IFI logo
Se flere bilder
Nå roper gulvbransjen «PIGG AV»!

Foto: Chera Westman/ifi.no

Nå roper gulvbransjen «PIGG AV»!

Piggsko ødelegger gulv for millioner. – Bruk av piggsko og brodder inne er blitt et miljøproblem, sier administrerende direktør Kristian Owren hos Informasjonskontoret for farge og Interiør (IFI).

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pigger og brodder under skosålen er konstruert for å trenge dypest mulig ned i underlaget. Det er godt å ha ute på glatt føre. Innendørs skaper det bare problemer.

Se flere bilder
Brodder

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BRUTALE BRODDER: Løse brodder under skoene kan enkelt tas av. – De har ingenting å gjøre innendørs, sier Kristian Owren hos IFI. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Ingen gulv tåler pigger

− Selv ikke keramiske fliser tåler pigger og brodder. Og går du med pigger på slike gulv, blir det farlig glatt. Ingen andre gulv tåler belastingen fra sylskarpe pigger. De som går med slikt inne, ødelegger gulvet, sier Kristian Owren hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). Dette kontoret er interesseorganisasjonen for gulvbransjen i Norge.

Se flere bilder
Storgata Lillehammer

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FRYKTER KUNDENE: Det er idyll i Storgata på Lillehammer nå. Men butikkeiere i byen frykter kunder med pigger og brodder under skoene. – Det ødelegges gulv for millioner hvert år. Dette er et samfunnsproblem vi må løse, sier Kristian Owren i IFI. 

Tramper inn

Og det er nettopp det som skjer i disse dager. Folk over hele landet tramper daglig inn på parkettgulv, laminatgulv, gummi, vinyl – eller linoleumsgulv på kjøpesentra, legekontor, frisører, butikker, og andre offentlige steder, uten tanke på hvilke skader de påfører underlaget.
− Butikkeiere og byggeiere må reparere og bytte store areal med gulv hvert år. Piggene er som spiker. De lager hakk og hull i gulvet slik at smuss og fukt trenger ned og gir misfarging. Å bytte gulv er kostbart og svært lite miljøvennlig, sier Owren.

Se flere bilder
Piggsko

Foto: Chera Westman/ifi.no

SOM SPIKER I GULVET: Går du med pigger på et tregulv, blir det hakk og hull som skaper misfarging. – Det er regelrett hærverk, og jeg forstår frustrasjonen som er ute i butikker nå, sier Kristian Owren hos IFI.

Regelrett hærverk

Problemet dukker opp hver eneste vinter. Fortvilte butikkeiere setter opp skilt og legger ut matter i håp om at kundene tar ansvar, men mange bryr seg ikke. − Jeg mener det bør bli forbudt å gå med pigger inne. De som går inn med piggene ute bør stå til ansvar og erstatte det de ødelegger. Dette er regelrett hærverk på annenmanns eiendom. Jeg tviler på om de ville ha gått med piggsko inne på parketten i sin egen stue, sier han.

Se flere bilder
Kristian Owren

Foto: IFI.no

SVART/HVITT: – Jeg mener det bør være enten – eller! Folk må ta av seg piggene før de går inn. Det er bare trist at så mye fint gulv ødelegges akkurat nå, sier administrerende direktør i IFI, Kristian Owren.

Kan repareres

Med nyttårsfest friskt i minne, kan det være mange som har fått hakk i parketten etter dans med høye hæler.
– Hull og hakk i parketten må repareres raskt. Jeg anbefaler å bruke formtre. Dette er en plastelina du kan forme med fingrene. Den kommer i ulike farger som kan blandes. Det er viktig at treverket er helt rent, så du må fjerne lakk eller olje først. Formtre kan brukes på mindre og større skader, sier Audun Klauseie i Alanor.

Se flere bilder
Formtre

Foto: Alanor

KAN REPARERES: – Hull og hakk i parketten må repareres raskt. Jeg anbefaler å bruke formtre. Den kommer i ulike farger, og kan brukes på mindre og større skader, sier Audun Klauseie i Alanor.

Et lite drypp

Skjellakkstifter er en annen løsning for å få gulvet helt igjen.
– Du varmer først opp et stemjern med en brenner, så legger du stiften på jernet og drypper skjellakken ned i hakket. Du kan også bruke en loddebolt for å varme opp stiften, sier Klauseie.

Se flere bilder
Ødelagt gulv

Foto: Chera Westman/ifi.no

IKKE DIGG MED PIGG: Slik blir gulvene seende ut etter at kunder tramper inn med piggsko. Hull og avflassing. Dette er fra et kjøpesenter i Oslo. 


Se flere bilder
Ødelagt gulv

Foto: Chera Westman/ifi.no

MILJØPROBLEM: Slik ser et parkettgulv ut etter noen få skritt med piggsko. Når fukt og smuss trekker ned i hullene blir gulvet ødelagt. – Helt unødvendig, sier Kristian Owren hos IFI. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.