder
Vaske parkett

Foto: Pergo

SLITASJE: Parkett tåler godt å rengjøres hyppig, og takler bruk av både vann og rengjøringsmidler. Men det er viktig å vaske og pleie det riktig for å ikke slite på overflatebehandlingen, og for å få gulvet rent.

Ny lakk gir enkel vask

For å møte utfordringen med vasking av rustikk parkett, har Pergo brukt mye tid på å utvikle en ny overflatebehandling som gjør gulvet mye enklere å rengjøre. Lakken er ekstra matt, slik at gulvet ser oljet ut.

– Vi har testet mye forskjellig for å gjøre lakkerte gulv lettere å få rene. Nå har vi funnet en oppskrift på en lakk som forsegler porene, uten at de fylles opp med lakk. Det gjør det lett å få ut skitten fra strukturen i overflaten, sier Leif Johansen hos Pergo. 

Følg FDV-en

Til rengjøring av både oljede, hardvoksoljede og lakkerte parkettgulv anbefaler gulvprodusentene i sine vedlikeholdsinstrukser å bruke et pH-nøytralt vaskemiddel. Hvis det ikke følger med en FDV (forvalting-, drift- og vedlikeholdsanvisning) med gulvpakkene, kan denne hentes på produsentens nettsider. All viktig informasjon om måten gulvet skal rengjøres og vedlikeholdes på, finnes der. Du finner lett alle gode råd om anbefalte rengjøringsmetoder, hvilke pleiemidler som bør brukes, hvordan vanskelige flekker lar seg fjerne, hva som bør unngås ved pleie og også råd om hvordan gulvet vedlikeholdes over tid.

– Du investerer i et dyrt «møbel», og da er det greit å vite hvordan det skal vedlikeholdes. Det er en stor investering, og det lønner seg å finne ut av hvordan du best tar vare på gulvet, sier Lars Adrian Nilsson.

Se flere bilder
Kjøkkengulv rengjøring

Foto: Tarkett

UTSATT: Kjøkkengulvet utsettes for mye slitasje og hyppig rengjøring. Les deg opp på de anbefalinger produsenten gir når det kommer til renholdsmetoder og vaske- og pleiemidler.

Tips! Enkel vask

Ved våtrengjøring blandes rengjøringsmiddel med vann på en sprayflaske og dusjes lett ut over gulvet. Tørk over med fuktet mikrofibermopp. Husk å tørke opp våte flekker og søl umiddelbart.

5 rengjøringsråd

 • Bruk vann OG egnet rengjøringsmiddel
 • Doser etter anvisning
 • Skift vaskevann ofte
 • Tørk etter med tørr mopp
 • Vask langs med trestrukturen – ikke på tvers av den
Dette ble brukt

RUSTIKK::

 • Tregulv: Langeland – PERGO

SLITASJE::

 • Tregulv: Svalbard Fjelleik natur, Planke W0103-03790 – PERGO
  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.