IFI logo
Se flere bilder
Ny silisiumbehandling gir sølvgrått tre uten sprekker

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Sioo:X

Ny silisiumbehandling gir sølvgrått tre uten sprekker

Med silisium og andre naturmineraler skal norske terrasser og fasader beskyttes fremover. Det håper selskapet MK Trading, som nå tar det svenskutviklede Sioo:X Trebeskyttelse over Kjølen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I naturen har enkelte trær en egen måte å beskytte seg på. Røttene trekker opp mineraler fra bakken, noe som gjør at stammen blir tyngre, hardere og lettere står imot angrep. Hos blant annet alm og teak er det vanlig at kjerneveden inneholder silisium og kalk.

Denne egenskapen har en svensk «Petter Smart» ved navn Herje Boström dratt nytte av, og utviklet en treimpregnering med silisium – et av de vanligste mineralene i jorden. Behandlingen beskytter treverket fra innsiden, samtidig som treverket raskt får en vakker lys gråfarge uten å flises opp.

Under merkenavnet Sioo:X (SiO2 – silisiumdioksid), skal nå også Norges terrasser, brygger, båter og fasader bli værbitt, men ikke slitt.

– Metoden er utprøvd og testet med gode resultater over lang tid. I Sverige behandles årlig over 10.000 terrasser med denne metoden, sier Egil Ekrehagen, Sioo:X sin salgsrepresentant i Norge.

Se flere bilder
I Sverige behandles årlig over 10.000 terrasser med denne metoden.

Foto:

I Sverige behandles årlig over 10.000 terrasser med denne metoden.

Totrinnsbehandling

Herje Boström har i en årrekke testet og prøvd seg frem til metoden. Det var etter et samarbeid med bedrifter og personer innen bygningsvern at han så behovet for en impregnering som hverken skader treverket eller miljøet, og som gir et slitesterkt og vakkert resultat som over lang tid beskytter mot råte, oppsprekking og tilsmussing.

Sioo:X-behandlingen utføres i to trinn, først beskyttelse, så forsegling. Den silisiumholdige impregneringen (Sioo:X Trebeskyttelse) påføres i to strøk, etterfulgt av en forsegling (Sioo:X Værbeskyttelse) som sikrer at middelet blir i treverket. Etter fullført behandling, vil ikke treverket trenge mer enn en årlig vask på svært mange år.

– At silisium bevarer tre er ikke noe nytt. Utfordringen har vært å forhindre at middelet vaskes ut etter hvert. Herje Boström testet flere ulike kombinasjoner, blant annet er natrium brukt for forsegling av det behandlede treverket. Men resultatene var skuffende. Med natrium øker fuktigheten i treverket, og derved også angrep av alger, sopp og råte. Ved kaliumbasert teknologi blir treverket tørrere, og denne teknologien styrker også treet, forteller Odd Einar Reseland, som er teknisk ansvarlig i Sioo:X Norge.

Se flere bilder
Sioo:X-behandlingen utføres i to trinn, først beskyttelse, så forsegling.

Foto:

Sioo:X-behandlingen utføres i to trinn, først beskyttelse, så forsegling.

Lite vedlikehold i mange år

Sioo:X-behandlingen fører til en forsteining av treverkets overflate som blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på. Effekten varer i opp til ti år på horisontale flater, og enda lenger på vertikale flater. Behandlingen forhindrer ifølge produsenten sprekkdannelse, og bekjemper effektivt sopp, alger og mugg. Overflaten får umiddelbart en gylden farge, som i løpet av noen uker blekner og gir treverket en jevn, sølvgrå farge.

– Impregneringen er miljøvennlig, kretsløpsbasert og vanntynnet. De første kundene er de beste markedsførerne. De har hatt sine terrasser i over ti år uten vedlikehold, forteller Egil Ekrehagen.

Se flere bilder
Sioo:X-behandlingen fører til en forsteining av treverkets overflate som blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.

Foto:

Sioo:X-behandlingen fører til en forsteining av treverkets overflate som blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.

Produktene:

 emballasje_Sioo_Kristian_Owren

 

  • Prinsippet bak behandlingen er at den silisiumholdige væsken trekker inn i treverket og danner silisiumkrystaller. Disse stabiliserer og forsteiner treet og motvirker at skitt setter seg fast, og fører til at treet ikke tar opp fukt og at det ikke dannes alger på overflaten.

 

  • Produktet er miljøvennlig og inneholder ingen giftige stoffer.

 

  • Behandlingen kan utføres på nytt og gammelt treverk; trykkimpregnert treverk av furu, lerk, gran, eik, teak. Fasader, terrasser, takutspring, brygger og båter, gjerder, hagemøbler, vinduer og dører kan behandles utendørs, og middelet kan også brukes inne på loft og i kjellere.

 

  • Behandlingen for terrasser og andre horisontale flater består av produktene Sioo:X Trebeskyttelse og Sioo:X Værbeskyttelse.

 

  • For vegger, vinduer og andre vertikale flater brukes Sioo:X Trebeskyttelse Panel og Sioo:X Værbeskyttelse Panel.

 

  • For teak i båter finnes spesialpduktet Sioo:X Marine.

 

  • I tillegg har Sioo:X en spesiell vedlikeholdssåpe som brukes til årlig rengjøring – det eneste av vedlikehold som er nødvendig.

 

  • Alle produkter er patentert og produsert av det svenske selskapet Sioo Wood Protection AB. I Norge distribueres Sioo:X av selskapet MK Trading AS, som også forhandler produkter for antifrostmidler for avising av veier og flystriper.

 

  • For tiden arbeider Sioo:X sine norske salgsagenter med å få et forhandlernett på plass. Inntil videre er produktene tilgjengelige via selskapets nettbutikk.

 

 

Produktfakta

Emballasjestørrelser: 2,5 dl – 1 liter – 3 liter – 5 liter – 25 liter

 

Pigmentering:  Produktet Trebeskyttelse for terrasser og for vegger kan pigmenteres i grått, gult og hvitt.

 

Forbruk:

Trebeskyttelse: 5 liter dekker 25 kvadratmeter i to strøk.

Værbeskyttelse: 5 liter dekker 40 kvadratmeter i ett strøk.

 

Lagring: Produktene kan lagres og oppbevares frostfritt og tørt.

 http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-plastic-jerry-can-white-isolated-white-background-image30616249

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.